Hogy miért hamis? Mert az eredeti tiramisu nyers tojással készül, viszont én nem használtam, mert ritkán találok szalmonella ellen megbízhatóan kezelt tojást, illetve a tojással annyira lágy lesz a krém, hogy egy tortában csak erős összefogó anyagokkal lehetne tömörebbé tenni, annak pedig kevésbé vagyok híve. Ráadásul eredetileg nyáron készült a desszertes tanfolyamomhoz, de ez így is nagyon finom lett a környezetem szerint. Lisztmentes, cukormentes. Ha Te is a szénhidrát diéta alapelvei szerint élsz, biztos Te is tudod, hogy a desszertek esetében nagyon klasszul lehet játszani az alapanyagokkal, megreformálni klasszikus recepteket és persze rengeteg-rengeteg újat megismerni, nem véletlenül szentelek nekik mindig külön fejezetet a cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak szóló, szélsőségmentes szénhidrát diétás tanfolyamaimon. Bár ez a torta eredetileg nyáron készült, csodásan mutat bármikor az ünnepi asztalon, ráadásul még kezdő háziasszonyok tokkal-vonóval maximum 1 óra alatt (kicsit gyakorlottabbak akár 35-40 perc alatt is) simán elkészíthetik. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.

Hamis tiramisu torta liszt nélkül

 

tiramisu torta liszt nélkül szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia
 

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás szétválasztva
  • 15 dkg porrá őrölt nyírfacukor/20 dkg eritrit
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

  • 2 dl habtejszín (30-35%-os)
  • 25 dkg hideg mascarpone
  • 2,5 dkg steviás eritrit
  • 2 tk. vaníliaesszencia vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

Az összeállításhoz:

  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 presszókávé

 

tiramisu torta liszt nélkül szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Elkészítése:

  1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, egy kb. 30x40-es, 1-2 cm magas peremű tepsit megkenünk egyenletesen olajjal vagy vékonyan kókuszzsírral, rásimítjuk a sütőpapírt, és a tetejét is megkenjük kicsit.
  2. A tojásfehérjéből laza habot készítünk, majd kis adagokban hozzáadjuk a nyírfacukor felét, és kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a cukor másik felével addig habosítjuk, amíg ki nem világosodik. Ekkor 3 adagban hozzákeverjük a kakaóport. Jó sűrű masszát kapunk.
  4. A felvert tojásfehérje kb. negyedét/harmadát belevegyítjük a csokoládés masszába, hogy kicsit lazább legyen, majd óvatosan beleforgatjuk a többit is.
  5. Az egész nyers, habos masszát egyenletesen a tepsibe simítjuk, és 15 perc alatt megsütjük.
  6. Amíg sül, elkészítjük a kávét és a krémet.
  7. A krémhez a habtejszínből kemény habot verünk, és 1-2 perc alatt habverő segítségével a mascarponét is habossá lazítjuk a vaníliával és az édesítővel együtt. Beleforgatjuk a tejszínhabot, ezzel a krém kész is van.
  8. A megsült kakaós piskótát egy rácsra téve pár percig hűlni hagyjuk, majd átemeljük egy vágódeszkára, és egy éles kés segítségével elválasztjuk a piskótát a sütőpapírtól (de nem vesszük le róla).
  9. Egy recés élű késsel kicsit körbevágjuk, hogy egyenletes legyen, majd 6 egyenlő részre szeleteljük (egy csík 30x kb. 6,5 cm-es lesz), de még mindig hagyjuk a sütőpapíron.
  10. Egy ecset segítségével megkenjük a kávéval, majd a krém kb. 2/3-ával az egészet, megszórjuk egy szitán keresztül (ez lehet akár egy teaszűrő is) a nyers kakaóporral, majd fogjuk az egyik szélső csíkot, és feltekerjük. Ezt a csigát egy lapos tál közepére felállítjuk. A következő csíkkal körbeöleljük ezt csigát, majd folytatólagosan az össze csíkkal növeljük és növeljük a tortánk méretét. Ettől lesz majd szép magas és függőlegesen csíkos a tortaszelet.
  11. A maradék krémmel bevonjuk a tortánkat (ilyenkor remekül el lehet tüntetni az egyenlőtlenségeket), megszórjuk a maradék cukrozatlan kakaóporral, és már kész is van.

 

tiramisu torta liszt nélkül szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

A számok:

  • Egy szelet tortában, ha nyírfacukorral készült a piskótája, és 12 egyforma szeletre vágtuk, 14,44 g szénhidrát van.
  • Egy szelet tortában, ha nyírfacukorral készült a piskótája, és 16 egyforma szeletre vágtuk, 10,83 g szénhidrát van.
  • Egy szelet tortában, ha eritrittel készült a piskótája, és 12 egyforma szeletre vágtuk, 10,20 g szénhidrát van.
  • Egy szelet tortában, ha eritrittel készült a piskótája, és 16 egyforma szeletre vágtuk, 7,65 g szénhidrát van.
  • 10 dkg nyírfacukros piskótás tortában 18,14 g ch van, 1 dkg-ban (ha nem lennének egyformák a szeletek) 1,81 g.
  • 10 dkg eritrites piskótás tortában 12,81 g ch van, 1 dkg-ban (ha nem lennének egyformák a szeletek) 1,28 g.

Tippek, megjegyzések:

  • A tojás legyen szobahőmérsékletű, könnyebb így habbá verni.
  • A tejszín és a mascarpone pedig legyen nagyon hideg.
  • Ha pár órával fogyasztás előtt állítjuk össze, jobban összeérnek az ízek.
  • Bár megadtam az eritrittel készül piskótás torta adatait, azért megjegyzem, hogy mivel ez a piskóta 190 fokon sül, és az eritrit 160 fok felett erősen veszít az édességéből, én szívesebben csinálom nyírfacukorral, mert az én szubjektív megítélésem szerint szebben viselkedik sütéskor.
  • A piskótát ne készítsük steviás eritrittel, mert itt szükség van a „cukor” térfogatára is, a krémet viszont nyugodtan.

Jó étvágyat! :-)

Dietetikus* által jóváhagyott 8 hetes, tavaszi szénhidrát diétás online tanfolyam indul sok-sok ajándékkal és HÚSVÉTI RECEPTFÜZETTEL, ha cukorbetegként, inzulin-rezisztensként vagy életmódváltóként Te is arra vágysz hogy az életmódod ne a lemondásokról, hanem az élvezetes ízekről és örömteli pillanatokról szóljon! UTOLSÓ PILLANATOK JELENTKEZNI!

 

Cukorbetegség szénhidrát diéta tanfolyam karácsony
Inzulinrezisztencia szénhidrát diéta tanfolyam karácsony
életmódváltás szénhidrát diéta tanfolyam karácsony

Napi posztjaimat és videós bejelentkezéseimet

kövesd INSTAGRAMON is!

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram