Szerintem ez az, amit nem kell senkinek sem bemutatni. Anno reggelente, munkába menet mindig beugrottam a munkahelyem környéki piacra a pékhez, hogy aztán boldogan robogjak tovább és befaljam. Na, ma már tuti nem tennék ilyet, már csak azért sem, mert azóta már szeretem tudni, mi van a péksüteményekben, amit megeszem, másrészt nyilván nem volt teljes kiőrlésű. Örömmel jelentem: ez az, és a legfinnyásabb családtagokon is átment. 🙂 Ha cukorbetegség vagy inzulin-rezisztencia miatt a szénhidrát diéta elvei szerint étkezünk, akkor is az étrendünk része lehet.

 

Teljes kiőrlésű pizzás csiga

 

Hozzávalók (16 db-hoz):
  • 22 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dkg búzasikér
  • 1 tk. só
  • 1,25 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 ek. olívaolaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg házi ketchup
  • 1+3 tk. sótlan pizza fűszerkeverék
  • 1 tk. só
  • 1 buci gerezd fokhagyma kinyomva
  • 20 dkg reszelt sajt

 

 

Elkészítése:

  1. A tészta száraz összetevőit összekeverjük, elhabarjuk az élesztőt a vízzel és a tejszínnel.
  2. A lisztes keverék közepére csurgatjuk az olajat és az élesztős-tejszínes vizet, és az egészet egy dagasztókaros robotgép segítségével 5-6 perc alatt kidagasztjuk.
  3. Lefedjük, duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc), és enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonos lapon kb. 3 mm vékony 40 x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  4. A házi ketchuphoz hozzákeverjük a sót, a fűszerkeveréket és a fokhagymát, és egy ecset segítségével rákenjük a tésztára.
  5. Egyenletesen elosztva megszórjuk a sajttal, és óvatosan felgöngyölgetjük (néha érdemes a két szélénél tenyérrel befelé terelgetni, hogy szabályos maradjon a hengerforma), és egy éles, recés késsel finoman 16 szeletté fűrészelgetjük.
  6. A csigákat áthelyezzük egy nagy sütőpapíros tepsibe egymástól 3-4 cm-re, letakarjuk sütőpapírral, és kb. 30-40 percig pihenni hagyjuk.
  7. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a csigákat 18-20 perc alatt illatosra sütjük (én az utolsó 2 percre rákapcsoltam a légkeverést, hogy szebb színe legyen), majd kiemeljük rácsra a csigákat, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.

A számok:

  • A teljes adagban (készen 82 dkg) 226,62 g szénhidrát van.
  • 1 db csigában – feltételezve, hogy egyformák lettek – 14,16 g ch van.

Tipp:

Ez egy alaprecept, amit mindenki a kedve szerint dúsíthat még sonkával, baconnel, de így is megvan az életérzés. 🙂

Jó étvágyat! 🙂

 

Mi legyen a szénhidrát diétázó kamrájában? Erről szóló írásomért kattints IDE!

 

Ha pedig szeretnél még szuper, a diétába illeszthető péksüteményekről többet tudni, vagy úgy érzed, a diétában jól jönne a segítség, akkor van egy jó hírem! ÚJ, KARÁCSONYI, dietetikus által jóváhagyott, 5 hetes, szélsőségektől mentes szénhidrát diétás tanfolyamaim egyikére! (Az alábbi ikonok egyikére kattintva vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra) Jelentkezz még ma, mert az első 100 résztvevő számára EXTRA ajándékom van, legyél Te is részese! Érdemes sietni, a tapasztalat szerint ezek a helyek gyorsan elfogynak!

honlap - tanfolyam - cukorbetegeknek

honlap - tanfolyam - inzulinrezisztenseknek2
honlap - tanfolyam - életmódváltóknak(1)
Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyam nem helyettesíti a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem kiegészíti azt.

1832

Pin It on Pinterest

Share This

Biztos van legalább 1 ismerősöd, aki szintén kíváncsi lenne erre az oldalra, oszd meg vele!