Ha követsz Facebookon vagy Instagramon, tudhatod, hogy részben azért voltam kevésbé aktív az elmúlt időszakban a közösségi médiás felületeimen, mert a kislányom a hétfőn 1. osztályos nagylány lett, ami érzékenyebben érintett, mint eredetileg gondoltam. Bevallom, az első 2 nap még volt bennem szorongás, de mára valahogy ez feloldódott bennem, és ezt a feszültséget felváltotta a hála érzése, kezdünk beállni erre az új rendszerre, ami a nyári szétfolyás után kifejezetten jólesik, és Lili jól érzi magát: ez a legfontosabb. 😊

DE! Lili azt kérte, hogy a tízórait és az uzsonnát hadd vigye itthonról, ami tulajdonképpen számomra is megnyugtatóbb, így felmerült bennem, hogy a következő napokban mutatok pár tippet és receptet, ami jól jöhet neked kisétkezésekre. Akár olyat, amit Te és a gyerkőcöd is szívesen megeszik. Az alábbi recept egyszerű, ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

Egyszerű almás-zabpelyhes muffin áfonyával

almás zabpelyhes muffin áfonyával desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók:

  1. 10 dkg olvasztott vaj/kókuszzsír
  2. 4 dkg steviás eritrit
  3. 2 tojás
  4. 15 dkg tejföl
  5. 1,5 dl langyos víz
  6. 10 dkg zabpehelyliszt
  7. 5 dkg aprószemű zabpehely
  8. 5 dkg fehér tönkölyliszt
  9. 5 dkg durvára darált (pekán)dió
  10. 1 cs. sütőpor
  11. 1/2 kk. só
  12. 1,5 tk őrölt fahéj
  13. 15 dkg alma hámozva, reszelve

A tetejére:

  • 10 dkg áfonya
  • 5 szem dió durvára vágva

 

almás zabpelyhes muffin áfonyával desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az első 5 hozzávalót – a „nedveseket” elhabarjuk egy habverővel.
  • A 6-12. hozzávalót – a „szárazakat” – összekeverjük.
  • A „nedvesekhez” hozzáöntjük a szárazakat, és egy villával óvatosan,gyors mozdulatokkal átkeverjük, majd beleforgatjuk az almát is.
  • Lefedjük, 15 percet pihentetjük.
  • A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 12 lyukas muffinsütőbe papírkapszlikat helyezünk.
  • A kapszlikat ¾-ig megtöltjük a tésztával, feldíszítjük pár szem áfonyával, durvára vágott (pekán)dióval, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
  • 20 percnél érdemes tűpróbát végezni. Ha nem ragacsos a tű, kész is van!
  • Sütés után 5 percig még maradjon a sütőformában a muffin, utána szedjük ki.

 

A számok:

  • 10 dkg muffinban 16,51 g szénhidrát van.
  • 1 dkg muffinban 1,65 g ch van.
  • 1 muffinban 13,75 g ch van.

Megjegyzés, tippek:

  • A hozzávalók lehetőleg szobahőmérsékletűek legyenek.
  • A tésztát nem kell agyonkeverni, épp csak álljon össze.
  • Jó fagyasztható, így akár nagyobb adagot is készíthetsz belőle.

Jó étvágyat! 😊

Terhességi cukorbeteg kismama vagy? Esetleg ismerősödet érinti?

AKKOR EZ NEKED SZÓL!

Kattints IDE vagy az alábbi képre, és töltsd le ajándék receptgyűjteményemet!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram