A cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy a szénhidrát diéta nem igazán olyan dolgok, amikről egy boldog kismama hallani szeretne. A terhességi cukorbetegség vagy gesztációs diabétesz azonban egyre több kismamát érint. Az első trimeszterben némileg csökken a vércukorszint, de a másodikban már növekszik.

A terhességi cukorbetegségről

A várandósság során nő a szervezet inzulinigénye (akár 3-4-szeresére) és a hasnyálmirigy inzulin termelése. Ennek hátterében a várandósság alatt a méhlepény által termelt HPL/HCS, HCG állhat, továbbá a megnövekedett adrenocorticotrophormon (ACTH), kortizol, ösztrogének, progeszteron, prolactin és magasabb inzulin antitest szintek felelősek. Amennyiben ezt a fokozott inzulinigényt a várandós hasnyálmirigye nem tudja kielégíteni, úgy a szénhidrát anyagcsere felborul, és kialakul a terhességi cukorbetegség, leggyakrabban a harmadik trimeszterben.

Hogyan tovább?

Amint kiderül a terhességi diabétesz, a kismamának jobb esetben csak speciális szénhidrát diétát írnak elő, naponta 5-6-szor kell étkeznie meghatározott időpontokban, és rendszeresen ellenőrzésre kell járnia. Célszerű beszereznie egy otthon is használható cukormérőt, amivel legalább napi kétszer meg kell mérnie a cukrát (általában reggeli után 1-1,5 órával, illetve ebéd vagy vacsora után is 1-1,5 órával).

A jó hír az, hogy az esetek döntő többségében (amennyiben az anyuka nem volt a terhessége előtt is cukorbeteg) a szülés után hamarosan rendeződik a kismama cukra, lévén a méhlepény szülés után már nem játszik szerepet a szervezete működésében.

keep-calm-and-prevent-diabetes-6.png

Amivel viszont számolni kell, hogy a terhességi diabéteszt összekapcsolják az időskori cukorbetegséggel, rosszabb esetben a várandósság után 5-10 éven belül ténylegesen cukorbeteg lehet a kismama. Ezért rendkívül fontos, hogy ha lehet, tartsuk ezt a diétát/életmódot a továbbiakban is. Tapasztalatból tudom, hogy intenzív szoptatás mellett az ember lánya felfalna egy csokoládéboltot (minden tisztelet azé, akinek akkora önuralma van, hogy nem teszi), és valószínűleg tudja, hogy a Nutella melyik boltban akciós. :-) Szerencsére már azt is tudom, hogy idővel ez csökken (ez egyéni mindenkinél), így szoptatás után próbáljunk meg visszaállni erre az szénhidrát-számolgatós étrendre. Ha teljesen nem is tudjuk kikerülni vele az időskori cukrot, legalább adjuk meg az esélyt, hogy ezzel a megelőzéssel nyerünk magunknak néhány évet.

Ha többet szeretnél megtudni a témában, az alábbi 2011-es doktori értekezést nagyon ajánlom. Szerintem az elméleti háttér megértésében hasznos.

Dr. Kun Attila: A gestacios diabetes mellitus szűrése, és a szűrés során mért C-peptid szint szülészeti jelentősége

Ha pedig gyakorlati kérdést fogalmaznál meg, a bejegyzés alján megteheted, itt vagyok! :-)

Jó étvágyat!

A kép forrása: https://pixabay.com/

HÍRLEVÉL | FACEBOOK | INSTAGRAM | DIÉTÁS RECEPTEK

ÉTRENDEK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

TANFOLYAMOK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

“Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is”

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram