A hétvégén egy csodás vendégségben jártunk, ahol nem csak a társaság volt szuper, de a vendéglátók is legendássá és fesztelenné tették az élményt. Úgy alakult, hogy én prezentáltam a desszert egy részét. Mivel tudtam, hogy a társaság egy része gluténmentes diétát is követ, így egyértelmű volt, hogy ezt is figyelembe veszem. Eredetileg epres minibrownie-t terveztem sütni, de kevés volt az eper, így született meg ez az almás verzió, ami gluténmentes, lisztmentes, cukormentes, cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Ráadásul amilyen látványos, pont olyan kevés munka volt összerakni.
Almás-epres brownie liszt nélkül
Hozzávalók:
• 25 dkg étcsokoládé 81%
• 15 dkg vaj
• 5 dkg nyírfacukor/7 dkg eritrit
• 4 dkg steviás eritrit
• 5 tojás
• 1 csapott tk. só
• 5 dkg darált mandula
• 2 dkg lenmagpehely
• 2 dkg cukormentes nyers kakaópor
• 20 dkg reszelt alma hámozva, reszelve
• 10 dkg eper tisztítva, szeletelve
• 5 dkg mogyoró apróra vágva (elhagyható)
Elkészítése:
• Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, egy 32 cm-es piteformát vagy egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk vagy kikókuszzsírozunk.
• A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukorpótlót, és hagyjuk langyosra hűlni.
• Egy habverő segítségével a tojásokat egyesével belekeverjük a csokis masszába, majd az almát is.
• A mandulát, a lenmagpelyhet és a kakaóport összeforgatjuk a csokis-almás egyveleggel, egyenletesen belesimítjuk a formába, megszórjuk a mogyoróval, és 30-35 perc alatt megsütjük.
• Kihűtjük, díszítjük a szeletekre vágott eperrel és már szeleteljük is. Én eperrel ettem, a csapat többi tagja fagyival.
A számok:
• 10 dkg sütiben – ha nyírfacukros verzióval készül – 11,95 g ch van, ha eritrittel, akkor 7,89 g ch.
• 1 dkg sütiben – ha nyírfacukros verzióval készül – 1,2 g ch van, ha eritrittel, akkor 0,79 g ch.
• A teljes adag sütiben – ha nyírfacukros verzióval készül – 146,99 g ch van, ha eritrittel, akkor 96,99 g ch.
• 1 szelet sütiben – ha a piteformában készül, nyírfacukorral készül és 12 részre vágjuk – 12,25 g ch-t tartalmaz, ha eritrittel készül, akkor 8,08 g ch lesz benne.
• Ha a 20×30 cm-es tepsiben sütöd, akkor egy 3×4 cm-es sütiben 2,94 g ch lesz (nyírfacukros verzió), ha eritrittel készül, akkor 1,94 g ch lesz benne.
Próbáld ki, jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
Szia, a lenmagpehely helyettesíthető másféle rosttal? Csak zab-, tönköly-, búzakorpa van itthon. Válaszod előre is köszönöm, Berta
Szia Berta!
Igen, helyettesítheted, csak a tönköly- és a búzakorpa nem gluténmentes, ezt vedd figyelembe, kérlek, de amúgy működhet. Ha őrölt mandulával helyettesíted, az is jó. :-)