Nem fogok hazudni, talán ez az a kalács a legmacerásabb, amit valaha készítettem, de nagyon vészesen még ez sem az, a végeredmény meg igazán látványos és finom. Szilikonos lapon nyújtottam ki a 2 réteget, amit egymásra helyezve göngyöltem fel, így egyáltalán nem kellett aláliszteznem, a tészta állaga meg pont olyan, ami nem szakad el, miközben az egyik réteget a másikra helyezzük. Nem alacsony szénhidráttartalmú, de döntően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz cukorsokkot. A kalács cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.
DIÉTÁS PUHA KAKAÓS DUPLAKALÁCS

HOZZÁVALÓK:
- 35 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
- 1/2 tk. só
- 15 dkg olvasztott (nem forró) vaj
- 3 dkg élesztő
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 1 dl langyos víz
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 kezeletlen héjú vagy biocitrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 1 tojás + 1 sárgája

ELKÉSZÍTÉSE:
- Az élesztőt elhabarjuk a tejszínnel és a langyos vízzel.
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat (a kakaó kivételével), a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat, az élesztős keveréket, a tojást + egy sárgáját és a citromhéjat.
- 7-8 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától).
- Elfelezzük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót, és tiszta konyharuhával lefedve – külön edényben – langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
- Kicsit megdögönyözzük, 2 db kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk a sima és a kakaós tésztát, egymásra helyezzük egy sodrófa segítségével, majd a hosszabbik oldalánál fogva felgöngyöljük.
- Egy szilikonos kuglófformában kör alakban elhelyezzük úgy, hogy a két vége összeérjen, és még 50-60 percet kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és 45 perc alatt készre sütjük.
- Pár perc múlva egy rácsra borítjuk (hogy ne pálljon be). Ha kihűlt, ehetjük is.
A SZÁMOK:
- 1 szelet kalácsban, ha nyírfacukorral készül, 17,21 g ch lesz.
- 1 szelet kalácsban, ha eritrittel készül, 11,89 g ch lesz.
- Ebből a kalácsból nekem 32 szeletem lett.
Tipp: Egy kis tálban tegyünk vizet a sütőbe, puhább marad tőle a kalács!
Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. :-)
Jó étvágyat! :-)
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
