Ha követsz Facebookon vagy Instagramon, tudhatod, hogy részben azért voltam kevésbé aktív az elmúlt időszakban a közösségi médiás felületeimen, mert a kislányom a hétfőn 1. osztályos nagylány lett, ami érzékenyebben érintett, mint eredetileg gondoltam. Bevallom, az első 2 nap még volt bennem szorongás, de mára valahogy ez feloldódott bennem, és ezt a feszültséget felváltotta a hála érzése, kezdünk beállni erre az új rendszerre, ami a nyári szétfolyás után kifejezetten jólesik, és Lili jól érzi magát: ez a legfontosabb. 😊

DE! Lili azt kérte, hogy a tízórait és az uzsonnát hadd vigye itthonról, ami tulajdonképpen számomra is megnyugtatóbb, így felmerült bennem, hogy a következő napokban mutatok pár tippet és receptet, ami jól jöhet neked kisétkezésekre. Akár olyat, amit Te és a gyerkőcöd is szívesen megeszik. Az alábbi recept egyszerű, ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

Egyszerű almás-zabpelyhes muffin áfonyával

almás zabpelyhes muffin áfonyával desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók:

  1. 10 dkg olvasztott vaj/kókuszzsír
  2. 4 dkg steviás eritrit
  3. 2 tojás
  4. 15 dkg tejföl
  5. 1,5 dl langyos víz
  6. 10 dkg zabpehelyliszt
  7. 5 dkg aprószemű zabpehely
  8. 5 dkg fehér tönkölyliszt
  9. 5 dkg durvára darált (pekán)dió
  10. 1 cs. sütőpor
  11. 1/2 kk. só
  12. 1,5 tk őrölt fahéj
  13. 15 dkg alma hámozva, reszelve

A tetejére:

  • 10 dkg áfonya
  • 5 szem dió durvára vágva

 

almás zabpelyhes muffin áfonyával desszert szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az első 5 hozzávalót – a „nedveseket” elhabarjuk egy habverővel.
  • A 6-12. hozzávalót – a „szárazakat” – összekeverjük.
  • A „nedvesekhez” hozzáöntjük a szárazakat, és egy villával óvatosan,gyors mozdulatokkal átkeverjük, majd beleforgatjuk az almát is.
  • Lefedjük, 15 percet pihentetjük.
  • A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 12 lyukas muffinsütőbe papírkapszlikat helyezünk.
  • A kapszlikat ¾-ig megtöltjük a tésztával, feldíszítjük pár szem áfonyával, durvára vágott (pekán)dióval, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
  • 20 percnél érdemes tűpróbát végezni. Ha nem ragacsos a tű, kész is van!
  • Sütés után 5 percig még maradjon a sütőformában a muffin, utána szedjük ki.

 

A számok:

  • 10 dkg muffinban 16,51 g szénhidrát van.
  • 1 dkg muffinban 1,65 g ch van.
  • 1 muffinban 13,75 g ch van.

Megjegyzés, tippek:

  • A hozzávalók lehetőleg szobahőmérsékletűek legyenek.
  • A tésztát nem kell agyonkeverni, épp csak álljon össze.
  • Jó fagyasztható, így akár nagyobb adagot is készíthetsz belőle.

Jó étvágyat! 😊

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Set Youtube Channel ID
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram