Tudod, hogy nagy leves- és céklarajongó vagyok. Szerencsére egyre népszerűbb alapanyag, így már sok helyen ehetsz belőle levest. Legutóbb márciusban ettem nagyon klassz és ötletes variációt a szigetmonostori Rosinantéban, a mai napig emlegetem (az élményeimről ITT olvashatsz). :-) Nagyon változatosan elkészíthető, vidám színű leves, most egy gesztenyés-gyömbéres variációt mutatok Neked. Természetesen cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

Gyömbéres-gesztenyés céklaleves

 

gyömbéres gesztenyés cékla leves szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Hozzávalók:

  • 45 dkg cékla (3 közepes gumó)
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg vöröshagyma finomra vágva
  • 2 buci gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
  • 10 dkg sárgarépa nagyon apróra felkockázva kb. 1 cm-nyi friss gyömbér reszelve
  • 2 tk. só
  • 1/2 tk. bors
  • 8,5 dl víz
  • 2 dkg barna rizsliszt
  • 1/2 dl tejszín
  • 5 dkg natúr főtt gesztenye

 

gyömbéres gesztenyés cékla leves szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Elkészítése:

  1. A céklát kb. 1 óra alatt megfőzzük héjában kb. annyi vízben, hogy ellepje, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
  2. A vöröshagymát 2 dkg vajon a sóval együtt megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a répát és a gyömbért, felengedjük 8 dl vízzel, és 15 perc alatt puhára pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a céklát, felforraljuk, behabarjuk a maradék vízzel és tejszínnel elkevert rizsliszttel, és az egészet összemixszeljuk.
  4. Fűszerezzük a borssal, és darabolt gesztenyével tálaljuk.

 

gyömbéres gesztenyés cékla leves szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

A számok:

  • 10 dkg levesben 5,77 g szénhidrát van. 1 adagban (25 dkg) pedig 14,42 g ch van.
  • 10 dkg levesben gesztenye nélkül 4,76 g szénhidrát van. 1 adagban (25 dkg) pedig 11,91 g ch van.

Tipp:

  • Adhatunk hozzá egy kis szegfűszeget és narancshéjat, így kicsit pikánsabb lesz a leves.
  • A céklapucoláshoz vegyünk gumikesztyűt és kötényt, mert nagyon fog a leve.

Megjegyzés: A hozzávalók között szereplő céklamennyiségből hámozás után kb. 40 dkg lesz. A főzéstől nem változik meg jelentősen a tömege.

Jó étvágyat!

Terhességi cukorbeteg kismama vagy? Esetleg ismerősödet érinti?

AKKOR EZ NEKED SZÓL!

Kattints IDE vagy az alábbi képre, és töltsd le ajándék receptgyűjteményemet!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram