A múltkori puha, illatos kalácsom nagy siker volt, íme a sós testvére magokkal, ami egyszerűen annyira finom lett, hogy muszáj lesz ismételnem már húsvétkor is. Ezt a koszorút is mindössze 20 dkg lisztből készítettem, 8 db magos buci lett belőle, mindegyik puha, amit jól kiegészít a pirult magvak ropogóssága. Természetesen cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet. Még jó, hogy időben lefotóztam, már elfogyott az utolsó morzsáig.
SÓS, MAGOS KALÁCS TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTTEL

HOZZÁVALÓK:
- 15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 2,5 dkg búzasikér
- 1 tk. só
- 2,5 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 1,25 dl langyos víz
- 1 tojás sárgája + 1 tk. tejföl simára habarva


ELKÉSZÍTÉSE:
- Az élesztőt és a tejszínt elhabarjuk a langyos vízben.
- Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat és az élesztős keveréket.
- 5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.

- Kicsit megdögönyözzük, 8 egyforma részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük és kör alakban 2-3 cm-re egymástól egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, egy sütőpapírt ráhelyezve pedig még 60 percet kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, egy ecsettel sütés előtt finoman megkenjük a tejfölös tojássárgájával, megszórjuk tetszőleges magokkal (én mákot, tökmagot, napraforgómagot és lenmagot használtam), és 17-18 perc alatt készre sütjük (legyen szép aranybarna a teteje, tudjátok, olyan kalácsos színű). Én 15 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben süljenek. Ha kihűlt, ehetjük is!
- Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni, bár még másnap is bőven puha lesz.

A SZÁMOK:
- 1 kalácsbuciban – feltételezve, hogy egyformák lettek – 19,66 g ch van.
- 1 kalácsbuciban, ha nem durumliszttel készült, hanem mondjuk teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, akkor 15,91 g ch van.
Jó étvágyat!

Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
