Tudod, hogy nagy leves- és céklarajongó vagyok. Szerencsére egyre népszerűbb alapanyag, így már sok helyen ehetsz belőle levest. Legutóbb márciusban ettem nagyon klassz és ötletes variációt a szigetmonostori Rosinantéban, a mai napig emlegetem (az élményeimről ITT olvashatsz). :-) Nagyon változatosan elkészíthető, vidám színű leves, most egy gesztenyés-gyömbéres variációt mutatok Neked. Természetesen cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

Gyömbéres-gesztenyés céklaleves

 

gyömbéres gesztenyés cékla leves szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Hozzávalók:

  • 45 dkg cékla (3 közepes gumó)
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg vöröshagyma finomra vágva
  • 2 buci gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
  • 10 dkg sárgarépa nagyon apróra felkockázva kb. 1 cm-nyi friss gyömbér reszelve
  • 2 tk. só
  • 1/2 tk. bors
  • 8,5 dl víz
  • 2 dkg barna rizsliszt
  • 1/2 dl tejszín
  • 5 dkg natúr főtt gesztenye

 

gyömbéres gesztenyés cékla leves szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Elkészítése:

  1. A céklát kb. 1 óra alatt megfőzzük héjában kb. annyi vízben, hogy ellepje, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
  2. A vöröshagymát 2 dkg vajon a sóval együtt megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a répát és a gyömbért, felengedjük 8 dl vízzel, és 15 perc alatt puhára pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a céklát, felforraljuk, behabarjuk a maradék vízzel és tejszínnel elkevert rizsliszttel, és az egészet összemixszeljuk.
  4. Fűszerezzük a borssal, és darabolt gesztenyével tálaljuk.

 

gyömbéres gesztenyés cékla leves szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

A számok:

  • 10 dkg levesben 5,77 g szénhidrát van. 1 adagban (25 dkg) pedig 14,42 g ch van.
  • 10 dkg levesben gesztenye nélkül 4,76 g szénhidrát van. 1 adagban (25 dkg) pedig 11,91 g ch van.

Tipp:

  • Adhatunk hozzá egy kis szegfűszeget és narancshéjat, így kicsit pikánsabb lesz a leves.
  • A céklapucoláshoz vegyünk gumikesztyűt és kötényt, mert nagyon fog a leve.

Megjegyzés: A hozzávalók között szereplő céklamennyiségből hámozás után kb. 40 dkg lesz. A főzéstől nem változik meg jelentősen a tömege.

Jó étvágyat!

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Set Youtube Channel ID
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram