Bár már épp szeptember van, még mindig a nyarat érezzük leginkább. Holnap viszont jön a hidegfront (hálleluja!), így biztos sokkal nagyobb kedvvel állunk majd neki vendégseregnek főzni. Ha mégsem, akkor ez pont egy olyan étel lesz, amiből tejföl nélkül nyugodtan fagyaszthatunk pár adagot, hogy egy rohanós hétköznapi estén mégis meleget ehessünk pár perc alatt. Ha cukorbetegség vagy inzulin-rezisztencia miatt a szénhidrát diéta elvei szerint étkezel, akkor is az étrended része lehet. (Gluténmentes is.)

 

Lucskos húsos káposzta

 

Hozzávalók (10 adag):

A húshoz:

  • 1 kg pulykafelsőcomb 2-3 centis kockákra vágva
  • 15 dkg (1 nagyobb) vöröshagyma finomra vágva
  • 15 dkg zöldpaprika apróra vágva
  • 15 dkg paradicsom apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 púpos tk. pirospaprika
  • 1 púpos tk. őrölt kömény
  • 5 ek. olaj
  • 2 tk. só

 A káposztához:

  • 2 kg szeletelt édes káposzta
  • 15 dkg (1 nagy fej) vöröshagyma felszeletelve
  • 20 dkg paprika apróra vágva
  • 20 dkg paradicsom apróra vágva
  • 4 ek. olaj
  • 2 tk. só
  • 2 ek. barna rizsliszt
  • 3 dl tejföl
  • 1 tk. őrölt bors
  • 1+1 dl víz

Elkészítése:

  1. Az olajon pirítsuk meg a hagymát és a zöldpaprikát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és amint érezzük az illatát, dobjuk hozzá a paradicsomot is.
  2. Tegyük hozzá a húst, és néhány keverés után, ha már kifehéredett, adjuk hozzá a pirospaprikát, az őrölt köményt és a sót. Fedjük le, pároljuk puhára.
  3. Amíg puhul a hús, készítsük el a káposztás részt.
  4. Egy nagy lábasban vagy serpenyőben 4 ek. olajon átforgatjuk a káposztát, megsózzuk, kicsit megfonnyasztjuk.
  5. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a paprikát, és kb. 1 dl vízzel együtt kb. 30 perc alatt megpároljuk (a káposzta nedvességtartalmától függ).
  6. A rizslisztet 1 dl vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a káposztához, fűszerezzük a borssal, belekeverjük a tejfölt, majd összeforgatjuk a hússal (de akár külön is tálalhatjuk), és már ehetjük is!

A számok:

  • 10 dkg húsos káposztában 5,32 g ch lesz,
  • 1 nagy adagban (40 dkg) pedig 21,29 g.

 

Jó étvágyat! 🙂

 

8 hetes, dietetikus által jóváhagyott, szélsőségektől mentes, NYÁRI  szénhidrát diétás tanfolyamaim indulnak 2018. június 18-án.  Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt csomagokra! Az alábbi ikonok egyikére vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni! Az e-mail tanfolyam nem helyettesíti a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem kiegészíti azt.

 

“Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is”