A következő napokban biztos sokunknál számíthatunk nagy vendégjárásra. Lesz minden, mi szem-szájnak ingere: a hagyományostól a kevésbé hagyományosig tényleg minden. Én most egy olyan édességet hoztam, amit előre el lehet készíteni, amivel kevésbé rutinos háziasszonyok is garantáltan bóközönre számíthatnak, és amit a cukorbeteg/IR-es vendégünk is megehet. Vendégségbe is vihetjük ajándékként! Ha nem fogyna el (amit kizárt!), 1 hétig még jól zárható dobozban nyugodtan tárolható. :-)

nutellas_zabkeksz1.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 8 dkg szezámliszt
  • 7 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1,5 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 kk. só
  • 20 dkg nyírfacukor/27 dkg eritrit
  • 25 dkg puha vaj/kókuszzsír
  • 1/2 tk vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 2 tojás
  • 12,5 dkg zabpehely

nutellas_zabkeksz2.jpg

Elkészítése:

  • Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, 2 tepsibe sütőpapírt fektetünk.
  • A liszteket elvegyítjük a szódabikarbónával, a fahéjjal és a sóval.
  • A puha vajat/kókuszzsírt robotgéppel 5 perc alatt habosra keverjük a nyírfacukorral/eritrittel és a vaníliával.
  • Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, és még 5 percig keverjük a robotgéppel.
  • Alacsony fokozaton kis adagokban beledolgozzuk a lisztes keveréket, majd egy fakanál segítségével a végén a zebpelyhet is.
  • Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk, 6-7 cm távolságot hagyva egymástól belehelyezzük a golyókat a tepsibe, majd kézzel ellapogatjuk őket.
  • 8-10 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük őket (ne mozgassuk, amíg még nagyon puha, deformálódhatnak).

nutella3.jpg

A számok:

  • Ha nyírfacukorral készül (feltételezve, hogy egyformák lettek): 1 db kekszben 4,9 g ch lesz, 10 dkg-ban 37,17g szénhidrát lesz.
  • Ha eritrittel készül (feltételezve, hogy egyformák lettek): 1 db kekszben 2,13 g ch lesz, 10 dkg-ban 16,12 g szénhidrát lesz.

Megjegyzés: Ne ijedjünk meg, először puha lesz a keksz a nyírfacukor miatt, de másnap reggelre már ropogóssá válik! :-)

Ha 2 kekszet nutellával összetapasztunk, akkor kb. 1,5 dkg nutellával érdemes számolni. Már 2 nutellareceptet is találsz a blogomon, az egyik tejmentes is. Mindkettő receptjéért KATTINTS IDE! 

Megjegyzés2: A keksz nutella nélkül is nagyon finom. :-)

Jó étvágyat!

Napi posztjaimat és videós bejelentkezéseimet

kövesd INSTAGRAMON is!

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram