A múltkori puha, illatos kalácsom nagy siker volt, íme a sós testvére magokkal, ami egyszerűen annyira finom lett, hogy muszáj lesz ismételnem már húsvétkor is. Ezt a koszorút is mindössze 20 dkg lisztből készítettem, 8 db magos buci lett belőle, mindegyik puha, amit jól kiegészít a pirult magvak ropogóssága. Természetesen cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet. Még jó, hogy időben lefotóztam, már elfogyott az utolsó morzsáig.

Sós, magos kalács teljes kiőrlésű liszttel

sós kalács teljes kiőrlésű házi pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 5 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2,5 dkg búzasikér
  • 1 tk. só
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1,25 dl langyos víz
  • 1 tojás sárgája + 1 tk. tejföl simára habarva

 

sós kalács teljes kiőrlésű házi pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia
sós kalács teljes kiőrlésű házi pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az élesztőt és a tejszínt elhabarjuk a langyos vízben.
  • Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat és az élesztős keveréket.
  • 5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.

 

sós kalács teljes kiőrlésű házi pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

  • Kicsit megdögönyözzük, 8 egyforma részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük és kör alakban 2-3 cm-re egymástól egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, egy sütőpapírt ráhelyezve pedig még 60 percet kelesztjük.
  • Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, egy ecsettel sütés előtt finoman megkenjük a tejfölös tojássárgájával, megszórjuk tetszőleges magokkal (én mákot, tökmagot, napraforgómagot és lenmagot használtam), és 17-18 perc alatt készre sütjük (legyen szép aranybarna a teteje, tudjátok, olyan kalácsos színű). Én 15 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben süljenek. Ha kihűlt, ehetjük is!
  • Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni, bár még másnap is bőven puha lesz.

 

sós kalács teljes kiőrlésű házi pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • 1 kalácsbuciban – feltételezve, hogy egyformák lettek – 19,66 g ch van.
  • 1 kalácsbuciban, ha nem durumliszttel készült, hanem mondjuk teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, akkor 15,91 g ch van.

Jó étvágyat!

sós kalács teljes kiőrlésű házi pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Napi posztjaimat és videós bejelentkezéseimet

kövesd INSTAGRAMON is!

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram