Ropogós, finom kekszre vágysz? Családunk régi kedvence ez az amerikai süti. Kezdetekben még cukorral ettük, de jó pár éve már inkább nyírfacukorral készül. Savanykás, karakteres lekvárral összetapasztva pedig igazi ízélmény! :-) Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, a hétvégi vendégség ékköve lehet! :-)
Ropogós és karakteres! :-)
AMERIKAI SÜTIÁLOM EGYSZERŰEN
Hozzávalók (70 db-hoz):
- 25 dkg puha vaj/kókuszzsír
- 25 dkg nyírfacukor/eritrit
- 1/2 tk vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 2 tojás
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 8 dkg szezámliszt
- 7 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 púpos tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. só
- 10 dkg 70+%-os vagy diabetikus étcsokoládé (amelyikre jobban reagál a szervezetünk) apróra vágva
- 15 dkg dió durvára vágva (tetszés szerint lecserélhető, de akár el is hagyható)
Elkészítése:
- Előmelegítjük a tepsit 180 fokra, 2 tepsibe sütőpapírt fektetünk.
- A liszteket elvegyítjük a szódabikarbónával és a sóval.
- A puha vajat/kókuszzsírt robotgéppel 5 perc alatt habosra keverjük a nyírfacukorral/eritrittel és a vaníliával. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, és még 5 percig keverjük a robotgéppel.
- Alacsony fokozaton kis adagokban beledolgozzuk a lisztes keveréket, majd egy fakanál segítségével a végén a diót és a csokoládét is.
- Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk, 6-7 cm távolságot hagyva egymástól belehelyezzük a golyókat a tepsibe, majd kézzel ellapogatjuk őket.
- 8-9 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük őket (ne mozgassuk, amíg még nagyon puha, deformálódhatnak).
A számok:
- Ha nyírfacukorral készül (feltételezve, hogy egyformák lettek): 1 db sütiben 6,51 g ch lesz, 10 dkg-ban 36,47 g szénhidrát lesz.
- Ha eritrittel készül (feltételezve, hogy egyformák lettek): 1 db sütiben 2,94 g ch lesz, 10 dkg-ban 16,47 g szénhidrát lesz.
Megjegyzés: Ne ijedjünk meg, először puha lesz a keksz a nyírfacukor miatt, de másnap reggelre már kekszesebbé válik! :-)
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!