Az egész úgy indult, hogy a férjem meglepett két sütipecséttel, amit még azon frissiben ki is próbáltam. Már hetek óta kinéztem Bardócz Évi receptjét, ami annyira gyönyörű, hogy tudtam, ezt szeretném majd átalakítani (az engedélyével persze), hogy cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén szénhidrát diéta része is lehessen. Az istenért sem akart összeállni a tészta, tettem hozzá plusz egy tojássárgáját, 4! ek. hideg vizet, mire végre valahára, nagy nehezen méltóztatott összeállni. Hűtőbe beraktam pihentetni, majd formáztam, pecsételtem, egész jól lehetett vele dolgozni, hurrá. Megsült, pofás lett, beleharaptam: hú de finom, és hű de nem omlik, ahogy az eredeti recept írja. Oké, tény, hogy diétásítottam, bekavarhat a teljes kiőrlésű liszt és a mandulaliszt is. Na, de ennyire? Eltelt egy fél nap, mire leesett, hogy eredetileg csak fél adag kekszet akartam sütni, ezért a vajat tényleg lefeleztem, de semmi mást. Így megint nekiálltam, persze így már a tészta összeállt hipp-hopp, és álomszerűen finom és omlós lett. Az illata meg… pont amilyennek elképzelek egy igazi, meleg, sütiillatú otthont.

PECSÉTELHETŐ MANDULÁS KEKSZ

 

pecsételhető mandulás vajas keksz cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (12 db-hoz):

  • 5,5 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 4,5 dkg fehér tönkölyliszt
  • 4 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg hideg vaj felkockázva
  • 5 dkg őrölt nyírfacukor/6,5 dkg eritrit
  • 1 vaniliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 1 tojás sárgája

 

pecsételhető mandulás vajas keksz cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  1. Összekeverjük a liszteket, a nyírfacukrot és a vaníliát, majd elmorzsoljuk a vajjal, és gyorsan összegyúrjuk a tojással, hogy ne olvadjon benne el a vaj. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük.
  2. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, egy tepsibe sütőpapírt teszünk. Egy szilikonlapon (vagy enyhén lisztezett deszkán) 4-5 mm-esre nyújtjuk a tésztát, és egy 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy lisztbe mártott üvegpohár szájával) tésztaköröket vágunk, amiket egy széles pengéjű kés segítségével átemelünk a sütőpapíros tepsibe egymás mellé.
  3. A maradék tésztát összegyúrjuk, és ugyanígy járunk el mindaddig, amíg el nem fogy a tészta.
  4. A sütipecsétet lisztbe mártjuk, leütögetjük a felesleget róla, majd mintát pecsételünk a tésztakorongokra. 15 percig sütöttem őket, 12 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben süljenek.

Melegen ne mocorgassuk, de amikor már langyosodik, átemeljük egy rácsra, hagyjuk kihűlni, és ehetjük is.

pecsételhető mandulás vajas keksz cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • 1 db kekszben, ha nyírfacukorral készült, 10,44 g ch lesz.
  • 1 db kekszben, ha eritrittel készül, 6,27 g ch lesz.
  • A teljes adagban 125,23 g ch van, eririttel 75,23 g.

Megjegyzés: Én nyírfacukorral készítettem, de ezen a hőfokon még az eritrit is jól működhet.

Jó étvágyat!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram