fbpx

Az idei karácsonyi kattanásom, úgy érzem, a zserbó lesz, nem véletlenül készült több minden is zserbósan a konyhámban a napokban. Az egyik ilyen recept, amit egyelőre csak a mentorprogramos tanítványaim ismerhettek, az a ZSERBLI, azaz a zserbós bejgli. Praktikusan a zserbó randevúzott a bejglivel, és valami szuper jó keveredett ki belőle. Szerintem még egyszerűbb is elkészíteni, mint bármelyiket külön-külön. Ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Jöjjön a recept! 😊

CUKORMENTES ZSERBÓS BEJGLI – EZ A ZSERBLI

 

Zserbli cukormentes zserbós bejgli karácsony szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  1. 17,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  2. 7,5 dkg fehér tönkölyliszt átszitálva
  3. 1,5 dkg búzasikér
  4. 2,5 dkg steviás eritrit
  5. 1 tk. só
  6. 1/2 kk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  7. 1/2 kezeletlen vagy biocitrom reszelt héja
  8. 10 dkg vaj
  9. 1 db tojássárgája
  10. 0,5 dkg élesztő
  11. 25 g (1/4 dl) cukormentes habtejszín
  12. 0,5 dl langyos víz

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 2 dkg steviás eritrit
  • 15 dkg házi cukormentes baracklekvár
  • 2 tk. fahéj

Kenéshez: 7,5 dkg 70+%-os étcsokoládé, 3 dkg vaj.

 

 

Zserbli cukormentes zserbós bejgli karácsony szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az élesztőt a tejszínes vízzel elhabarjuk.
  • Az első 7 hozzávalót egy tálban összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgákat, hozzácsurgatjuk az élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk.
  • 2 egyforma részre vágjuk a tésztagombócot, és pihentetjük 15 percet, addig előkészítjük a nyújtódeszkát, sodrófát és összeállítjuk a tölteléket.
  • A tölteléknél nincs más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat.
  • Egy adag tésztát A/4-es méretűre nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
  • A tészta rövidebbik oldalánál kb. 1-2 cm-re (tényleg nem kell több) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és elkezdjük feltekerni, kicsit a végeit lesimítjuk, és behelyezzük egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy melléférjen még a másik ugyanígy elkészített bejglink. Legyen köztük 4-5 cm hely, mert a pihentetés közben növekedni fognak.
  • Nagyjából 45-50 percet pihentetjük letakarva.
  • 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kihűlt, a csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, rácsorgatjuk fele-fele arányban a 2 bejglire, egy lapos kenőkés vagy hablapát segítségével elegyengetjük rajtuk a csokit.
  • Ha megdermedt, szeletelhetjük és tálalhatjuk.

A számok:

  • Egy rúdnyi zserbliben (47,5 dkg) 111,15 g ch van.
  • 25 szelettel számolva ez 4,45 g ch/szelet.
  • 10 dkg zserbliben 23,4 g ch van.
  • 1 dkg zserbliben – ha nem lennének egyformák a szeletek – 2,34 g ch van.

Néhány megjegyzés, gondolat, tipp:

  • Ez viszonylag alapízesítésű recept, fűszerezheted még őket pl. narancshéjjal, szegfűszeggel (óvatosan), kardamommal, stb.
  • A zserbliket sütés előtt szurkáld meg egy hurkapálcával vagy villával, hogy a bennük lévő gőz ne repessze szét a tésztát annyira.
  • Tegyél egy tálka vizet már a sütő bemelegítésekor a sütőbe.
  • A zserbli is jól fagyasztható, érdemes belőle a maradékot – amikor már mindenki unja – lefagyasztani, már ha marad, aztán előkapni pár héttel később, amikor uzsira magaddal vinni pont jól jönne.
  • Ha nem vagy rutinos tésztanyújtó, hívj segítségül egy A/4-es lapot.
  • A frissen feltekert bejgliket úgy helyezd a tepsibe, hogy a tészta széle alulra kerüljön, így nem nyílik ki.
  • A sárgabaracklekvár helyett nyugodtan választhatsz egy karakteresebbet pl. feketeribizlit.
  • Én szilikonlapon nyújtottam a tésztát, így nem kellett aláliszteznem – ergo nem került hozzá feleslegesen szénhidrát. A vajtartalma miatt nem ragadt le és a nyújtófára sem.

Jó étvágyat! :-)

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Set Youtube Channel ID
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram