Amióta iskolába ment a kislányom, még inkább próbálok tömbösítve sütni ezt-azt, így pár hétre előre készülnek a kakaós csigák, pizzás csigák, cukkinis bucik, a „Minecraft”-kalács. Igen, a gyümölcs, a zöldség, stb. mellett nálunk ez is megfér az uzsis dobozban. Így lassan félév után írok majd egy bejegyzést az iskolai tapasztalatokról, és hogy milyen trükkökhöz folyamodtam, hogy az én álmodozó pici lányom azokban a rövid szünetekben se maradjon éhen. Talán egy hete láttam Annuskámnál egy videót egy puha csokis párnáról, és annyira guszta volt, hogy úgy éreztem, ezt kötelező megcsinálnom. Mivel az egészet diéta-kompatibilissé tettem, nyilván nem lehet olyan, mint egy fehérlisztes-cukros változat, de még így is eszement finom lett, szóval köszönöm az inspirációt, Anna!
Ez a verzió teljes kiőrlésű liszttel készült, cukormentes, így cukorbetegség, inzulinrezisztencia és életmódváltás esetén – természetesen számolva – a szénhidrát diéta része lehet.
TELJES KIŐRLÉSŰ, CUKORMENTES, CSOKIS-MOGYORÓS PÁRNA

Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 dkg búzasikér
- 1,5 dkg steviás eritrit
- 1 csipet só
- 5 g szárított élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 dl cukrozatlan habtejszín
- 15 dkg tejföl
- 1 dl langyos víz
- 6 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg puha vaj
- 2 dkg steviás eritrit
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 7,5 dkg pirított törökmogyoró durvára vágva
A kenéshez: 1 tojásfehérje

Elkészítése:
- A liszteket összekeverjük a sikérrel, az édesítővel, a sóval és a szárított élesztővel, egy mélyedést csinálunk a liszt közepére, és beleöntjük a tojássárgáját.
- A tejszínt elhabarjuk a tejföllel és a vízzel, és belecsurgatjuk a lisztes mélyedésbe, majd egy dagasztókaros robotgép segítségével összekeverjük az egészet.
- Amikor összeállt, hozzáöntjük az olvasztott (de nem forró) vajat, és nagyjából 7-8 perc alatt kidagasztjuk. Lefedve, huzatmentes, langyos helyen kb. ¾ óráig kelesztjük.
- Ekkor 5 egyenlő darabra vágjuk, kicsit átgyúrjuk, felgömbölyítjük, és lefedve még 15 percet pihentetjük.
- Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket. A nagyon puha (de nem folyós) vajat elkeverjük alaposan az édesítővel, aztán a kakaóporral és a vaníliával.
- A tésztalabdákat egy szilikonos nyújtólapon kb, 20 x 25 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a kencénk ötödével, megszórjuk egyenletesen 1,5 dkg mogyoróval, feltekerjük a 20 cm-es oldalánál indulva, majd 4 egyenlő részre vágjuk, és egy nagy sütőpapíros tepsire (pl. amit a sütőhöz adnak) egymástól pár centire helyezzük őket.
- Ugyanígy járunk el a többi tésztalabdánál is.
- Lefedjük a tepsit egy sütőpapírral, és kb. 35-40 percet kelesztjük, lekenjük a tojásfehérjével, majd 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Én 20 percnél megfordítottam a sütőlapot, hogy egyenletesebb piruljon meg a teteje.
- Ha megsült, pár perc után átemeljük egyesével egy hűtőrácsra, hogy az alja ne vizesedjen meg.
- Ha kihűlt, már eheted is (ha kibírod addig, nekem nem sikerült)! 😊

A számok:
- Nekem ebből az adagból 20 párnám lett.
- 1 párnában – ha egyformák lettek – 14,67 g szénhidrát van.
- 10 dkg-ban 27,94 g ch van.
- 1 dkg-ban – ha nem lennének egyformák – 2,79 g ch van.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Kedves Nóri!
Két rajongó anyukájaként kérdezném, hogy mi az a Minecraft kalács?
Köszi!
Tünde
Kedves Tünde! A kislányom nevezte így azt a kalácsot, aminek a vágási felülete „kockás”, váltakozik a fehér és a csokis kiskocka. :-)
De bevallom, én nem vagyok büfé Minecraft-ból, ő is csak abból meríthetett ihletet, amit a suliban hallott/látott. :-)
Szép napot,
Nóri
Nagyon klassz lett!
Nagyon köszönöm, Anna! :-)