Nem fogok hazudni, talán ez az a kalács a legmacerásabb, amit valaha készítettem, de nagyon vészesen még ez sem az, a végeredmény meg igazán látványos és finom. Szilikonos lapon nyújtottam ki a 2 réteget, amit egymásra helyezve göngyöltem fel, így egyáltalán nem kellett aláliszteznem, a tészta állaga meg pont olyan, ami nem szakad el, miközben az egyik réteget a másikra helyezzük. Nem alacsony szénhidráttartalmú, de döntően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz cukorsokkot. A kalács cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.
Puha kakaós duplakalács

Hozzávalók:
- 35 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
- 1/2 tk. só
- 15 dkg olvasztott (nem forró) vaj
- 3 dkg élesztő
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 1 dl langyos víz
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 kezeletlen héjú vagy biocitrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 1 tojás + 1 sárgája

Elkészítése:
- Az élesztőt elhabarjuk a tejszínnel és a langyos vízzel.
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat (a kakaó kivételével), a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat, az élesztős keveréket, a tojást + egy sárgáját és a citromhéjat.
- 7-8 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától).
- Elfelezzük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót, és tiszta konyharuhával lefedve – külön edényben – langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
- Kicsit megdögönyözzük, 2 db kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk a sima és a kakaós tésztát, egymásra helyezzük egy sodrófa segítségével, majd a hosszabbik oldalánál fogva felgöngyöljük.
- Egy szilikonos kuglófformában kör alakban elhelyezzük úgy, hogy a két vége összeérjen, és még 50-60 percet kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és 45 perc alatt készre sütjük.
- Pár perc múlva egy rácsra borítjuk (hogy ne pálljon be). Ha kihűlt, ehetjük is.
A számok:
- 1 szelet kalácsban, ha nyírfacukorral készül, 17,21 g ch lesz.
- 1 szelet kalácsban, ha eritrittel készül, 11,89 g ch lesz.
- Ebből a kalácsból nekem 32 szeletem lett.
Tipp: Egy kis tálban tegyünk vizet a sütőbe, puhább marad tőle a kalács!
Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. :-)
Jó étvágyat! :-)
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.
"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"
Kedves Nóri!
A kalács hozzávalói között szerepel 1 egész tojás és 1 sárgája, de az összeállításnál nem találom, a tésztába kell beledolgozni?
Köszönöm válaszod, Üdvözlettel: Jutka
Kedves Jutka!
Köszönöm, hogy szóltál, azóta már javítottam is. Igen, a tésztába gyúrjuk bele.
Szép napot, Nóri
Szia Nóri!
A tetejét nem kell bekenni?
Szerinted, ha fruktózzal készítem, milyen mennyiséget tegyek bele?
Köszi,
Móni
Szia Móni!
Nem kell bekenni a tetejét.
Bevallom, én nem használok fruktózt, és nem is igazán javaslom senkinek, pláne ha cukorbeteg vagy IR-es. Elvileg 30%-kal édesebb a répacukornál, így ennek megfelelően arányosítva kevesebb kell bele. :-)
Köszi, hogy válaszoltál. Ezt eddig is tudtam, mármint, hogy 1-3-dal kevesebb kell belőle a répacukorhoz viszonyítva. :) Na de a te receptedben nem répacukor van, ahoz viszonyítva mennyi kell?
Amúgy miért nem jó a fruktóz? Úgy tudom, hogy kicsi a glikémiás indexe. Sőt! Az üzletekben a cukorbetegeknek való édességekben is az van.
Móni, a nyírfacukor/xilit édesítőereje lényegében megegyezik a répacukoréval.
A fruktóz eléggé megterheli a májat, és bár tényleg van olyan diabetikusnak árult édesség (sőt olyan is, ami ráadásul totál fehérlisztes), amit ezzel édesítenek, nem igazán javasolják.
Kedves Nóri!
Szeretném kérdezni,hogy esetleg csak teljes kiörlésű liszttel is működik a recept?
Kedves Andrea!
Működhet, de megdupláznám a sikér mennyiségét, hogy puha is legyen. :-)
Sok sikert! Majd mesélj, kérlek, hogy sikerült!