A minap eszembe jutott, hogy rég volt már céklás recept a blogon, nekem meg épp volt egy adag főtt céklám. Tudod, mennyire szeretem a céklát: nem csak ásványi anyagban gazdag, de finom, és nagyon sokféleképpen felhasználható is. Így esett meg, hogy ez az adag cékla bekerült egy családi szülinapra készült tortába. Sejtettem, ha némi mogyoró és csokoládé is lesz a tortában, azért nagyon nem lövök mellé, de hogy ilyen finom lesz, nem is gondoltam. Na, jó reméltem! Természetesen cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén ez a recept is a szénhidrát diéta része lehet, és sokkal kevesebb macera elkészíteni, mint amennyire csinos lesz a végeredmény. :-)
Céklás-mogyorós-csokis tarte
Hozzávalók:
A tésztához:
- 13 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
- 7 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg darált pörkölt földimogyoró
- 1 csipet só
- 12,5 dkg hideg vaj
- 1,5 dkg nyírfacukor
- 1,5 dkg steviás eritrit
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
- 1 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 3,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1,5 dkg mandulaliszt
- 20 dkg főtt cékla
- 1,5 dkg steviás eritrit
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
- 1/2 tk. fahéj
- 1 csipet só
A csokimázhoz:
- 3 dkg 70+%-os étcsokoládé
- 1,5 dkg vaj
Elkészítése:
- A tészta alapanyagait a tojás kivételével elmorzsolgatjuk, majd a tojással együtt gyorsan összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá 1-2 evőkanál nagyon hideg vizet, majd hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
- A tésztát belenyomkodjuk egy 24-28 cm-es piteformába úgy, hogy a széleire is jusson. Egy kicsit kinyújthatjuk egy szilikonos lapon (így nem kell alá liszt, nem fog leragadni), de kézzel a legegyszerűbb a formába egyengetni a tésztát, mivel a lisztek miatt kevésbé rugalmas.170 fokra előmelegített sütőben 13 percig sütjük.
- A céklát a töltelék többi összetevőjével turmixoljuk, és ezt a masszát az elősütött tésztára öntjük.
- 170 fokon 30 percet sütjük (azt azért nézzük meg, hogy nem remeg- e a közepe, mert akkor még kicsit süssük, ne legyen nyers), kihűtjük, és a vajjal összeolvasztott csokoládét rásimítva díszítjük, esetleg egy kis durvára vágott pörkölt mogyoróval megszórjuk (ez elhagyható).
A számok:
- 1 szelet tortában csokimáz nélkül, ha 16 részre osztjuk, 11,51 g ch lesz.
- 1 szelet tortában csokimáz nélkül, ha 12 részre osztjuk, 15,34 g ch lesz.
- A csokimáznál a csoki hátulján feltüntetett ch érték lesz az irányadó.
Kellemes ünnepeket!
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!