Sosem fogom elfelejteni a napot, amikor Lili született, pont ugyanilyen aszfaltra olvadós nap volt, és idén is bevállaltam, hogy 3 tortát sütök: egyet az oviba, egyet a kispajtis zsúrra és egyet a családi murira. Az elején bevallom, kicsit nyunnyogtam, hogy lehetek ekkora barom, mártír, stb., de pár perc alatt sikerült szempontot váltanom. Tulajdonképpen nagyon hálás vagyok, hogy van egy 2 nap híján 7 éves kislányom, akinél szebbet, jobbat, okosabbat és kedvesebbet nem is kaphattam volna.
Szóval ma hajnalban neki is álltam, hogy még esélyem legyen kiszellőztetni a sütő melegét. Na, az nem sikerült, viszont a torta isteni lett, épp írt délután az óvónéni, hogy receptet szeretne, olyan ízélmény volt. A torta gluténmentes, lisztmentes, ugyan nem tejmentes, de laktózmentes, ráadásul cukormentes, így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része is lehet….és Lili boldog volt, el is nevezte „Napsugár tortának”. 💞
Sárgabarackos-mascarponés
A „napsugár torta”

Hozzávalók (12-16 szelethez):
- 40 dkg sárgabarack kimagozva
- 1 késhegyni szódabikarbóna (elhagyható)
- 2,5 dkg steviás eritrit/10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
- 25 dkg (laktózmentes) túró
- 25 dkg (laktózmentes) mascarpone
- 6 tojás szétválasztva (szobahőmérsékletű)
- 7,5 dkg + 7,5 dkg nyírfacukor/ 10+10 dkg eritrit
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:
- A barackot 3/4-ét a szódabikarbónával és a steviás eritrittel egy késbetétes robotgépben pürésítjük. (Ha érett a barack, nem kell meghámozni, a héj savanykássága még jól is áll neki.)
- A túrót – a „cukros” sárgabarack ¾-ét adagokban hozzáöntve – botmixeljük (arra figyeljünk, hogy ne legyen folyós, ne öntsük helyből hozzá az egész adagot). A maradék barackpürét félretesszük.
- A habbá vert hideg mascarponével készre keverjük a krémet, hűtőbe tesszük.
- Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, egy 30×40 cm-es tepsit kicsit kiolajozunk, belefektetünk egy sütőpapírt, és a tetejét is megkenjük olajjal vagy kókuszzsírral.
- A piskótához a tojásfehérjéből lágy habot készítünk, majd hozzáadva 7,5 dkg porcukrot kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat 7,5 dkg porcukorral addig keverjük, míg kicsit kifehéredik. Ekkor 3 adagban hozzádolgozzuk a kakaóport.
- A cukros tojásfehérje negyedével/harmadával meglazítjuk a kakaós masszát, a többit pedig óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.
- Belesimítjuk a kiolajozott tepsinkbe, és 14-15 perc alatt készre sütjük.
- A megsült piskótát egy pár percig hűlni hagyjuk, majd átemeljük egy vágódeszkára úgy, hogy a sütőpapíros fele nézzen felfelé. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- Egy recés élű késsel kicsit körbevágjuk, hogy egyenletes legyen, majd 6 egyenlő részre szeleteljük (egy csík 30x kb. 6,5 cm-es lesz).
- Vékonyan megkenjük a maradék barackpürével (ne túl vastagon, mert akkor elmászik róla a túrókrém), majd a túrókrém kb. 2/3-ával az egészet, majd fogjuk az egyik szélső csíkot, és feltekerjük.
- Ezt a csigát egy lapos tál közepére állítjuk. A következő csíkkal körbeöleljük ezt a csigát, majd folytatólagosan az össze csíkkal növeljük és növeljük a tortánk méretét. Ettől lesz majd szép magas és függőlegesen csíkos a tortaszelet.
- A maradék túrókrémmel bevonjuk a tortánkat (ilyenkor remekül el lehet tüntetni az egyenlőtlenségeket), díszítjük a félretett, felszeletelt barackkal és fogyasztásig a hűtőbe vagy egy hűvös kamrába tesszük.
- Sajnos nincs kép egyelőre magáról a szeletről, de kb. így néz ki, mint ennek a ribizlis-túrós csokitortának az esetében:

A számok:
- 1 szelet torta (a torta 1/12-e), ha nyírfacukrosan készül a piskóta, 17,9 g ch-t tartalmaz.
- 1 szelet torta (a torta 1/16-e), ha nyírfacukrosan készül a piskóta, 13,42 g ch-t tartalmaz.
- 10 dkg tortában, ha nyírfacukrosan készül a piskóta, 15,07 g ch van.
- 1 dkg tortában, ha nyírfacukrosan készül a piskóta, 1,5 g ch van.
- 1 szelet torta (a torta 1/12-e), ha eritrittel készül, 6,73 g ch-t tartalmaz.
- 1 szelet torta (a torta 1/12-e), ha eritrittel készül, 4,05 g ch-t tartalmaz.
- 10 dkg tortában, ha eritrittel készül a piskóta, 5,67 g ch van.
- 1 dkg tortában, ha eritrittel készül a piskóta, 0,57 g ch van.
Megjegyzés: esküszöm macerásabb volt leírni, mint elkészíteni, szóval hajrá! Ha elkészítetted, írd meg nekem, hogy ízlett, és fotózd le, és küldj róla nekem fotót a nori@dietakesalmok.hu e-mail címre. Ha pedig kérdésed van, nyugodtan írd meg ide kommentben. Köszi! 😊
Jó étvágyat! :-)
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
