Szeretem az inspiráló embereket. Azt is, ha valaki igényes, ha mer álmodni, és ezen álmok megvalósulásáért hajlandó tenni is. Sallay Fannival, a Cake Shop tulajdonosával pont egy olyan tavaszi összejövetelen találkoztam, amelyet egy női vállalkozókat mentoráló keretprogram kapcsán rendeztek a Gerbaud-házban. Impozáns díszlet, tele álmodni merő vállalkozónővel és eszméletlenül inspiráló előadásokkal. Az egyik volt Fannié, aki a maga 28 évével olyan élettörténettel bír, hogy abból igazi hollywoodi kasszasikert lehetne forgatni.

Szombat óta végre a magaménak tudhatom a könyvét (Álom sütikivitelben), és a család helyből lecsapott a whoopie pie-ra, hogy nekik márpedig süssek azt. Viszont én is szerettem volna belőle enni (Ne már, hogy pont én maradjak ki a jóból!), így azért kicsit átszabtam, így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet. Tudom, hogy nagyon tiszteli az alapanyagokat, így remélem, nem szalad ki a világból (de legalábbis megbocsátja), ha meglátja a receptemet. :-D Tényleg nagyon könnyen elkészíthető, és aki jót akar a gyerkőcének: a bolti tejszelet helyett ezt készítse el!

 

WHOOPIE PIE

Whoopie pie desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 6 dkg fehér tönkölyliszt
  • 7,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/4. tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 17 dkg puha vaj
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 2 dkg steviával kevert eritrit
  • 2 tojás
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 0,6 dl tej
  • 1,2 dl víz

A krémhez:

  • 2 dl cukrozatlan habtejszín (35%-os)
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dkg őrölt nyírfacukor

 

Whoopie pie desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  • A sütőt előmelegítjük 175 fokra, 2 nagy tepsibe sütőpapírt teszünk.
  • A liszteket elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  • A vajat összehabosítjuk (robotgép segítségével) a nyírfacukorral, az eritrites steviával és a vaníliával, utána egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a tejet, végül pedig a kakaós lisztkeveréket. Belecsorgatjuk a vizet, és az egész tésztát habosra keverjük.
  • A tésztából gombócokat adagolunk a tepsibe (kb. 4×5 gombóc fér egy tepsibe) úgy, hogy legyen köztük hely, mert el fog terülni a tészta sütés közben, és 8-10 perc alatt készre sütjük (nekem 9 perc alatt lett szép).

Tipp: Az eredeti receptben fagyiskanállal adagolt gombócok kerültek a tepsibe, de nekem nincs sajnos olyan fagyiskanalam, ami ki is löki magából a gombócot. Így egy IKEA-s uzsonnászacskót töltöttem meg a tésztával, majd levágtam a csücskét, és így porcióztam ki a nagyjából 5 cm átmérőjű tésztaplecsniket.

 

Whoopie pie desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

  • Amíg sül a tészta, összeállítjuk a krémet.
  • Ehhez a mascarponét habosra keverjük az őrölt nyírfacukorral, majd kisebb adagokban hozzáadva a tejszínt, kemény habbá verjük a tölteléket.
  • Amikor kihűlt a tésztánk, a plecsnik felét megfordítjuk, egy habzsákból krémet nyomunk a közepükre, és a felfordítatlan félgömböket a tetejükre nyomjuk.
  • Hűtőben 3-4 napig áll el.

 

Whoopie pie desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A SZÁMOK:

  • Ebből az adagból nekem 20 db sütim lett.
  • 1 db sütiben – ha nyírfacukorral és eritrites steviával készült – 14,45 g szénhidrát van.
  • 1 db sütiben – ha eritrittel és eritrites steviával készült – 8,45 g szénhidrát van.

Jó étvágyat!

Cukorbeteg vagy IR-es vagy? Esetleg életmódot váltanál?

Szerezz szuper nyári recepteken keresztül bombabiztos szénhidrát diétás alapokat! INDULÁS: 2020.07.20. HÉTFŐ.

A nyári szénhidrát diétás tanfolyamaim július 20-én indulnak, az alábbi képekre vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.

Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt csomagokra!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Facebook
YouTube
YouTube
Instagram