Lipták Nóra vagyok, feleség, anya, a Diéták & Álmok blog és weboldal tulajdonos-háziasszonya,

diétás tanfolyamok fejlesztője és vezetője,

a Diéták & Álmok dietetikus által jóváhagyott, szélsőségektől mentes étrendjeinek megalkotója, pénzügyi szakközgazdász.

Nóri vagyok, egykori terhességi diabéteszes, jelenleg pedig inzulinrezisztens.

Sosem fogom elfelejteni, amikor kiderült, hogy terhességi cukorbetegségem van. Nekem?! Egy ma is élő klasszikus idézve: „És ezt most így hogy?”.

El kellett mennem egy diétás nővérhez, aki halál szenvtelenül közölte, hogy sokat híztam, vegyek cukormérőt, ráállítanak a 160 grammos szénhidrát diétára, trallala. Aztán legyek jó kislány, különben inzulinos kismama leszek, befektetnek az utolsó 2 hétre a kórházba, és felejtsem el, hogy ott szülök, ahol szeretnék. Még szerencse, hogy alapból szabadon választhatjuk meg, hogy kinél és hogyan…

Az egyik legdöbbenetesebb tapasztalatom az volt, hogy a hölgy nem ismerte az édesítőket, a fruktózt éltette, a világhírű egyetemen végzett, terhességi diabéteszre specializálódott nőgyógyász pedig egyszer nem említette, hogy a mozgás milyen fontos a vércukorszintet illetően, és amikor rákérdeztem arra, hogy főként lassan felszívódó szénhidrátokat egyek-e, lényegében az volt a válasza: mindegy. Amikor az egyik legfontosabb a kiegyensúlyozott vércukorszint?

A lényeg, hogy nagyjából magamnak köszönhettem, hogy végül nem lettem inzulinos kismama, és persze a választott orvosomnál szültem, lett egy gyönyörű, makkegészséges kislányunk, és szülés után a cukrom is rendeződött. Éljen-éljen!

Megjegyzés: a félreértések elkerülése végett: nagyra tartom a munkájukat lelkiismeretesen végző szakembereket.

Viszont 2015 őszén azt éreztem, hogy valami nincs rendben, így sok-sok halogatás után elmentem egy terheléses vércukor- és inzulinvizsgálatra, és 1 nap múlva meg is volt az ítélet: inzulinrezisztencia. Igyekszem a pozitív oldalát nézni, de pontosan tudom, mit érez az, aki szembesül azzal, hogy ez már mindig így lesz.

MIÉRT KEZDTEM EL BLOGOT ÍRNI, ÉS MIÉRT HOZTAM LÉTRE EZT AZ OLDALT?

Egykori terhességi cukorbetegként és gyakorló IR-esként pontosan tudom, hogy a diagnózis után hirtelen sok lesz a rendszerezetlen információ körülötted, a “Mit ehetek?” “Mit nem ehetek?”, “Mikor ehetek?”, “Mennyit ehetek?”, a “Hol vásároljak?”, a “Hogy számoljak?” kérdések tömkelege.

Célom, hogy segítséget nyújtsak cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szénhidrát diétában való elindulásban. Bemutatni, hogy egy diéta, amely odafigyel a cukorbetegek, IR-esek és az életmódváltók szükségleteire, igenis lehet nemcsak egészséges, hanem változatos és élvezetes!

Eddig 66 sikeres tanfolyamot tartottam, oldalaimon, receptjeimen, tanfolyamaimon keresztül többszázezer embernek segítettem eddig, és jelenleg 12 féle étrendből tudsz választani.

2019 sok szempontból fordulópont volt az életemben, és sok olyan lépést megtettem, amit előtte évekig csak vágytam vagy halogattam. Például:

  • Beiratkoztam egy amerikai képzésre, hogy még jobban elmélyedjek a szénhidrátanyagcserében, a cukorbetegségben és az inzulinrezisztenciában.
  • Létrehoztam az online Cukorbeteg Kismama Programomat – Magyarországon is elsőként – kifejezetten terhességi cukorbeteg kismamák részére.
  • Leteszteltem 30 legjobb tanítványommal a cukorbetegek, inzlinrezisztensek (IR-esek) és életmódváltók részére szóló,  havi tagsági díjú, 12 hónapos Mentorprogramjaimat, ami 2020 januárjában már élesben el is indult. :-)

Aktuális tanfolyamaimról IDEKATTINTVA találsz bővebb információt.

Nagy örömömre szolgál, hogy most már mindebben segítségemre van Pongrácz Adrienn, egy országos onkológiai centrum vezető dietetikusa, akinek gondolkodásmódja nagyon közel áll hozzám, ráadásul munkáját olyan szeretettel és alázattal végzi, ami számomra is inspirálóan hat.

Másik nagy segítségem Ur Anita, életmódváltó coach (Örömterv blog, Coaching Neked), aki – lévén maga is érintett – pontosan tisztában van azzal, hogy egy ilyen jellegű életmódváltás olykor kihívások elé állítja az embert. Ő abban segíti például a tanfolyami csoportokat, hogy a napi rutint hogy tudják élhetővé, sikerélményekkel telivé, pozitívvá hangolni.

Legyél részese, diétázz velünk Te is jóízűen! :-)

Facebook
YouTube
YouTube
Instagram