Nem fogok hazudni, talán ez az a kalács a legmacerásabb, amit valaha készítettem, de nagyon vészesen még ez sem az, a végeredmény meg igazán látványos és finom. Szilikonos lapon nyújtottam ki a 2 réteget, amit egymásra helyezve göngyöltem fel, így egyáltalán nem kellett aláliszteznem, a tészta állaga meg pont olyan, ami nem szakad el, miközben az egyik réteget a másikra helyezzük. Nem alacsony szénhidráttartalmú, de döntően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz cukorsokkot. A kalács cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. 

Diétás puha kakaós duplakalács

puha kakaós dupla kalács teljes kiőrlésű szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK:

  • 35 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
  • 1/2 tk. só
  • 15 dkg olvasztott (nem forró) vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1 dl langyos víz
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 kezeletlen héjú vagy biocitrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 1 tojás + 1 sárgája

puha kakaós dupla kalács teljes kiőrlésű szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Az élesztőt elhabarjuk a tejszínnel és a langyos vízzel.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat (a kakaó kivételével), a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat, az élesztős keveréket, a tojást + egy sárgáját és a citromhéjat.
  3. 7-8 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától).
  4. Elfelezzük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót, és tiszta konyharuhával lefedve – külön edényben – langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Kicsit megdögönyözzük, 2 db kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk a sima és a kakaós tésztát, egymásra helyezzük egy sodrófa segítségével, majd a hosszabbik oldalánál fogva felgöngyöljük.
  6. Egy szilikonos kuglófformában kör alakban elhelyezzük úgy, hogy a két vége összeérjen, és még 50-60 percet kelesztjük.
  7. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és 45 perc alatt készre sütjük.
  8. Pár perc múlva egy rácsra borítjuk (hogy ne pálljon be). Ha kihűlt, ehetjük is.

A számok:

  • 1 szelet kalácsban, ha nyírfacukorral készül, 17,21 g ch lesz.
  • 1 szelet kalácsban, ha eritrittel készül, 11,89 g ch lesz.
  • Ebből a kalácsból nekem 32 szeletem lett.

Tipp: Egy kis tálban tegyünk vizet a sütőbe, puhább marad tőle a kalács!

Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. :-)

Jó étvágyat! :-)

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram