Többféle zserbós szaloncukor is kering a neten, esélyem sincs belinkelni az összeset. Hogy ez miben lesz más? Csupán abban, hogy ebben se cukor sincs, se méz, de még aszalt gyümölcs sem. A jó hír, hogy ez semmit nem von le az élvezeti értékből, szuper finom, ráadásul bűntudat nélkül ehetsz belőle (ésszerű mennyiséget). Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.
Ha vendégeidnek készíted vagy barátoknak, rokonoknak ajándékba az ünnepekre, nem csak diétázó ismerőseid, hanem cukorbeteg vagy inzulinrezisztens ajándékozottjaid is hálásak lesznek a törődésért. :-)
Zserbós szaloncukor
Hozzávalók:
- 10 dkg őrölt pirított dió
- 5 dkg őrölt nyírfacukor/eritrit
- 4 dkg házi nyírfacukros baracklekvár (ha nincs, akkor bolti diabetikus lekvár)
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 10 dkg 70+%-os csokoládé vagy diabetikus csokoládé (amelyikre jobban reagál a szervezetünk)
Elkészítése:
- Az első 4 összetevőt alaposan összekeverjük, vizes kézzel kis szaloncukrokat formázunk belőle, sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk, és a hűtőbe tesszük 1 órára.
- 50 perc múlva vízgőz fölött megolvasztjuk a csoki ¾-ét, majd lehúzva a tűzről simára keverjük a maradék csokival. Jöhet a csokiba mártogatás.
- Egy fogpiszkálóra rászúrunk egy szaloncukrot, megmártjuk a csokiban, jól lecsurgatjuk, és egy másik fogpiszkáló segítségével egy sütőpapíros tálcára helyezzük. Sorban így járunk el a többivel is.
- Várjuk meg, míg a csokoládé megdermed, picit hűtőbe is tehetjük. Utána fogyaszthatjuk vagy csomagolhatjuk is. :-)
Tippek:
- Ha túl lágy lett a massza, tegyünk hozzá még diót, ha pedig nem áll össze, 1-1 tk. vizet vagy lekvárt.
- Ha nehezen megy a fogpiszkálós mártogatás, próbáljuk meg két villa segítségével. Ebben az esetben, amikor kiemeljük a két villával a szaloncukrot, olyan, mintha egy bölcsőben csücsülne a szaloncukor, így is lecsurog róla a felesleges csoki.
A számok:
- Ebből az adagból nekem 22 darab lett.
- Egy darab szaloncukorban –ha nyírfacukorral készült– 4,69 gramm ch van.
- Egy darab szaloncukorban – ha eritrittel készült – 3,18 g ch van.
Elkészítési idő: nettó 30 perc, pihentetéssel együtt 1,5 óra.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!