Cukorbetegként/IR-esként néha az az egyik legnehezebb, hogy változatosan étkezz akár főétkezésről, akár kisétkezésről van szó. Ha szeretnéd kicsit feldobni a tízóraidat/uzsonnádat, készítsd el ezt az egyszerű süteményt. Azok a gyerekek, akik magában nem eszik meg a répát, így már tuti nem mondanak nemet! Könnyű, egészséges, finom és nem csak szénhidrát diéta szerint élőknek jelenthet ízélményt. :-) Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.
Ha pedig inkább desszertként fogyasztanád az ebédhez, egy gulyáslevessel remek párosítás lehet!
ILLATOS RÉPATORTA UZSONNÁRA
HOZZÁVALÓK (30 DB-HOZ):
- 25 dkg puha vaj/kókuszzsír
- 12,5 dkg nyírfacukor
- 12,5 dkg eritrit
- 3 tojás
- 30 dkg sárgarépa késes aprítóval jól összevágva vagy reszelve
- 15 dkg durvára darált dió
- 1 (bio) citrom reszelt héja
- 1 dl tej (helyettesíthető növényi tejjel)
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg szezámliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 tk. szódabikarbóna
- 1 kk. só
- 1/2 tk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
ELKÉSZÍTÉSE:
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, egy 20×30 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk és kilisztezünk.
- A puha vajat robotgéppel (vagy akár kézi habverővel) kb. 5 perc alatt habosra keverjük a cukorpótlókkal, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és még 2 percig habosítjuk.
- Beleforgatjuk a répát, a diót, a citromhéjat, és a tejet hozzáöntve kicsit meglazítjuk.
- A liszteket elvegyítjük a szódabikarbónával, a sóval és a vaníliával, majd apránként a répás egyveleghez adagolva készre keverjük a tésztát.
- 175 fokon 10 percig sütjük, majd még 150 fokon 30 percig. A sütési idő vége előtt végezzünk tűpróbát (ha nincs kötőtűnk, egy éles kés hegye is jó lesz). Ha a tű száraz marad, elkészült a sütemény. :-)
A SZÁMOK:
- 1 szelet süteményben (4×5 cm) 10,74 g ch lesz (feltételezve, hogy minden szelet egyforma), 10 dkg-ban pedig 20,14 g.
- Ha csak nyírfacukorral készül, akkor 1 szelet süteményben (4×5 cm) 14,91 g ch lesz (feltételezve, hogy minden szelet egyforma), 10 dkg-ban pedig 27,96 g.
- Ha csak eritrittel készül, akkor 1 szelet süteményben (4×5 cm) 6,58 g szénhidrát lesz (feltételezve, hogy minden szelet egyforma), 10 dkg-ban pedig 12,33 g.
Tippek:
- 1 kk. őrölt fahéjjal még finomabbá tehetjük!
- Készítsük el muffinformában, és a maradékot fagyasszuk le, jól fog jönni vészhelyzetben!
Én egy szelet süteményhez egy közepes alma felét ettem vékonyan felszeletelve.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!