A hét végére már a saját kertünkben is ott lesz a friss, szabadföldi eper, de nem bírtam kivárni, így már előzetesen is készítettem egy kis friss lekvárt. Nem vagyok nagy lekvárfőző, de hogy ez mennyire pofonegyszerű történet! Nem kell órákat mellette állni, szerintem mindennel együtt 30 percet, ha foglalkoztam vele, pedig tényleg nem rutinból oldottam meg! Az eredmény pedig: CSÚCS! :-) Ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

ISTENI CUKORMENTES EPERLEKVÁR EGYSZERŰEN

cukormentes eper lekvár szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK:

  • 1,2 kg eper tisztítva, összevágva
  • 20 dkg nyírfacukor/27 dkg eritrit/5 dkg steviás eritrit
  • 2 púpos tk. pektin
  • 2 csapott tk. citromsav vagy egy citrom szűrt leve

 UPDATE: Ma már tudom, hogy akár cukor nélkül is el lehet készíteni, de ebben az esetben tényleg nagyon fontos, hogy klassz, érett, zamatos epret vegyél!

cukormentes eper lekvár szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  • Az epret feltesszük egy lábasban a tűzhelyre.
  • A nyírfacukrot elvegyítjük a pektinnel és a citromsavval, hozzákeverjük az eperhez, és sűrű kavargatás mellett hagyjuk, hogy forrjon pár percig.
  • Egy picit botmixelhetjük (attól függ, mennyire szeretjük darabosan benne az epret, tehát nem kötelező), húzzuk félre, szedjük le róla a habot.
  • Vegyünk elő tiszta befőttes üvegeket (nekem két 5 dl-es csatos üveg, és egy 2 dl-es lett tele), töltsük meg őket a még forró lekvárral, jól zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefelé egy újságpapírra.
  • 5-10 perc után, visszafordíthatjuk, csomagoljuk be őket egyesével újságpapírba, egy kosarat béleljünk ki takaróval, helyezzük bele az üvegeket, és borítsuk rá a takarót, hogy dunsztban legyenek. Hagyjuk őket így kihűlni.

 

cukormentes eper lekvár szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Tippek, trükkök:

  • Ha nem lenne elég sűrű (ez sajnos a gyümölcstől is függ, hogy mennyire vizes), ne ess kétségbe: a lábasba öntsd vissza a lekvárt, egy kanál cukorral és pár kanál lekvárral keverj el még egy kis pektint, még hidegen keverd a lábas lekvárhoz, forrald fel újra (ha rottyan kettőt, már jó), és ismételd meg a dunsztolást.
  • Kaldeneker Lekvárosház-féle pektint vettem (nem szponzortermék :-)), segíthet, ha nem tudod, merre indulj. Én anno egy nagyobb Sparban vettem, de akár online is vehetsz webshopban.

A SZÁMOK:

  • Ha nyírfacukorral készül: 1 adag palacsintába való lekvárban (2 dkg) 4,16g szénhidrát lesz, 10 dkg-ban 20,8 g.
  • Ha eritrittel készül: 1 adag palacsintába való lekvárban (2 dkg) 1,3 g szénhidrát lesz, 10 dkg-ban 6,5 g.

Jó étvágyat!

Otthonról végezhető, online HOME OFFICE TÍZÓRAI & UZSONNA - szénhidrát diéta tanfolyam indul!

gyorsan elkészíthető ételek, kisimult idegek, egészségmegőrzés, élhető rendszer

Hogy minél többeteket tudjalak támogatni ebben az időszakban, szuper kedvezményesen tettem elérhetővé!

A tanfolyamom részleteit az alábbi képre vagy a fenti menüsorban a "HOME OFFICE SZÉNHIDRÁT DIÉTA TÍZÓRAI & UZSONNA"-rA kattintva találod meg.

Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a tanfolyami csomagok egyikére!

home office tízórai uzsonna szénhidrát diéta
Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram