Nem vagyok igazán babonás, de lencse minden évben kerül az asztalra újévkor, már csak azért is, mert szeretjük. Idén januárban újévi lencseparty-ra voltunk hivatalosak, és mivel tudtam, hogy rendkívül nyitott és hálás a közönség, sejtettem, hogy nem szaladnak ki a világból, ha főtt lencsét keverek a brownie tésztájába. Viszonylag gyorsan és kevés munkával elkészíthető. A lencsének nincs túl domináns íze, így a végeredmény leginkább egy klassz narancsos-csokis édesség lett, a reakciókból ítélve pedig nagyon is vállalható. Cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet. Lisztmentes.
Narancsos-lencsés brownie liszt és cukor nélkül
Hozzávalók:
- 10 dkg vöröslencse átmosva, beáztatva
- 2 dl víz
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg vaj
- 25 dkg 81+%-os csokoládé darabokra tördelve
- 12 dkg nyírfacukor
- 4 dkg steviás eritrit
- 5 tojás
- 8 dkg szezámliszt
- 2 narancs reszelt héja (lehetőleg kezeletlen héjú)
- 5 dkg sótlan pörkölt mogyoró (de akár sós is lehet)
Elkészítése:
- A lencsét 2 dl vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük, sózzuk, kihűtjük, leszűrjük, turmixoljuk.
- A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az édesítőket, és langyosra hűtjük.
- 175 fokra előmelegítjük a sütőt, egy 20×30 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk, és sütőpapírt simítunk bele.
- A tojásokat egyesével belehabarjuk a csokoládéba, simára keverjük először a szezámliszttel majd a turmixolt lencsével és a narancshéjjal.
- A masszát belesimítjuk a tepsibe, megszórjuk a mogyoróval, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A számok:
- Nekem ebből az adagból 50 szelet (3×4 cm-es) sütim lett.
- 1 szelet sütiben – ha nyírfacukorral és steviás eritrittel készül – 4,77 g ch lesz, 10 dkg-ban 16,79 g ch.
- 1 szelet sütiben – ha eritrittel és steviás eritrittel készül – 2,46 g ch lesz, 10 dkg-ban 8,65 g ch.
Jó étvágyat! :-)
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!