Nem fogok hazudni, talán ez az a kalács a legmacerásabb, amit valaha készítettem, de nagyon vészesen még ez sem az, a végeredmény meg igazán látványos és finom. Szilikonos lapon nyújtottam ki a 2 réteget, amit egymásra helyezve göngyöltem fel, így egyáltalán nem kellett aláliszteznem, a tészta állaga meg pont olyan, ami nem szakad el, miközben az egyik réteget a másikra helyezzük. Nem alacsony szénhidráttartalmú, de döntően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz cukorsokkot. A kalács cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. 

 

Puha kakaós duplakalács

 

 

Hozzávalók:
  • 35 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
  • 1/2 tk. só
  • 15 dkg olvasztott (nem forró) vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1 dl langyos víz
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 kezeletlen héjú vagy biocitrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 1 tojás + 1 sárgája

 

 

Elkészítése:

  1. Az élesztőt elhabarjuk a tejszínnel és a langyos vízzel.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat (a kakaó kivételével), a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat, az élesztős keveréket, a tojást + egy sárgáját és a citromhéjat.
  3. 7-8 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától).
  4. Elfelezzük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót, és tiszta konyharuhával lefedve – külön edényben – langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Kicsit megdögönyözzük, 2 db kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk a sima és a kakaós tésztát, egymásra helyezzük egy sodrófa segítségével, majd a hosszabbik oldalánál fogva felgöngyöljük.
  6. Egy szilikonos kuglófformában kör alakban elhelyezzük úgy, hogy a két vége összeérjen, és még 50-60 percet kelesztjük.
  7. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és 45 perc alatt készre sütjük.
  8. Pár perc múlva egy rácsra borítjuk (hogy ne pálljon be). Ha kihűlt, ehetjük is.
A számok:

  • 1 szelet kalácsban, ha nyírfacukorral készül, 17,21 g ch lesz.
  • 1 szelet kalácsban, ha eritrittel készül, 11,89 g ch lesz.
  • Ebből a kalácsból nekem 32 szeletem lett.

Tipp: Egy kis tálban tegyünk vizet a sütőbe, puhább marad tőle a kalács!

Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Felfrissített, megújult, 8 hetes, dietetikus által jóváhagyott, szélsőségektől mentes szénhidrát diétás tanfolyamaim indulnak 2018. április 9-én.  Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt csomagokra! Az alábbi ikonok egyikére vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.

Jelentkezési határidő: 2018. április 5. csütörtök, részletekért kattints az alábbi képekre!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni! Az e-mail tanfolyam nem helyettesíti a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem kiegészíti azt.

 

“Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is”

5000