Szeretem az inspiráló embereket. Azt is, ha valaki igényes, ha mer álmodni, és ezen álmok megvalósulásáért hajlandó tenni is. Sallay Fannival, a Cake Shop tulajdonosával pont egy olyan tavaszi összejövetelen találkoztam, amelyet egy női vállalkozókat mentoráló keretprogram kapcsán rendeztek a Gerbaud-házban. Impozáns díszlet, tele álmodni merő vállalkozónővel és eszméletlenül inspiráló előadásokkal. Az egyik volt Fannié, aki a maga 28 évével olyan élettörténettel bír, hogy abból igazi hollywoodi kasszasikert lehetne forgatni.
Szombat óta végre a magaménak tudhatom a könyvét (Álom sütikivitelben), és a család helyből lecsapott a whoopie pie-ra, hogy nekik márpedig süssek azt. Viszont én is szerettem volna belőle enni (Ne már, hogy pont én maradjak ki a jóból!), így azért kicsit átszabtam, így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet. Tudom, hogy nagyon tiszteli az alapanyagokat, így remélem, nem szalad ki a világból (de legalábbis megbocsátja), ha meglátja a receptemet. :-D Tényleg nagyon könnyen elkészíthető, és aki jót akar a gyerkőcének: a bolti tejszelet helyett ezt készítse el!
WHOOPIE PIE

HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 10 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 6 dkg fehér tönkölyliszt
- 7,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- 1/4. tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. só
- 17 dkg puha vaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 2 dkg steviával kevert eritrit
- 2 tojás
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
- 0,6 dl tej
- 1,2 dl víz
A krémhez:
- 2 dl cukrozatlan habtejszín (35%-os)
- 10 dkg mascarpone
- 2 dkg őrölt nyírfacukor

ELKÉSZÍTÉSE:
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra, 2 nagy tepsibe sütőpapírt teszünk.
- A liszteket elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
- A vajat összehabosítjuk (robotgép segítségével) a nyírfacukorral, az eritrites steviával és a vaníliával, utána egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a tejet, végül pedig a kakaós lisztkeveréket. Belecsorgatjuk a vizet, és az egész tésztát habosra keverjük.
- A tésztából gombócokat adagolunk a tepsibe (kb. 4×5 gombóc fér egy tepsibe) úgy, hogy legyen köztük hely, mert el fog terülni a tészta sütés közben, és 8-10 perc alatt készre sütjük (nekem 9 perc alatt lett szép).
Tipp: Az eredeti receptben fagyiskanállal adagolt gombócok kerültek a tepsibe, de nekem nincs sajnos olyan fagyiskanalam, ami ki is löki magából a gombócot. Így egy IKEA-s uzsonnászacskót töltöttem meg a tésztával, majd levágtam a csücskét, és így porcióztam ki a nagyjából 5 cm átmérőjű tésztaplecsniket.

- Amíg sül a tészta, összeállítjuk a krémet.
- Ehhez a mascarponét habosra keverjük az őrölt nyírfacukorral, majd kisebb adagokban hozzáadva a tejszínt, kemény habbá verjük a tölteléket.
- Amikor kihűlt a tésztánk, a plecsnik felét megfordítjuk, egy habzsákból krémet nyomunk a közepükre, és a felfordítatlan félgömböket a tetejükre nyomjuk.
- Hűtőben 3-4 napig áll el.

A SZÁMOK:
- Ebből az adagból nekem 20 db sütim lett.
- 1 db sütiben – ha nyírfacukorral és eritrites steviával készült – 14,45 g szénhidrát van.
- 1 db sütiben – ha eritrittel és eritrites steviával készült – 8,45 g szénhidrát van.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
