Hogy miért hamis? Mert az eredeti tiramisu nyers tojással készül, viszont én nem használtam, mert ritkán találok szalmonella ellen megbízhatóan kezelt tojást, illetve a tojással annyira lágy lesz a krém, hogy egy tortában csak erős összefogó anyagokkal lehetne tömörebbé tenni, annak pedig kevésbé vagyok híve. Ráadásul eredetileg nyáron készült a desszertes tanfolyamomhoz, de ez így is nagyon finom lett a környezetem szerint. Lisztmentes, cukormentes. Ha Te is a szénhidrát diéta alapelvei szerint élsz, biztos Te is tudod, hogy a desszertek esetében nagyon klasszul lehet játszani az alapanyagokkal, megreformálni klasszikus recepteket és persze rengeteg-rengeteg újat megismerni, nem véletlenül szentelek nekik mindig külön fejezetet a cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak szóló, szélsőségmentes szénhidrát diétás tanfolyamaimon. Bár ez a torta eredetileg nyáron készült, csodásan mutat bármikor az ünnepi asztalon, ráadásul még kezdő háziasszonyok tokkal-vonóval maximum 1 óra alatt (kicsit gyakorlottabbak akár 35-40 perc alatt is) simán elkészíthetik. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.

HAMIS TIRAMISU TORTA LISZT NÉLKÜL

hamis tiramisu torta liszt nélkül szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK:

A piskótához:

  • 6 tojás szétválasztva
  • 15 dkg porrá őrölt nyírfacukor/20 dkg eritrit
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

  • 2 dl habtejszín (30-35%-os)
  • 25 dkg hideg mascarpone
  • 2,5 dkg steviás eritrit
  • 2 tk. vaníliaesszencia vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

Az összeállításhoz:

  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 presszókávé

 

hamis tiramisu torta liszt nélkül szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, egy kb. 30×40-es, 1-2 cm magas peremű tepsit megkenünk egyenletesen olajjal vagy vékonyan kókuszzsírral, rásimítjuk a sütőpapírt, és a tetejét is megkenjük kicsit.
  2. A tojásfehérjéből laza habot készítünk, majd kis adagokban hozzáadjuk a nyírfacukor felét, és kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a cukor másik felével addig habosítjuk, amíg ki nem világosodik. Ekkor 3 adagban hozzákeverjük a kakaóport. Jó sűrű masszát kapunk.
  4. A felvert tojásfehérje kb. negyedét/harmadát belevegyítjük a csokoládés masszába, hogy kicsit lazább legyen, majd óvatosan beleforgatjuk a többit is.
  5. Az egész nyers, habos masszát egyenletesen a tepsibe simítjuk, és 15 perc alatt megsütjük.
  6. Amíg sül, elkészítjük a kávét és a krémet.
  7. A krémhez a habtejszínből kemény habot verünk, és 1-2 perc alatt habverő segítségével a mascarponét is habossá lazítjuk a vaníliával és az édesítővel együtt. Beleforgatjuk a tejszínhabot, ezzel a krém kész is van.
  8. A megsült kakaós piskótát egy rácsra téve pár percig hűlni hagyjuk, majd átemeljük egy vágódeszkára, és egy éles kés segítségével elválasztjuk a piskótát a sütőpapírtól (de nem vesszük le róla).
  9. Egy recés élű késsel kicsit körbevágjuk, hogy egyenletes legyen, majd 6 egyenlő részre szeleteljük (egy csík 30x kb. 6,5 cm-es lesz), de még mindig hagyjuk a sütőpapíron.
  10. Egy ecset segítségével megkenjük a kávéval, majd a krém kb. 2/3-ával az egészet, megszórjuk egy szitán keresztül (ez lehet akár egy teaszűrő is) a nyers kakaóporral, majd fogjuk az egyik szélső csíkot, és feltekerjük. Ezt a csigát egy lapos tál közepére felállítjuk. A következő csíkkal körbeöleljük ezt csigát, majd folytatólagosan az össze csíkkal növeljük és növeljük a tortánk méretét. Ettől lesz majd szép magas és függőlegesen csíkos a tortaszelet.
  11. A maradék krémmel bevonjuk a tortánkat (ilyenkor remekül el lehet tüntetni az egyenlőtlenségeket), megszórjuk a maradék cukrozatlan kakaóporral, és már kész is van.

 

hamis tiramisu torta liszt nélkül szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A SZÁMOK:

  • Egy szelet tortában, ha nyírfacukorral készült a piskótája, és 12 egyforma szeletre vágtuk, 14,44 g szénhidrát van.
  • Egy szelet tortában, ha nyírfacukorral készült a piskótája, és 16 egyforma szeletre vágtuk, 10,83 g szénhidrát van.
  • Egy szelet tortában, ha eritrittel készült a piskótája, és 12 egyforma szeletre vágtuk, 10,20 g szénhidrát van.
  • Egy szelet tortában, ha eritrittel készült a piskótája, és 16 egyforma szeletre vágtuk, 7,65 g szénhidrát van.
  • 10 dkg nyírfacukros piskótás tortában 18,14 g ch van, 1 dkg-ban (ha nem lennének egyformák a szeletek) 1,81 g.
  • 10 dkg eritrites piskótás tortában 12,81 g ch van, 1 dkg-ban (ha nem lennének egyformák a szeletek) 1,28 g.

Tippek, megjegyzések:

  • A tojás legyen szobahőmérsékletű, könnyebb így habbá verni.
  • A tejszín és a mascarpone pedig legyen nagyon hideg.
  • Ha pár órával fogyasztás előtt állítjuk össze, jobban összeérnek az ízek.
  • Bár megadtam az eritrittel készül piskótás torta adatait, azért megjegyzem, hogy mivel ez a piskóta 190 fokon sül, és az eritrit 160 fok felett erősen veszít az édességéből, én szívesebben csinálom nyírfacukorral, mert az én szubjektív megítélésem szerint szebben viselkedik sütéskor.
  • A piskótát ne készítsük steviás eritrittel, mert itt szükség van a „cukor” térfogatára is, a krémet viszont nyugodtan.

Jó étvágyat! :-)

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Set Youtube Channel ID
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram