Gyanítom, sokan másokhoz, én is úgy nőttem fel, hogy a császármorzsa (vagy smarni) búzadarából készült. Bevallom, nem igazán rajongtam érte, a szottyos mazsolaszemekért pláne nem. Majd még a babavárásom elején Ausztriában megkóstoltam azt az igazi, sűrű, mégis könnyű palacsintatésztából készült smarnit, és úgy éreztem, csak enném és enném (pedig emlékeim szerint abban az adventi időszakban az ízlésem elég limitált volt a bébinek köszönhetően). Ehhez képest csak évekkel később készítettem el itthon a teljes kiőrlésű verzióját, és akkora sikere volt az egész családban, hogy szerintem most egy darabig sűrűn lesz nálunk vendég. Hagyományosan almapürével vagy szilvaszósszal tálalják. Nálunk most anyukám házi cukormentes baracklekvárjával került az asztalra. Na, bumm. Nem alacsony szénhidráttartalmú, de döntően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz cukorsokkot. Cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. 

Isteni diétás császármorzsa

 

császármorzsa smarni szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia
 

Hozzávalók:

  • 10 dkg zabliszt
  • 6 dkg durumliszt
  • 5 tojás szétválasztva
  • 7,5 dkg cukrozatlan habtejszín
  • 3 dl víz
  • 5 dkg nyírfacukor/6,5 dkg eritrit
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 2 ek. kókuszzsír

 

császármorzsa smarni szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Elkészítése:

  1. A tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá verjük.
  2. Egy másik tálban pedig – a kókuszzsírt leszámítva – az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, és a fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk.
  3. 1 ek. kókuszzsírt közepes tűzön felmelegítünk egy tapadásmentes serpenyőben (az enyém olyan 26 cm-es), és megsütjük a tészta felét mindkét oldalán. Majd ugyanígy jöhet a következő adag is.
  4. Lekvárral és porédesítővel (abszolút elhagyható!) tálaljuk.

 

 

A számok:

  • 10 dkg császármorzsában – ha nyírfacukorral készült – 16,76 g ch van.
  • 10 dkg császármorzsában – ha eritrittel készült – 10,51 g ch van.

Megjegyzés: Nagyon laktató (férjem szerint is), szerintem simán kijön belőle 5-6 adag. Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. 🙂

Megjegyés2: Baracklekvár receptet IDE KATTINTVA találtok. 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Dietetikus* által jóváhagyott karácsonyi szénhidrát diétás minikurzus ÉRTÉKES AJÁNDÉKOKKAL, ha cukorbetegként, inzulin-rezisztensként vagy életmódváltóként Te is arra vágysz hogy az ünneped ne a lemondásokról, hanem az élvezetes ízekről és örömteli pillanatokról szóljon! LIMITÁLTAN ELÉRHETŐ!

koránkelő kedvezményt még eddig tudsz igénybe venni:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Napi posztjaimat és videós bejelentkezéseimet

kövesd INSTAGRAMON is!

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"