Az idei karácsonyi kattanásom, úgy érzem, a zserbó lesz, nem véletlenül készült több minden is zserbósan a konyhámban a napokban. Az egyik ilyen recept, amit egyelőre csak a mentorprogramos tanítványaim ismerhettek, az a ZSERBLI, azaz a zserbós bejgli. Praktikusan a zserbó randevúzott a bejglivel, és valami szuper jó keveredett ki belőle. Szerintem még egyszerűbb is elkészíteni, mint bármelyiket külön-külön. Ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Jöjjön a recept! 😊
CUKORMENTES ZSERBÓS BEJGLI – EZ A ZSERBLI
Hozzávalók (2 rúdhoz):
- 17,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 7,5 dkg fehér tönkölyliszt átszitálva
- 1,5 dkg búzasikér
- 2,5 dkg steviás eritrit
- 1 tk. só
- 1/2 kk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 1/2 kezeletlen vagy biocitrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 0,5 dkg élesztő
- 25 g (1/4 dl) cukormentes habtejszín
- 0,5 dl langyos víz
A töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 2 dkg steviás eritrit
- 15 dkg házi cukormentes baracklekvár
- 2 tk. fahéj
Kenéshez: 7,5 dkg 70+%-os étcsokoládé, 3 dkg vaj.
Elkészítése:
- Az élesztőt a tejszínes vízzel elhabarjuk.
- Az első 7 hozzávalót egy tálban összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgákat, hozzácsurgatjuk az élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk.
- 2 egyforma részre vágjuk a tésztagombócot, és pihentetjük 15 percet, addig előkészítjük a nyújtódeszkát, sodrófát és összeállítjuk a tölteléket.
- A tölteléknél nincs más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat.
- Egy adag tésztát A/4-es méretűre nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
- A tészta rövidebbik oldalánál kb. 1-2 cm-re (tényleg nem kell több) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és elkezdjük feltekerni, kicsit a végeit lesimítjuk, és behelyezzük egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy melléférjen még a másik ugyanígy elkészített bejglink. Legyen köztük 4-5 cm hely, mert a pihentetés közben növekedni fognak.
- Nagyjából 45-50 percet pihentetjük letakarva.
- 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, a csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, rácsorgatjuk fele-fele arányban a 2 bejglire, egy lapos kenőkés vagy hablapát segítségével elegyengetjük rajtuk a csokit.
- Ha megdermedt, szeletelhetjük és tálalhatjuk.
A számok:
- Egy rúdnyi zserbliben (47,5 dkg) 111,15 g ch van.
- 25 szelettel számolva ez 4,45 g ch/szelet.
- 10 dkg zserbliben 23,4 g ch van.
- 1 dkg zserbliben – ha nem lennének egyformák a szeletek – 2,34 g ch van.
Néhány megjegyzés, gondolat, tipp:
- Ez viszonylag alapízesítésű recept, fűszerezheted még őket pl. narancshéjjal, szegfűszeggel (óvatosan), kardamommal, stb.
- A zserbliket sütés előtt szurkáld meg egy hurkapálcával vagy villával, hogy a bennük lévő gőz ne repessze szét a tésztát annyira.
- Tegyél egy tálka vizet már a sütő bemelegítésekor a sütőbe.
- A zserbli is jól fagyasztható, érdemes belőle a maradékot – amikor már mindenki unja – lefagyasztani, már ha marad, aztán előkapni pár héttel később, amikor uzsira magaddal vinni pont jól jönne.
- Ha nem vagy rutinos tésztanyújtó, hívj segítségül egy A/4-es lapot.
- A frissen feltekert bejgliket úgy helyezd a tepsibe, hogy a tészta széle alulra kerüljön, így nem nyílik ki.
- A sárgabaracklekvár helyett nyugodtan választhatsz egy karakteresebbet pl. feketeribizlit.
- Én szilikonlapon nyújtottam a tésztát, így nem kellett aláliszteznem – ergo nem került hozzá feleslegesen szénhidrát. A vajtartalma miatt nem ragadt le és a nyújtófára sem.
Jó étvágyat! :-)
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!