Ha nem lenne ez a fránya koronavírus, jelenleg épp síelnénk, és kipipálná a család az idei hütte-kínálatot a Leberknödelsuppe-tól a Wiener Schnitzelen át a gőzgombócig. A kislányom és a férjem nagy gőzgombócrajongó (én csak lennék, de hát tudjuk mennyire IR-barát…semennyire), de én még sosem csináltam, és mivel megalkottam ezt a cukormentes, gluténmentes gőzgombócos amerikai palacsinta verziót, amit én is megehetek, már nagy valószínűség szerint nem is fogok. 😊 Cukorbetegség és inzulinrezisztencia, IR diéta esetén a szénhidrát diéta része lehet.

CUKORMENTES GŐZGOMBÓC PALACSINTA GLUTÉNMENTES ZABPEHELYLISZTTEL

 

 

diétás csörögefánk szénhidrát diéta

 

 

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dkg steviás eritrit
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 2,2 dl víz
  • 1/2 tk vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy olaj

A sodóhoz:

  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 4 dl víz
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 2,5 dkg steviás eritrit
  • 2 tojássárgája

Az összeállításhoz:

  • cukormentes szilvalekvár
  • őrölt mák
paradicsomos-kolbászos tészta szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

 

Elkészítése:

  • Összekeverjük a palacsintatészta hozzávalóit egy habverő segítségével, lefedjük.
  • Amíg pihen a tészta, elkészítjük a sodót.
  • Egy lábasban a tojást, az édesítőt és a vaníliát elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vizet is.
  • Lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig „főzzük”, amíg egy picit be nem sűrűsödik. Igen, ez idő. Onnan tudod, hogy jó, hogy egy kanalat belemerítesz, a hátoldalán húzol egy csíkot az ujjaddal, és az csík karakteresen ott marad. 😊
  • Feltesszük a tapadásmentes serpenyőnket forrósodni.
  • A serpenyő közepére a sűrű masszából kb. egy fél merőkanálnyit csurgatunk, addig sütjük, míg elkezd finoman bugyborékozni, a széle pedig éppenhogy szilárdulni. Ekkor megfordítjuk, és még kb. fél-1 percet sütjük.
  • Két palacsinta közé lekvárt kenünk, rácsurgatunk a sodóból, meghintjük egy kis mákkal, és már ehetjük is! 😊

 

A számok:

  • Ebből az adagból 28 tenyérnyi palacsintám lett.
  • 1 db palacsintába 6,32 g ch van.
  • 10 dkg palacsintában 26,33 g ch van.
  • 1 dkg palacsintában 2,63 g ch van. Ha nem lennének egyformák, így könnyebb számolnod, mérned.
  • A teljes adag sodóban 6 g ch van.
  • A lekvárnál az irányadó, ami a csomagoláson van. ha nincs, akkora szilva szénhidráttartalmát szorozd meg 2,5-lel, és nagyon nem lősz mellé a sűrű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, szatmári szilvalekvároknál.

 

Tippek, megjegyzések:

  • Akkor működik jól a recept, ha a hozzávalók szobahőmérsékletűek, de kézmelegnél semmiképp nem melegebbek, és nem is hűtőhidegek.
  • Fordítás után nem kell lelapogatni a palacsintát, akkor elveszti a habos, könnyed állagát.
  • Ha vadiúj, szuper tapadásmentes serpenyőd van, nem szükséges aláolajozni. Ha kicsit már régibb, esetleg picit sérült, egy ecsettel nagyon vékonyan kend ki olajjal vagy kókuszolajjal.
  • Ha van több serpenyőd, cserébe kevés időd, vesd be őket, süsd párhuzamosan őket, így időt spórolhatsz.
  • Nem kell megvárni, míg totál szilárd lesz a teteje, érdemes alákukkantani és hamarabb megfordítani.
  • Én 9 hőfokozatú tűzhelyen sütöttem a 6-7-es fokozaton. A 6-oson kicsit tötymörgősebb, a 7-esnél jobban kell figyelni, egy 6,5-es pont tökéletes lenne. 😊
  • Egy picit tudsz gyorsítani a sodón, ha adsz hozzá 2 ek. tápiókakeményítőt (Ez a teljes sodó szénhidráttartalmán 16 g ch-tal emel.)

 

Jó étvágyat! Majd írd meg, hogy ízlett! :-)

Cukorbeteg vagy IR-es vagy? Esetleg életmódot váltanál?

Szerezz szuper recepteken keresztül bombabiztos szénhidrát diétás alapokat!

A  szénhidrát diétás tanfolyamaim február 15-én indulnak, az alábbi képekre vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.

Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt csomagokra!

UTOLSÓ PILLANAT JELENTKEZNI!

Kattints a számodra megfelelő programra!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram