Miért szeretem a túrót? Egyrészt mert laktató, tápláló, kevés benne a szénhidrát, és nagyon jól hasznosítható mind édesen, mind sósan. Ma egy olyan egyszerű receptet mutatok, amivel cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként kiválthatod a hagyományosan krumpliból és fehérlisztből készülő, igencsak közkedvelt gnocchit. Rá egy nagyon klassz fűszeres, paradicsomos padlizsánszósz került, igazi díjnyertes ebéd vagy vacsora válhat belőle. A recept alján pedig megtalálod a kiszámolt szénhidrátértékeket is, mint mindig! :-) Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.
ISTENI TÚRÓGNOCCHI PARADICSOMOS PADLIZSÁNNAL

HOZZÁVALÓK:
A TÚRÓGNOCCHIHOZ:
- 15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 1 kk. szódabikarbóna
A PARADICSOMOS PADLIZSÁNHOZ:
- 60 dkg padlizsán 2 cm-es darabokra vágva
- 2 doboz (80 dkg) hámozott paradicsomkonzerv
- 15 dkg vöröshagyma apróra vágva
- 4 buci gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 ek. olívaolaj
- 2 tk. só
- 1/2 dl víz
- 1/2-1/2 tk. szárított oregánó, bazsalikom, kakukkfű
- 3 babérlevél

ELKÉSZÍTÉSE:
- A padlizsánt 2 cm-es kockákra vágjuk, besózzuk, és 15 perc múlva kinyomkodjuk a levét.
- Olívaolajon megpároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és amint érezzük a fokhagyma illatát, beleforgatjuk a padlizsánt.
- Kicsit megpirítjuk a padlizsánt, hozzákeverjük az összevagdosott hámozott paradicsomot, a babérleveleket, és kb. 15 perc alatt megpároljuk. Ha szükséges, aláöntünk ½ dl vizet.
- Fűszerezzük az oregánóval, a bazsalikommal, a kakukkfűvel, és még 5 percig főzzük, hogy jobban összeérjenek az ízek, majd kivesszük a babérleveleket.
- Amíg párolódik a padlizsán, felteszünk egy nagy lábas vizet forrni, és összeállítjuk a gnocchit.
- A gnocchihoz elvegyítjük a liszteket a szódabikarbónával, összekeverjük a túrót, a tojást és a vajat, majd belegyúrjuk a lisztes keveréket.
- 10 részre osztjuk a tésztát, és lisztezett deszkán 10 db 20 cm-es rudat formázunk belőle. Egy éles késsel minden tésztarudat 2-2 cm-es darabra vágunk, és egy villa segítségével picit lenyomjuk a tetejét.
- A sós, lobogva forró vízben 5 adagban kifőzzük. Ha feljöttek a gnocchik a víz felszínére, maximum 1-1,5 percig kell főzni. A következő adagnál várjuk meg, míg újra forró lesz a víz.
- Ha megfőtt mind, egy kis olívaolajjal keverjük át, hogy ne ragadjanak össze, és tálaljuk a szósszal.
A SZÁMOK:
1 db gnocchiban 2,1 g szénhidrát van, 10 dkg szószban pedig 5,73 g.
Elkészítési idő: 60 perc
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Kedves Nóri!
A durumlisztet mivel helyettesìthetem?Tönkölyliszt van tk. és fehér is.Tk. buzalisztet is használok,De itthon áll a bál ha megint beszerzek vmi újabb lisztet.
Szia Csilla! Nyugodtan használd a tk. tönkölyt vagy a tk. búzát. Ezen ne múljon a családi béke! 😊