Imádom az omlós kekszeket, az egyik elsőt még Bardócz Évi áfonyás vajas kekszének receptjéből kiindulva készítettem, és ennek már vagy 10 variációja született azóta, csak győzzem őket felrakni a blogra. 🙂 Ma egy igazán ünnepi hangulatút, mézeskalácso omlós kekszet mutatok meg, amit már teszteltem is a kis családon és a kislányom egyik kisbarátnőjének a családján. Átment a vizsgán, juhé! 🙂 Döntően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz cukorsokkot. Cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet, és még gasztroajándéknak és vendégvárónak is szuper. 🙂

 

Hozzávalók:
  • 5,5 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 4,5 dkg fehér tönkölyliszt
  • 4 dkg mandulaliszt
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg hideg vaj felkockázva
  • 5 dkg őrölt nyírfacukor
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 1 tojás sárgája

 

 

Elkészítése:

  • Összekeverjük a liszteket, a nyírfacukrot és a vaníliát, majd elmorzsoljuk a vajjal (vagy egy késes betétes robotgéppel morzsásra daráljuk), és gyorsan összegyúrjuk a tojással, hogy ne olvadjon benne el a vaj. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük.
  • Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, egy tepsibe sütőpapírt teszünk. Egy szilikonlapon (vagy enyhén lisztezett deszkán) 3-4 mm-esre nyújtjuk a tésztát, és egy 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy lisztbe mártott üvegpohár szájával) tésztaköröket vágunk, amiket egy széles pengéjű kés segítségével óvatosan átemelünk a sütőpapíros tepsibe egymás mellé.
  • A maradék tésztát összegyúrjuk, és ugyanígy járunk el mindaddig, amíg el nem fogy a tészta.
  • A sütipecsétet lisztbe mártjuk, leütögetjük a felesleget róla, majd mintát pecsételünk a tésztakorongokra. 15 percig sütöttem őket, 12 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben süljenek.

A számok:

  • 1 db kekszben, ha nyírfacukorral készült, 7,83 g ch lesz.
  • 1 db kekszben, ha eritrittel készül, 4,7 g ch lesz.
  • A teljes adagban 125,23 g ch van, eririttel 75,23 g
  • Ebből az adagból nekem 16 db kekszem lett, ami szénhidrát diéta része is lehet pl. tízóraira vagy uzsonnára.

Megjegyzések:

  • Melegen ne mocorgassuk, de amikor már langyosodik, átemeljük egy rácsra, hagyjuk kihűlni, és ehetjük is.
  • Én nyírfacukorral készítettem, de ezen a hőfokon még az eritrit is jól működhet.

 

Jó étvágyat! 🙂

Aktuális  szénhidrát diétás tanfolyamaimról az alábbi képekre vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.  Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt csomagokra!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

 

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

“Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is”