Gyanítom, sokan másokhoz, én is úgy nőttem fel, hogy a császármorzsa (vagy smarni) búzadarából készült. Bevallom, nem igazán rajongtam érte, a szottyos mazsolaszemekért pláne nem. Majd még a babavárásom elején Ausztriában megkóstoltam azt az igazi, sűrű, mégis könnyű palacsintatésztából készült smarnit, és úgy éreztem, csak enném és enném (pedig emlékeim szerint abban az adventi időszakban az ízlésem elég limitált volt a bébinek köszönhetően).

Ehhez képest csak évekkel később készítettem el itthon a teljes kiőrlésű verzióját, és akkora sikere volt az egész családban, hogy szerintem most egy darabig sűrűn lesz nálunk vendég. Hagyományosan almapürével vagy szilvaszósszal tálalják. Nálunk most anyukám házi cukormentes baracklekvárjával került az asztalra. Na, bumm. Nem alacsony szénhidráttartalmú, de döntően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz cukorsokkot. Cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. 

 

Hozzávalók:
  • 10 dkg zabliszt
  • 6 dkg durumliszt
  • 5 tojás szétválasztva
  • 7,5 dkg cukrozatlan habtejszín
  • 3 dl víz
  • 5 dkg nyírfacukor/6,5 dkg eritrit
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 2 ek. kókuszzsír

 

 

Elkészítése:

  1. A tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá verjük.
  2. Egy másik tálban pedig – a kókuszzsírt leszámítva – az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, és a fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk.
  3. 1 ek. kókuszzsírt közepes tűzön felmelegítünk egy tapadásmentes serpenyőben (az enyém olyan 26 cm-es), és megsütjük a tészta felét mindkét oldalán. Majd ugyanígy jöhet a következő adag is.
  4. Lekvárral és porédesítővel (abszolút elhagyható!) tálaljuk.

A számok:

  • 10 dkg császármorzsában – ha nyírfacukorral készült – 16,76 g ch van.
  • 10 dkg császármorzsában – ha eritrittel készült – 10,51 g ch van.

Megjegyzés: Nagyon laktató (férjem szerint is), szerintem simán kijön belőle 5-6 adag.

Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. 🙂

Jó étvágyat! 🙂

ÚJ-ÚJ-ÚJ! MÁR TUDSZ REGISZTRÁLNI! Örömmel jelentem, hogy januárban újra indulnak a dietetikus által jóváhagyott, 5 hetes, szélsőségektől mentes szénhidrát diétás tanfolyamaim! (Az alábbi ikonok egyikére vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.) Jelentkezz még ma, mert az első 100 résztvevő számára EXTRA ajándékom van, legyél Te is részese! December 22-éig történő jelentkezéssel ráadásul még egy 138 oldalas karácsonyi receptgyűjtemény és jelentős árkedvezmény is a Tiéd lehet!

honlap - tanfolyam - cukorbetegeknek

honlap - tanfolyam - inzulinrezisztenseknek2
honlap - tanfolyam - életmódváltóknak(1)

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyam nem helyettesíti a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem kiegészíti azt.

“Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is”

5000

Pin It on Pinterest

Share This

Biztos van legalább 1 ismerősöd, aki szintén kíváncsi lenne erre az oldalra, oszd meg vele!