Amikor kiderült a terhességi cukorbetegségem, fel sem merült bennem jó sokáig, hogy bizony kakaós csigát is lehet készíteni teljes kiőrlésű lisztből. Ráadásul olyat, ami pihe-puha, nem fűrészporos, és simán a diétám részévé tehetem. Viszonylag régóta sütöm, de csak nem olyan régen jöttem rá, hogy ha azt szeretném, hogy olyan szép, egyenletesek legyenek a rétegek, ahhoz 2 nagyon egyszerű pontban kell változtatnom. Egyrészt azon, hogy nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát. Másrészt én mindig egy nagy éles késsel szeleteltem a felgöngyölt tésztát, és ez óriási hiba, mert ha egy kisebb recés késsel finoman szeletekre fűrészelem, sokkal-sokkal szebbek lesznek a csigák, mint ahogy a képen is. Természetesen ez a kakaós csiga cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, igazán finom recept, a család pedig imádni fogja! :-)
DIÉTÁS KAKAÓS CSIGA TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTTEL

úA teljes kiőrlésű kakaós csiga HOZZÁVALÓi
(16 DARABHOZ):
- 22 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. búza vagy tönkölybúza)
- 8 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 dkg búzasikér
- 1 dkg steviás eritrit
- 1 csipet só
- 3,5 dkg olvasztott vaj
- 1,75 dkg élesztő
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 1,1 dl langyos víz
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

ÉSZÍTÉSE:
- A tészta száraz összetevőit összekeverjük, a közepére csurgatjuk az olvasztott vajat.
- Elhabarjuk az élesztőt a vízzel és a tejszínnel, és a lisztes keverékkel az egészet egy dagasztókaros robotgép segítségével 5-6 perc alatt kidagasztjuk.
- Lefedjük, duplájára kelesztjük, majd egy enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonos lapon kb. 3 mm 40×40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
- Az olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, megszórjuk az édesítővel és vaníliával elkevert kakaóporral, és óvatosan feltekerjük.
- Egy recés kiskéssel 16 szeletre fűrészeljük, és a csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük egymástól 4-5 centire. Lefedjük egy sütőpapírral, és egy félórát hagyjuk pihenni.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd kiemeljük rácsra a csigákat, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.
A SZÁMOK:
- A teljes adagban (készen 69 dkg) 318,55 g szénhidrát van.
- 1 db csigában, ha nyírfacukros töltelékkel készült – feltételezve, hogy egyformák lettek – 19,91 g ch van.
- 1 db csigában, ha eritrites töltelékkel készült – feltételezve, hogy egyformák lettek – 13,66 g ch van.
Tipp: Puhább lesz a csigánk, ha egy tál vizet is teszünk a sütőbe sütéskor, illetve szaftosabb lesz, ha a sütés után közvetlenül rácsorgatunk egy kis tejet, de lehet gabonatej vagy valamilyen alternatív tej is (én mandulatejet csorgattam).
Jó étvágyat! :-)
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Szia. A sikért szerinted lehet valamivel helyettesíteni?
Szia!
Helyettesíteni nem tudod, de elhagyhatod belőle, csak sikérrel puhább, jobb állagú lesz a kakaós csiga. :-)