Ha követsz Facebookon vagy Instagramon, tudhatod, hogy részben azért voltam kevésbé aktív az elmúlt időszakban a közösségi médiás felületeimen, mert a kislányom a hétfőn 1. osztályos nagylány lett, ami érzékenyebben érintett, mint eredetileg gondoltam. Bevallom, az első 2 nap még volt bennem szorongás, de mára valahogy ez feloldódott bennem, és ezt a feszültséget felváltotta a hála érzése, kezdünk beállni erre az új rendszerre, ami a nyári szétfolyás után kifejezetten jólesik, és Lili jól érzi magát: ez a legfontosabb. 😊
DE! Lili azt kérte, hogy a tízórait és az uzsonnát hadd vigye itthonról, ami tulajdonképpen számomra is megnyugtatóbb, így felmerült bennem, hogy a következő napokban mutatok pár tippet és receptet, ami jól jöhet neked kisétkezésekre. Akár olyat, amit Te és a gyerkőcöd is szívesen megeszik. Az alábbi recept egyszerű, ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.
Egyszerű almás-zabpelyhes muffin áfonyával

Hozzávalók:
- 10 dkg olvasztott vaj/kókuszzsír
- 4 dkg steviás eritrit
- 2 tojás
- 15 dkg tejföl
- 1,5 dl langyos víz
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg aprószemű zabpehely
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg durvára darált (pekán)dió
- 1 cs. sütőpor
- 1/2 kk. só
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 15 dkg alma hámozva, reszelve
A tetejére:
- 10 dkg áfonya
- 5 szem dió durvára vágva

Elkészítése:
- Az első 5 hozzávalót – a „nedveseket” elhabarjuk egy habverővel.
- A 6-12. hozzávalót – a „szárazakat” – összekeverjük.
- A „nedvesekhez” hozzáöntjük a szárazakat, és egy villával óvatosan,gyors mozdulatokkal átkeverjük, majd beleforgatjuk az almát is.
- Lefedjük, 15 percet pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 12 lyukas muffinsütőbe papírkapszlikat helyezünk.
- A kapszlikat ¾-ig megtöltjük a tésztával, feldíszítjük pár szem áfonyával, durvára vágott (pekán)dióval, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
- 20 percnél érdemes tűpróbát végezni. Ha nem ragacsos a tű, kész is van!
- Sütés után 5 percig még maradjon a sütőformában a muffin, utána szedjük ki.
A számok:
- 10 dkg muffinban 16,51 g szénhidrát van.
- 1 dkg muffinban 1,65 g ch van.
- 1 muffinban 13,75 g ch van.
Megjegyzés, tippek:
- A hozzávalók lehetőleg szobahőmérsékletűek legyenek.
- A tésztát nem kell agyonkeverni, épp csak álljon össze.
- Jó fagyasztható, így akár nagyobb adagot is készíthetsz belőle.
Jó étvágyat! 😊
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
