Amikor kiderült a terhességi cukorbetegségem, fel sem merült bennem jó sokáig, hogy bizony kakaós csigát is lehet készíteni teljes kiőrlésű lisztből. Ráadásul olyat, ami pihe-puha, nem fűrészporos, és simán a diétám részévé tehetem. Viszonylag régóta sütöm, de csak nem olyan régen jöttem rá, hogy ha azt szeretném, hogy olyan szép, egyenletesek legyenek a rétegek, ahhoz 2 nagyon egyszerű pontban kell változtatnom. Egyrészt azon, hogy nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát. Másrészt én mindig egy nagy éles késsel szeleteltem a felgöngyölt tésztát, és ez óriási hiba, mert ha egy kisebb recés késsel finoman szeletekre fűrészelem, sokkal-sokkal szebbek lesznek a csigák, mint ahogy a képen is. Természetesen ez a kakaós csiga cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, a család pedig imádni fogja! :-)

DIÉTÁS KAKAÓS CSIGA TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTTEL

teljes kiőrlésű kakaós csiga cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK (16 DARABHOZ):

  • 22 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dkg búzasikér
  • 1 dkg steviás eritrit
  • 1 csipet só
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
  • 1,75 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1,1 dl langyos víz

A töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

teljes kiőrlésű kakaós csiga cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A tészta száraz összetevőit összekeverjük, a közepére csurgatjuk az olvasztott vajat.
  2. Elhabarjuk az élesztőt a vízzel és a tejszínnel, és a lisztes keverékkel az egészet egy dagasztókaros robotgép segítségével 5-6 perc alatt kidagasztjuk.
  3. Lefedjük, duplájára kelesztjük, majd egy enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonos lapon kb. 3 mm 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  4. Az olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, megszórjuk az édesítővel és vaníliával elkevert kakaóporral, és óvatosan feltekerjük.
  5. Egy recés kiskéssel 16 szeletre fűrészeljük, és a csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük egymástól 4-5 centire. Lefedjük egy sütőpapírral, és egy félórát hagyjuk pihenni.
  6. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd kiemeljük rácsra a csigákat, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.

 

A SZÁMOK:

  • A teljes adagban (készen 69 dkg) 318,55 g szénhidrát van.
  • 1 db csigában, ha nyírfacukros töltelékkel készült – feltételezve, hogy egyformák lettek – 19,91 g ch van.
  • 1 db csigában, ha eritrites töltelékkel készült – feltételezve, hogy egyformák lettek – 13,66 g ch van.

Tipp: Puhább lesz a csigánk, ha egy tál vizet is teszünk a sütőbe sütéskor, illetve szaftosabb lesz, ha a sütés után közvetlenül rácsorgatunk egy kis tejet vagy gabonatejet (én mandulatejet csorgattam).

Jó étvágyat! :-)

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram