Sokan szeretitek a blogomon a cukormentes, diétás, teljes kiőrlésű kakaós csiga receptemet. Íme, itt van a még illatosabb, fahéjas változat is, ami egyszerűen isteni, ahogy betelíti a lakást, és varázsol ünnepi hangulatot minden egyes alkalommal. Mostanában többször is készítettem akár útravalóul a kislányomnak, aki szintén imádja, férjem pedig a reggeli kávéja mellé szereti leginkább. Amikor pedig sül, alig tudják kivárni, hogy legalább egy kicsit meglangyosodjon. :-D Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.
Diétás fahéjas csiga teljes kiőrlésű liszttel

A teljes kiőrlésű fahéjas csiga HOZZÁVALÓi
A tésztához
- 22 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 8 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 dkg búzasikér
- 1 dkg steviás eritrit
- 1 csipet só
- 3,5 + 5 dkg olvasztott vaj
- 1,75 dkg élesztő
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 1,6 dl langyos víz
A töltelékhez:
- 2 púpos teáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

Elkészítése:
- A tészta száraz összetevőit összekeverjük, a közepére csurgatjuk a 3,5 dkg olvasztott vajat.
- Elhabarjuk az élesztőt a vízzel és a tejszínnel, és a lisztes keverékkel az egészet egy dagasztókaros robotgép segítségével 5-6 perc alatt kidagasztjuk.
- Lefedjük, duplájára kelesztjük, majd egy enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonos lapon kb. 3 mm 40×40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
- Az 5 dkg olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, megszórjuk az édesítővel és vaníliával elkevert őrölt fahéjjal, és óvatosan feltekerjük.
- Egy recés kiskéssel 16 szeletre fűrészeljük, és a csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük egymástól 4-5 centire. Lefedjük egy sütőpapírral, és egy félórát hagyjuk pihenni.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd kiemeljük rácsra a csigákat, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.

A SZÁMOK:
- A teljes adagban nyírfacukros töltelékkel 284,22 g szénhidrát van.
- A teljes adagban eritrites töltelékkel 184,22 g szénhidrát van.
- 1 db csigában, ha nyírfacukros töltelékkel készült – feltételezve, hogy egyformák lettek – 17,76 g ch van.
- 1 db csigában, ha eritrites töltelékkel készült – feltételezve, hogy egyformák lettek – 11,52 g ch van.
- 1 dkg csigában, ha nyírfacukros töltelékkel készült, és nem lennének egyformák, 4,24 g ch van.
- 1 dkg csigában, ha eritrites töltelékkel készült, és nem lennének egyformák, 2,75 g ch van.
Tipp: Puhább lesz a csigád, ha egy tál vizet is teszel a sütőbe sütéskor, illetve szaftosabb lesz, ha a sütés után közvetlenül rácsorgatsz egy kis tejet, de lehet gabonatej vagy valamilyen alternatív tej is (én mandulatejet csorgattam).
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
