Íme egy szuper főétel, egy könnyű pulykagulyás. Ezzel a finom levessel 8-10 embernyi vendégsereget is jóllakathatsz, és még sok órát sem kell vele a konyhában töltened. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, ráadásul laktózérzékenyek is fogyaszthatják, és nem tartalmaz mesterséges ízfokozót sem. :-)
Könnyű pulykagulyás

Hozzávalók (a raguhoz):
- 80 dkg pulykafelsőcomb 2-3 centis kockákra vágva
- 15 dkg (1 nagyobb) vöröshagyma finomra vágva
- 15 dkg zöldpaprika apróra vágva
- 15 dkg paradicsom apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 púpos tk. pirospaprika
- 1 púpos tk. őrölt kömény
- 5 ek. olaj
- 0,5 dkg só
Elkészítése:
- Egy legalább 4-5 literes fazékban az olajon pirítsuk meg a hagymát és a zöldpaprikát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és amint érezzük az illatát, dobjuk hozzá a paradicsomot is.
- Tegyük hozzá a húst, és néhány keverés után, ha már kifehéredett, adjuk hozzá a pirospaprikát, az őrölt köményt és a sót. Fedjük le, pároljuk puhára.
- Amíg puhul a hús, készítsük elő a leveshez a zöldségeket.

Hozzávalók:
- 30 dkg sárgarépa karikára vágva
- 8,5 dkg petrezselyemgyökér apróra kockázva
- 11 dkg zeller apróra kockázva
- 17 dkg karalábé apróra kockázva
- 36 dkg krumpli kockára vágva
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönköly reszelt tészta/csipetke
- 2 l víz
Elkészítés folytatása:
- Az elkészült pulykaraguhoz hozzákeverjük a zöldségeket, és felöntjük a vízzel.
- Amint elkezd forrni, tegyük hozzá nyugodtan a reszelt tésztát/csipetkét, a zöldségek viszonylag gyorsan (forrástól számítva kb. 10-15 perc) megpuhulnak.
- Vegyük le a tűzről, kész is van! Kóstoljuk meg, elég sós-e az ízlésünknek, és ha szükséges, sózzunk utána.
Tippek :
- Adhatunk hozzá frissen őrölt borsot és egy kis csípős paprikát is, de vendégség esetén – elkerülendő a kínos szituációkat – szerencsésebb ezeket a lehetőségeket külön felkínálni.
- Elhagyhatjuk a krumplit, bár szerintem ebben a mennyiségben még pont belefér.

A számok:
10 dkg levesben (tegyük fel, hogy megközelítően hasonló sűrűség szerepel 1-1 tányéron) 4,75 g szénhidrát van, a fönti képen szereplő adagban (40 dkg) 19 g ch van.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
