Ha mézeskalács nélkül nincs karácsony, akkor bizony bejgli nélkül sincs. A bejglitől lehet, hogy Te is ódzkodsz, mármint elkészíteni, pedig ha 1-2 alapszabályt betartasz, akkor semmivel nem bonyolultabb, mint bármilyen más süteményt, amihez kell sodrófa. Igen, magamat is idesorolom, de – őszintén szólva – engem lepett meg a legjobban, hogy amikor anyukám (mert nálunk ő a profi bejglis) receptjét átalakítottam, akkor az átalakított, szénhidrát diétába illeszthető tésztával milyen könnyen tudtam dolgozni. Ráadásul egy szilikonos lapnak köszönhetően még alá sem kellett liszteznem. Az eredmény pedig puha, omlós, zamatos bejgli. Nekem mindenképpen önbizalom-növelő élmény volt. Cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén pedig a szénhidrát diéta része lehet.

ZAMATOS DIÓS BEJGLI

 

karácsony diós bejgli cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (4 rúdhoz):

A tésztához:

  1. 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  2. 15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  3. 15 dkg fehér tönkölyliszt
  4. 2,5 dkg búzasikér
  5. 1,5 dkg porrá őrölt nyírfacukor/2 dkg eritrit
  6. 4 dkg steviás eritrit
  7. 0,5 dkg só
  8. 1/2 kk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  9. 1 kezeletlen vagy biocitrom reszelt héja
  10. 20 dkg vaj
  11. 3 db tojássárgája
  12. 1 dkg élesztő
  13. 1/2 dl tejszín
  14. 1 dl langyos víz
  15. kenéshez: 2 tojássárgája, 1 tojásfehérje

 

karácsony diós bejgli cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált dió
  • 16 dkg porrá őrölt nyírfacukor/20 dkg eritrit
  • 4 dkg steviás eritrit
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl víz
  • 1 kk. vaníliapor vagy 2 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 4 csapott tk. fahéj
  • 4 kezeletlen vagy biocitrom reszelt héja

 

karácsony diós bejgli cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  1. Az élesztőt a tejszínes vízzel elhabarjuk.
  2. Az tészta első 9 hozzávalóját egy tálban összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgákat, hozzácsurgatjuk az élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk.
  3. 4 egyforma részre vágjuk a tésztagombócot, és pihentetjük 15 percet, addig előkészítjük a nyújtódeszkát, sodrófát és az előzőleg elkészített töltelékeket (kicsit lejjebb megtalálod a töltelékreceptet is).
  4. Egy adag tésztát A/4-es méretűre nyújtunk (én szilikonlapon készítettem, így nem kellett aláliszteznem – ergo nem került hozzá feleslegesen szénhidrát), egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
  5. A tészta rövidebbik oldalánál kb. 1-2 cm-re (tényleg nem kell több) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és elkezdjük feltekerni, kicsit a végeit lesimítjuk, és behelyezzük egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy melléférjen még a másik 3 ugyanígy elkészített bejglink. Legyen köztük 4-5 cm hely, mert a pihentetés közben növekedni fognak.
  6. Megkenjük a tojássárgájával őket, majd langyos helyen hagyjuk legalább addig pihenni, amíg megszárad a tojás a tetejükön (én addig hagytam, amíg azért kicsit megnőttek, ekkor átkenjük a tojásfehérjével, és hűvös helyen hagyjuk, hogy ez a réteg is megszáradjon.
  7. Ha megszáradt, 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Szép aranybarna színe kell, hogy legyen, de semmiképp nem megégett.
  8. Ha kihűlt, szeleteljük, tálaljuk.

Diós töltelelék elkészítése: A diót leszámítva összeforraljuk egy lábasban a töltelék hozzávalóit, ráöntjük a dióra, elkeverjük, majd lefedve kihűtjük. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, csak tegyük hűtőbe.

karácsony diós bejgli cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • Egy rúdnyi tésztában 84,31 g ch van.
  • 25 szelettel számolva ez 3,37 g.
  • A teljes diós töltelék ch tartalma: nyírfacukorral 233,5 g, eritrittel 73,5 g.
  • 1 rúdhoz tartozó diós töltelék ch tartalma: nyírfacukorral: 58,38 g, eritrittel: 18,38 g.
  • 1 szelet diós bejgliben: nyírfacukorral 5,71 g ch van, eritrittel 4,11 g ch van.

Néhány megjegyzés, gondolat, tipp:

  • Ez viszonylag alapízesítésű recept, fűszerezhetjük még pl. narancshéjjal, szegfűszeggel (óvatosan), kardamommal, stb.
  • A bejgliket sütés előtt szurkáljuk meg egy hurkapálcával vagy villával, hogy a bennük lévő gőz ne repessze szét a tésztát annyira.
  • Tegyünk egy tálka vizet sütés közben a sütőbe.
  • A bejgli is jól fagyasztható, érdemes belőle a maradékot – amikor már mindenki unja – lefagyasztani, már ha marad, aztán előkapni pár héttel később, amikor uzsira magunkkal vinni pont jól jönne.
  • Ha nem vagy rutinos tésztanyújtó, hívj segítségül egy A/4-es lapot.
  • A frissen feltekert bejgliket úgy helyezzük a tepsibe, hogy a tészta széle alulra kerüljön, így nem nyílik ki.

Jó étvágyat!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram