fbpx

Cukorbetegként/IR-esként néha az az egyik legnehezebb, hogy változatosan étkezz akár főétkezésről, akár kisétkezésről van szó. Ha szeretnéd kicsit feldobni a tízóraidat/uzsonnádat, készítsd el ezt az egyszerű süteményt. Azok a gyerekek, akik magában nem eszik meg a répát, így már tuti nem mondanak nemet! Könnyű, egészséges, finom és nem csak szénhidrát diéta szerint élőknek jelenthet ízélményt. :-) Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

Ha pedig inkább desszertként fogyasztanád az ebédhez, egy gulyáslevessel remek párosítás lehet!

ILLATOS RÉPATORTA UZSONNÁRA

répa torta szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK (30 DB-HOZ):

  • 25 dkg puha vaj/kókuszzsír
  • 12,5 dkg nyírfacukor
  • 12,5 dkg eritrit
  • 3 tojás
  • 30 dkg sárgarépa késes aprítóval jól összevágva vagy reszelve
  • 15 dkg durvára darált dió
  • 1 (bio) citrom reszelt héja
  • 1 dl tej (helyettesíthető növényi tejjel)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg szezámliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 kk. só
  • 1/2 tk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

 

répa torta szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  • Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, egy 20×30 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk és kilisztezünk.
  • A puha vajat robotgéppel (vagy akár kézi habverővel) kb. 5 perc alatt habosra keverjük a cukorpótlókkal, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és még 2 percig habosítjuk.
  • Beleforgatjuk a répát, a diót, a citromhéjat, és a tejet hozzáöntve kicsit meglazítjuk.
  • A liszteket elvegyítjük a szódabikarbónával, a sóval és a vaníliával, majd apránként a répás egyveleghez adagolva készre keverjük a tésztát.
  • 175 fokon 10 percig sütjük, majd még 150 fokon 30 percig. A sütési idő vége előtt végezzünk tűpróbát (ha nincs kötőtűnk, egy éles kés hegye is jó lesz). Ha a tű száraz marad, elkészült a sütemény. :-)

 

répa torta szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A SZÁMOK:

  • 1 szelet süteményben (4×5 cm) 10,74 g ch lesz (feltételezve, hogy minden szelet egyforma), 10 dkg-ban pedig 20,14 g.
  • Ha csak nyírfacukorral készül, akkor 1 szelet süteményben (4×5 cm) 14,91 g ch lesz (feltételezve, hogy minden szelet egyforma), 10 dkg-ban pedig 27,96 g.
  • Ha csak eritrittel készül, akkor 1 szelet süteményben (4×5 cm) 6,58 g szénhidrát lesz (feltételezve, hogy minden szelet egyforma), 10 dkg-ban pedig 12,33 g.

Tippek:

  • 1 kk. őrölt fahéjjal még finomabbá tehetjük!
  • Készítsük el muffinformában, és a maradékot fagyasszuk le, jól fog jönni vészhelyzetben!

Én egy szelet süteményhez egy közepes alma felét ettem vékonyan felszeletelve.

Jó étvágyat!

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram