Ha valamikor, most igazán szezonja van a mézeskalácsnak, sokan lelkesen állnak neki, majd csalódottak a végeredmény után. Szerencsére van pár trükk, amit ha betartasz, elkerülheted a kukában landoló mézeskalács feletti szentségelést.

Szeretem is a mézeskalácsot, és szerintem nagyon jól lehet variálni, a tésztáját felhasználni, nem véletlenül szenteltem külön fejezetet nekik a cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak szóló, szélsőségmentes szénhidrát diétás tanfolyamaimon. Természetesen most már csak olyat készítek, ami cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.

 

 

1. Ha xilittel/nyírfacukorral/eritrittel/steviás eritrittel készíted a mézeskalácsot, daráld meg, legyen porállagú, különben a felülete kevésbé lesz sima, hanem olyan kis apró lyukak jelennek meg rajta.

2. Ne ijedj meg, ha a tészta lágy, ragacsos, pont olyannak kell lennie! Rakd egy éjszakára a hűtőbe, és rendben összeáll. A teljes kiőrlésű- és a magliszt miatt kevésbé lesz rugalmas a tészta, de azért óvatosan szépen lehet vele dolgozni. Tehát nem kell még lisztet hozzáadni, mert akkor kemény és lisztízű lesz a tészta.

3. Vedd figyelembe, hogy 2 különböző márkájú és elvileg egyforma liszt is viselkedhet különbözőképpen, és eltérő folyadékmennyiséget igényelhet.

 

 

 

 

4. Ha a sütőidő 2/3-ánál megfordítod a tepsit, a mézeskalácsok egyenletesebben sülnek meg (még légkeverésnél is).

5. Sütés után, ha már langyos, tedd ki egy sütőrácsra, hogy ne ázzon meg az alja a gőztől.

6. Ha vékony figurákat formázol, akkor amíg nem hűltek ki teljesen, ne halmozd őket egymásra, mert deformálódhatnak.

7. Tárold jól záródó edényben, így sokáig puha marad (már ha egyáltalán marad).

A legújabb olvasói vélemény: „A gyerekek azt mondták, hogy olyan ez, mint az igazi mézeskalács, lesz még tutira 1-2 adag. :-)”

Dietetikus* által jóváhagyott karácsonyi szénhidrát diétás minikurzus ÉRTÉKES AJÁNDÉKOKKAL, ha cukorbetegként, inzulin-rezisztensként vagy életmódváltóként Te is arra vágysz hogy az ünneped ne a lemondásokról, hanem az élvezetes ízekről és örömteli pillanatokról szóljon! LIMITÁLTAN ELÉRHETŐ!

 

koránkelő kedvezményt még eddig tudsz igénybe venni:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Napi posztjaimat és videós bejelentkezéseimet

kövesd INSTAGRAMON is!

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"