Ma az egyik kedvencemet hozom Neked: a csőben sült sajtos brokkolit, amit tényleg nem nagy ördöngösség elkészíteni, a brokkoli révén tele van ásványi anyaggal, és nagyon finom. Köretként vagy egytálételként is megállja a helyét. Ráadásul 10 dkg-ban mindössze 7,91 g szénhidrát van. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet. Egyetlen hátránya, hogy nem túl fotogén, de sebaj! :-D

CSŐBEN SÜLT SAJTOS BROKKOLI

csőben sült sajtos brokkoli szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK (2-4 ADAGHOZ):

  • 55 dkg tisztított brokkoli rózsáira szedve
  • 3 dkg vaj
  • 2 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 dl tej
  • 1 tk. só
  • 1/3 szerecsendió reszelve
  • 6 dkg reszelt sajt (pl. Gouda)
csőben sült sajtos brokkoli szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  • A brokkolit lobogva forró sós, enyhén szódabikarbónás (1 tk.) vízben 1 percig főzzük, majd lecsöpögtetve átszedjük egy közepes méretű hőálló tálba (az enyém most egy kb. 15x20 cm-es volt).
  • A felolvasztott vajban kicsit megpirítjuk a lisztet, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk tejet, sózzuk és fűszerezzük a szerecsendióval.
  • Ezzel a vajas mártással meglocsoljuk a brokkolit, megszórjuk a sajttal, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük (amikor megpirult a sajt, kész van).

A SZÁMOK:

10 DKG SAJTOS BROKKOLIBAN 7,91 G SZÉNHIDRÁT TALÁLHATÓ.

Megjegyzés: ha 160 grammos szénhidrát diétát kell tartanod, akkor egy 50 grammos ebédre kevés lesz csak ezt enni, egyél mellé némi főtt gabonát is pl. bulgurt, kölest, quinoát. Ha hiányzik mellé a hús, nyugodtan süss mellé, lehetőleg nem túl bő zsiradékban készültet.

Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. :-)

JÓ ÉTVÁGYAT! :-)

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram