Biztos voltam benne, hogy amint beköszönt a medvehagymaszezon, helyből zsizsegni kezd majd az agyam, hogy mi jókat lehet belőle készíteni, és kiélvezni ezt a rövidke időt, amíg terem. A vajban sült retkes medvehagymalevesemet már lehet, hogy megismerted, most ezt az isteni természeti kincset becsempésztem a család kenyerébe is. Természetesen cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, de ha nem diétázol, akkor is nagy sikere lesz a környezetedben!

MEDVEHAGYMÁS LEPÉNYKENYÉR

medvehagymás lepény kenyér pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (12 db-hoz):

  • 30 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 1/2 tk. cukor
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 3 dl langyos víz
  • kis csomag medvehagyma összevágva

 

medvehagymás lepény kenyér teljes kiőrlésű pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az élesztőt a cukorral és tejszínnel elhabart langyos vízben felfuttatjuk.
  • Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat és az élesztős keveréket.
  • 5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), a végén még hozzágyúrjuk a medvehagymát, és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  • Kicsit megdögönyözzük, 12 egyforma részre osztjuk, kicsit formára igazgatjuk, sütőpapíros tepsibe helyezzük, és még 30 percet kelesztjük.
  • Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és 20-22 perc alatt készre sütjük (legyen kicsi pirosas a teteje). Én 18 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben piruljanak.
  • Ha kihűlt, ehetjük is! Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni.
  • Ne essünk kétségbe, ha nem terül el, max. zsemle lesz belőle. Ez nagyban attól függ, hogy mennyire lett lágy a tésztánk. Minél lágyabb, annál jobban terül, de azért ragacsos ne legyen!

 

medvehagymás lepény kenyér teljes kiőrlésű pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • 1 db medvehagymás lepénykenyérben –feltételezve, hogy egyformák lettek – 25,4 g szénhidrát van.
  • 1 dkg kész lepénykenyérben kb. 3,8 g ch van, így ha nem lesznek egyformák, ez alapján be tudjuk lőni, hány gramm szénhidrát van adott darabban.

Megjegyzés: Ha nagyon ódzkodunk, elhagyhatjuk a cukrot, csak akkor több időt szánjunk a kelesztésre.

Jó étvágyat!

Terhességi cukorbeteg kismama vagy? Esetleg ismerősödet érinti?

AKKOR EZ NEKED SZÓL!

Kattints IDE vagy az alábbi képre, és töltsd le ajándék receptgyűjteményemet!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram