Sokáig távolról szemléltem csak a chiamagot, és a pudingnak a gondolatától – mondhatni – fáztam. Nem vagyok pudingrajongó, nem szeretem a rengő-rázkódó-kocsonyás ételeket, bár a csokipudingom óta „javultam”. :-) Aztán annyi áldásos tulajdonságáról olvastam, hogy csak rávettem magamat a chiapuding elkészítésére, és jé: ez jó! Sokféleképpen készíthető, én az eper aktualitásából adódóan eperrel készítettem, de biztos finom más gyümölccsel is, nyáron igazán lehet majd tobzódni! Szerintem tízóraiként a legjobb, de akár desszertként is fogyasztható. Ami pedig a legjobb, hogy cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része is lehet, így még egy ok, amiért hálás lehetsz a természetnek. :-) Ezzel a recepttel nyilván nem találtam fel a „langyos vizet”, de mivel engem az foglalkoztat, hogy az én oldalamon mit találsz Te, az olvasóm, mindenképpen meg akartam osztani. Az áztatás miatt kicsit időigényes, de a nettó munka vele tényleg nincs 5 percnél több. Rohanós hétköznapokon is prímán bevethető. :-) Még a kislányom is rajongott érte!
EPRES CHIAPUDING

Hozzávalók (1 főre):
- 5 dkg eper
- 2 dkg chiamag
- 1 dkg nyírfacukor/1,5 dkg eritrit/0,4 dkg (4g) steviás eritrit
- 1,5 dl natúr kókusztej vagy mandulatej (vagy 0,5 dl kókusztejszín 1 dl vízzel elkeverve)

Elkészítése:
- A chiamagot összekeverjük a kókusztejjel és a nyírfacukorral/eritrittel, és legalább 2 órára állni hagyjuk (de akár egy éjszakára is), hogy az apró chiamagok magukba szívják a kókusztejet, és megduzzadjanak.
- Az epret megtisztítjuk, kockára vágjuk, egy pohárba rétegezzük a kész chiapudinggal, és már fogyaszthatjuk is.
Tipp: próbáljuk ki más gyümölccsel és fűszerezve is!
A számok:
1 adag epres chiapudingban, ha nyírfacukorral készül, 18,55 g ch van, ha eritrittel, akkor 8,55 g.
Ha a kókusztejszínes verzióval készíted, akkor a nyírfacukros verzió 14,5 g ch-t tartalmaz, az eritrites és a steviás eritrites pedig 4,5 g ch-t.
Elkészítési idő: 5 perc + pihentetés
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
