Ismersz, imádok brownie-t sütni! Most a lisztmentes brownie-mat hoztam el némi karácsonyi hangulattal átitatva. Nagyon népszerű lett itthon, így veled is megosztom. Cukorbetegség, inzulinrezisztencia és életmódváltás esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Lisztmentes, így megkockáztatom, ha gluténmentes diétát kell tartanod, akkor is bevállalható. Ráadásul tényleg nem több nettó 10 percnél összerakni, és mindig hálás vendégváró. Megsüthető tepsiben is, csak akkor duplázd meg az adagot. Gasztroajándéknak és ebéd utáni nasinak (számolva!) is tökéletes! :-)

Mézeskalácsos minibrownie karácsonyra

 

mézeskalácsos brownie karácsony szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg 81+%-os csokoládé darabokra tördelve
  • 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg mandulaliszt
  • 3 tojás
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 kk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 1 csipet só

 

mézeskalácsos brownie karácsony szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, 2 db 3×6 mélyedéses szilikonos minikuglófformát előkészítünk, elvegyítjük a mandulalisztet a mézeskalács fűszerkeverékkel, a vaníliával és a sóval.
  2. A csokoládét vízfürdő felett összeolvasztjuk a vajjal, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az édesítőt, és langyosra hűtjük.
  3. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, csomómentesre keverjük a lisztkeverékkel, egy habzsák vagy uzsonnászacskó segítségével beleadagoljuk a formákba a tésztát (kb. a 4/5-éig érjen), és kb. 12-15 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, ne legyen nedves a teteje a sütinek). Olyan 12 perctől kezdjünk azért ránézni. Ha megemelkedett, esetleg elkezdene megrepedni, kivehetjük.
  4. Kb. 10 perc után tudjuk könnyen kiborogatni a sütinket a formából.

 

mézeskalácsos brownie karácsony szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Megjegyzés: Süthetjük 3-4 cm átmérőjű muffinpapírban is, vagy dupla adagot 20×30 cm-es kiolajozott, sütőpapíros tepsiben. A muffinformában ugyanannyi a sütési idő, a tepsiben kb. 25-30 perc.

A számok:

  • 1 db sütiben – ha nyírfacukorral készült – 3,95 g ch van.
  • 1 db sütiben – ha eritrittel készült – 1,2 g ch van.

Jó étvágyat!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram