Nem vagyok igazán babonás, de lencse minden évben kerül az asztalra újévkor, már csak azért is, mert szeretjük. Idén januárban újévi lencseparty-ra voltunk hivatalosak, és mivel tudtam, hogy rendkívül nyitott és hálás a közönség, sejtettem, hogy nem szaladnak ki a világból, ha főtt lencsét keverek a brownie tésztájába. Viszonylag gyorsan és kevés munkával elkészíthető. A lencsének nincs túl domináns íze, így a végeredmény leginkább egy klassz narancsos-csokis édesség lett, a reakciókból ítélve pedig nagyon is vállalható. Cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Lisztmentes.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vöröslencse átmosva, beáztatva
  • 2 dl víz
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg 81+%-os csokoládé darabokra tördelve
  • 12 dkg nyírfacukor
  • 4 dkg steviás eritrit
  • 5 tojás
  • 8 dkg szezámliszt
  • 2 narancs reszelt héja (lehetőleg kezeletlen héjú)
  • 5 dkg sótlan pörkölt mogyoró (de akár sós is lehet)

Elkészítése:

  1. A lencsét 2 dl vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük, sózzuk, kihűtjük, leszűrjük, turmixoljuk.
  2. A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az édesítőket, és langyosra hűtjük.
  3. 175 fokra előmelegítjük a sütőt, egy 20x30 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk, és sütőpapírt simítunk bele.
  4. A tojásokat egyesével belehabarjuk a csokoládéba, simára keverjük először a szezámliszttel majd a turmixolt lencsével és a narancshéjjal.
  5. A masszát belesimítjuk a tepsibe, megszórjuk a mogyoróval, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A számok:

  • Nekem ebből az adagból 50 szelet (3x4 cm-es) sütim lett.
  • 1 szelet sütiben – ha nyírfacukorral és steviás eritrittel készül – 4,77 g ch lesz, 10 dkg-ban 16,79 g ch.
  • 1 szelet sütiben – ha eritrittel és steviás eritrittel készül – 2,46 g ch lesz, 10 dkg-ban 8,65 g ch.

Jó étvágyat! 🙂

Aktuális  szénhidrát diétás tanfolyamaimról az alábbi képekre vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.  Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt csomagokra!

Bepillantanál a tanfolyamomba? Most megteheted!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

 

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"