Biztos voltam benne, hogy amint beköszönt a medvehagymaszezon, helyből zsizsegni kezd majd az agyam, hogy mi jókat lehet belőle készíteni, és kiélvezni ezt a rövidke időt, amíg terem. A vajban sült retkes medvehagymalevesemet már lehet, hogy megismerted, most ezt az isteni természeti kincset becsempésztem a család kenyerébe is. Természetesen cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, de ha nem diétázol, akkor is nagy sikere lesz a környezetedben!
MEDVEHAGYMÁS LEPÉNYKENYÉR

Hozzávalók (12 db-hoz):
- 30 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 1/2 tk. cukor
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olaj
- 2 dkg élesztő
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 3 dl langyos víz
- kis csomag medvehagyma összevágva

Elkészítése:
- Az élesztőt a cukorral és tejszínnel elhabart langyos vízben felfuttatjuk.
- Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat és az élesztős keveréket.
- 5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), a végén még hozzágyúrjuk a medvehagymát, és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
- Kicsit megdögönyözzük, 12 egyforma részre osztjuk, kicsit formára igazgatjuk, sütőpapíros tepsibe helyezzük, és még 30 percet kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és 20-22 perc alatt készre sütjük (legyen kicsi pirosas a teteje). Én 18 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben piruljanak.
- Ha kihűlt, ehetjük is! Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni.
- Ne essünk kétségbe, ha nem terül el, max. zsemle lesz belőle. Ez nagyban attól függ, hogy mennyire lett lágy a tésztánk. Minél lágyabb, annál jobban terül, de azért ragacsos ne legyen!

A számok:
- 1 db medvehagymás lepénykenyérben –feltételezve, hogy egyformák lettek – 25,4 g szénhidrát van.
- 1 dkg kész lepénykenyérben kb. 3,8 g ch van, így ha nem lesznek egyformák, ez alapján be tudjuk lőni, hány gramm szénhidrát van adott darabban.
Megjegyzés: Ha nagyon ódzkodunk, elhagyhatjuk a cukrot, csak akkor több időt szánjunk a kelesztésre.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
