A hétvégén egy csodás vendégségben jártunk, ahol nem csak a társaság volt szuper, de a vendéglátók is legendássá és fesztelenné tették az élményt. Úgy alakult, hogy én prezentáltam a desszert egy részét. Mivel tudtam, hogy a társaság egy része gluténmentes diétát is követ, így egyértelmű volt, hogy ezt is figyelembe veszem. Eredetileg epres minibrownie-t terveztem sütni, de kevés volt az eper, így született meg ez az almás verzió, ami gluténmentes, lisztmentes, cukormentes, cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Ráadásul amilyen látványos, pont olyan kevés munka volt összerakni.

Almás-epres brownie liszt nélkül

almás epres brownie lisztmentes cukorbetegség inzulin rezisztencia szénhidrát diéta

Hozzávalók:

• 25 dkg étcsokoládé 81%
• 15 dkg vaj
• 5 dkg nyírfacukor/7 dkg eritrit
• 4 dkg steviás eritrit
• 5 tojás
• 1 csapott tk. só
• 5 dkg darált mandula
• 2 dkg lenmagpehely
• 2 dkg cukormentes nyers kakaópor
• 20 dkg reszelt alma hámozva, reszelve
• 10 dkg eper tisztítva, szeletelve
• 5 dkg mogyoró apróra vágva (elhagyható)

almás epres brownie lisztmentes cukorbetegség inzulin rezisztencia szénhidrát diéta

Elkészítése:

• Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, egy 32 cm-es piteformát vagy egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk vagy kikókuszzsírozunk.
• A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukorpótlót, és hagyjuk langyosra hűlni.
• Egy habverő segítségével a tojásokat egyesével belekeverjük a csokis masszába, majd az almát is.
• A mandulát, a lenmagpelyhet és a kakaóport összeforgatjuk a csokis-almás egyveleggel, egyenletesen belesimítjuk a formába, megszórjuk a mogyoróval, és 30-35 perc alatt megsütjük.
• Kihűtjük, díszítjük a szeletekre vágott eperrel és már szeleteljük is. Én eperrel ettem, a csapat többi tagja fagyival. 😊

A számok:

• 10 dkg sütiben – ha nyírfacukros verzióval készül – 11,95 g ch van, ha eritrittel, akkor 7,89 g ch.
• 1 dkg sütiben – ha nyírfacukros verzióval készül – 1,2 g ch van, ha eritrittel, akkor 0,79 g ch.
• A teljes adag sütiben – ha nyírfacukros verzióval készül – 146,99 g ch van, ha eritrittel, akkor 96,99 g ch.
• 1 szelet sütiben – ha a piteformában készül, nyírfacukorral készül és 12 részre vágjuk – 12,25 g ch-t tartalmaz, ha eritrittel készül, akkor 8,08 g ch lesz benne.
• Ha a 20×30 cm-es tepsiben sütöd, akkor egy 3×4 cm-es sütiben 2,94 g ch lesz (nyírfacukros verzió), ha eritrittel készül, akkor 1,94 g ch lesz benne.

Próbáld ki, jó étvágyat! 😊

Terhességi cukorbeteg kismama vagy? Esetleg ismerősödet érinti?

AKKOR EZ NEKED SZÓL!

Kattints IDE vagy az alábbi képre, és töltsd le ajándék receptgyűjteményemet!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram