Diétás magos kifli

 

Azt hiszem, az egyik legnagyobb kihívás cukorbetegség vagy inzulin-rezisztencia esetén, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő és a szénhidrát diéta részeként ehető pékárut. Én is sokszor bajban voltam, mert vagy nem úgy reagált rá a szervezetem, vagy nem ízlett, vagy tele volt mindenféle adalékanyaggal, szójával, csak kiskutyafülét nem daráltak bele (Ha mégis, nem akarom tudni! :-)) Ma egy olyan receptet hoztam Nektek, ami nem csak bevált, de a család is szívesen eszi, és nem kell hozzá sokféle liszt sem. Ez a magos kifli egy alaprecept, amit lehet variálni ezerféleképpen, csak a fantáziánk (ok, a szénhidrátérték is) szabhat határt, érdemes kísérletezni.

 

Hozzávalók (16 db-hoz):

  • 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl langyos víz
  • 1 tk. cukor (elhagyható)
  • 2 csapott tk. só
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 dkg szezámmag/lenmag/darálatlan mák (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A cukrot feloldjuk a langyos vízben, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. A liszteket összekeverjük a sóval egy tálban, és a közepére kis mélyedést készítünk.
  3. A mélyedésbe belecsurgatjuk az olajat majd az élesztős egyveleget, és kézzel vagy egy dagasztókaros robotgéppel lágy, sima tésztát gyúrunk pár 4-5 perc alatt. (Ha lágyabb a tészta, könnyebben kel meg.)
  4. Egy konyharuhával lefedjük és langyos, huzatmentes helyen kb. 35-40 perc alatt megkelesztjük.
  5. Ha megkelt, elfelezzük a tésztát. Egymás után, lisztezett deszkán 2 db kb. 40-45 cm átmérőjű kört nyújtunk belőlük, majd 8-8 körcikkre vágjuk.
  6. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, 2 tepsibe sütőpapírt teszünk.
  7. A körcikkeket egyesével a hosszú oldaluktól kezdve kifli formájúra göngyölgetjük, befektetjük a tepsibe, megkenjük őket langyos vízzel, és megszórjuk a kívánt maggal.
  8. Mehet is a sütőbe, 15 perc alatt sül kívül ropogósra, belül puhára. 🙂

Tipp:

  • Mivel kelt tésztáról van szól, tegyünk egy tálka vizet a sütőbe!
  • Mielőtt feltekerjük, megkenhetjük olvasztott vajjal és megszórhatjuk pl. apróra vágott snidlinggel is, isteni lesz! 🙂
  • Amint kihűlt, érdemes lefagyasztani, amit helyből nem eszünk meg.
  • Ha ódzkodunk a cukortól az élesztő felfuttatásához, elhagyhatjuk, enélkül is meg fog kelni a tészta, a cukor csak az élesztő ellenőrzésére szolgál.

A számok:

  • 1 darab mag nélküli kifli (feltételezve, hogy egyformák lettek) 22,54 g szénhidrátot tartalmaz, 30 g ch-os reggelihez pont jó, ha eszünk mellé még egy kis friss paradicsomot, paprikát is. 10 dkg kifliben 35 g ch lesz.
  • 2 dkg szezámmagban 4,68 g ch van.
  • 2 dkg lenmagban 5,76 g ch van.
  • 2 dkg mákban 4,8 g szénhidrát van.
  • 2 dkg mindegyikből elég ahhoz, hogy finoman megszórjuk a 16 db kiflinket, így darabonként nem növeli meg jelentősen a kiflik ch értékét.

Jó étvágyat! 🙂

 

Ha szeretnél bővebben tanulni a szénhidrát diéta elvei szerint készülő pékárukról (milyen lisztek használhatóak, hogy készítsünk péksüteményeket), és egyáltalán: jönne jól a segítség, akkor MÉG TUDSZ JELENTKEZNI jelentkezni a dietetikus által jóváhagyott, 5 hetes, szélsőségektől mentes júniusi szénhidrát diétás tanfolyamaim egyikére! (Az alábbi ikonok egyikére kattintva vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra) Jelentkezz még ma, legyél Te is részese!

honlap - tanfolyam - cukorbetegeknek

honlap - tanfolyam - inzulinrezisztenseknek2
honlap - tanfolyam - életmódváltóknak(1)
Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyam nem helyettesíti a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem kiegészíti azt.

Pin It on Pinterest

Share This

Biztos van legalább 1 ismerősöd, aki szintén kíváncsi lenne erre az oldalra, oszd meg vele!