Az idei karácsonyi kattanásom, úgy érzem, a zserbó lesz, nem véletlenül készült több minden is zserbósan a konyhámban a napokban. Az egyik ilyen recept, amit egyelőre csak a mentorprogramos tanítványaim ismerhettek, az a ZSERBLI, azaz a zserbós bejgli. Praktikusan a zserbó randevúzott a bejglivel, és valami szuper jó keveredett ki belőle. Szerintem még egyszerűbb is elkészíteni, mint bármelyiket külön-külön. Ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Jöjjön a recept! 😊

CUKORMENTES ZSERBÓS BEJGLI – EZ A ZSERBLI

 

Zserbli cukormentes zserbós bejgli karácsony szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  1. 17,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  2. 7,5 dkg fehér tönkölyliszt átszitálva
  3. 1,5 dkg búzasikér
  4. 2,5 dkg steviás eritrit
  5. 1 tk. só
  6. 1/2 kk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  7. 1/2 kezeletlen vagy biocitrom reszelt héja
  8. 10 dkg vaj
  9. 1 db tojássárgája
  10. 0,5 dkg élesztő
  11. 25 g (1/4 dl) cukormentes habtejszín
  12. 0,5 dl langyos víz

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 2 dkg steviás eritrit
  • 15 dkg házi cukormentes baracklekvár
  • 2 tk. fahéj

Kenéshez: 7,5 dkg 70+%-os étcsokoládé, 3 dkg vaj.

 

 

Zserbli cukormentes zserbós bejgli karácsony szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az élesztőt a tejszínes vízzel elhabarjuk.
  • Az első 7 hozzávalót egy tálban összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgákat, hozzácsurgatjuk az élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk.
  • 2 egyforma részre vágjuk a tésztagombócot, és pihentetjük 15 percet, addig előkészítjük a nyújtódeszkát, sodrófát és összeállítjuk a tölteléket.
  • A tölteléknél nincs más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat.
  • Egy adag tésztát A/4-es méretűre nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
  • A tészta rövidebbik oldalánál kb. 1-2 cm-re (tényleg nem kell több) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és elkezdjük feltekerni, kicsit a végeit lesimítjuk, és behelyezzük egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy melléférjen még a másik ugyanígy elkészített bejglink. Legyen köztük 4-5 cm hely, mert a pihentetés közben növekedni fognak.
  • Nagyjából 45-50 percet pihentetjük letakarva.
  • 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kihűlt, a csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, rácsorgatjuk fele-fele arányban a 2 bejglire, egy lapos kenőkés vagy hablapát segítségével elegyengetjük rajtuk a csokit.
  • Ha megdermedt, szeletelhetjük és tálalhatjuk.

A számok:

  • Egy rúdnyi zserbliben (47,5 dkg) 111,15 g ch van.
  • 25 szelettel számolva ez 4,45 g ch/szelet.
  • 10 dkg zserbliben 23,4 g ch van.
  • 1 dkg zserbliben – ha nem lennének egyformák a szeletek – 2,34 g ch van.

Néhány megjegyzés, gondolat, tipp:

  • Ez viszonylag alapízesítésű recept, fűszerezheted még őket pl. narancshéjjal, szegfűszeggel (óvatosan), kardamommal, stb.
  • A zserbliket sütés előtt szurkáld meg egy hurkapálcával vagy villával, hogy a bennük lévő gőz ne repessze szét a tésztát annyira.
  • Tegyél egy tálka vizet már a sütő bemelegítésekor a sütőbe.
  • A zserbli is jól fagyasztható, érdemes belőle a maradékot – amikor már mindenki unja – lefagyasztani, már ha marad, aztán előkapni pár héttel később, amikor uzsira magaddal vinni pont jól jönne.
  • Ha nem vagy rutinos tésztanyújtó, hívj segítségül egy A/4-es lapot.
  • A frissen feltekert bejgliket úgy helyezd a tepsibe, hogy a tészta széle alulra kerüljön, így nem nyílik ki.
  • A sárgabaracklekvár helyett nyugodtan választhatsz egy karakteresebbet pl. feketeribizlit.
  • Én szilikonlapon nyújtottam a tésztát, így nem kellett aláliszteznem – ergo nem került hozzá feleslegesen szénhidrát. A vajtartalma miatt nem ragadt le és a nyújtófára sem.

Jó étvágyat! :-)

ÚJRA ELINDUL!

Cukorbeteg vagy IR-es vagy? Esetleg életmódot váltanál?

Szerezz szuper recepteken keresztül bombabiztos szénhidrát diétás alapokat!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020.04.13. HÉTFŐ

A következő online szénhidrát diétás tanfolyamaim részleteit az alábbi képekre vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg.

Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt tanfolyami csomagokra!

Terhességi cukorbeteg kismama vagy? Esetleg ismerősödet érinti?

AKKOR EZ NEKED SZÓL!

Kattints IDE vagy az alábbi képre, és töltsd le ajándék receptgyűjteményemet!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Facebook
YouTube
YouTube
Instagram