Egy sütőtökös recept, most édesség formájában, amit már a rokonságon is teszteltem: kicsi, nagy, diétázó és nem diétázó is elégedett volt, szóval túl nagy rizikót nem vállalsz vele! A recept cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, és mivel liszt sincs benne, megkockáztatom, akár gluténmentes diétában is bevállalható. Ha laktózmentes vajból készítjük, úgy laktózmentes is lesz. Az már csak hab a tortán, hogy a nettó munka vele nincs 15 perc se, kezdő háziasszonyok sem fognak felsülni vele. Mehet tízóraira és uzsonnára is, de ha megkoronáznád az ebédet némi édességgel, akkor is jó választás.

 

Mogyorós-sütőtökös brownie

 

mogyoró sütőtök brownie szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg 81+%-os csokoládé darabokra tördelve
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg nyírfacukor
  • 4 dkg steviás eritrit
  • 20 dkg sütőtök finomra reszelve
  • 8 dkg szezámliszt
  • 6 tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukormentes, darabos mogyoróvaj (crunchy)

 

mogyoró sütőtök brownie szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, egy 20×30 cm-es tepsit kiolajozunk, és belesimítunk egy sütőpapírt (vagy kiolajozunk egy kb. 24 cm átmérőjű piteformát).
  2. A csokoládét vízfürdő felett összeolvasztjuk a vajjal, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az édesítőket, és langyosra hűtjük.
  3. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, csomómentesre keverjük a szezámliszttel, beleforgatjuk a reszelt sütőtököt, és belesimítjuk a tepsibe.
  4. A mogyoróvajat vízgőz fölött megolvasztjuk, kiskanállal rápöttyözgetünk a tésztára, egy villával “összekócoljuk”, majd 35-40 perc alatt készre sütjük (sütőfüggő, ne legyen nedves a teteje a sütinek, én 30 percnél kezdem el nézegetni).
mogyoró sütőtök brownie szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

A számok:

  • 1 db 3×4 cm-es sütiben, ha a fenti édesítőkkel készül, 4,90 g szénhidrát van, 10 dkg-ban 19,01 g.
  • 1 db 3×4 cm-es sütiben, ha tisztán eritrittel (27 dkg) készült, 2,30 g szénhidrát van, 10 dkg-ban 8,35 g.
  • 1 db 3×4 cm-es sütiben, ha csak nyírfacukorral (20 dkg) készült, 6,56 g szénhidrát van, 10 dkg-ban 24,65 g.

 

Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. :-)

Jó étvágyat! :-)

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram