Ahogy a minap írtam, ezentúl én csomagolom Lilinek a tízórait és az uzsonnát, és talán neked is jól jönne pár tipp és olyan recept, amit nem csak te tudsz kisétkezéskor enni, hanem akár a gyerkőcödnek is jó lesz tízóraira vagy uzsonnára.

Törekszem arra, hogy a kisétkezés ne jelentsen egyértelműen egyet a nassolással és az édességgel. Azt hiszem, csigaformában kb. bármit el lehet adni a gyerekeknek. Ez a sonkás-aszalt paradicsomos csiga félig-meddig olyan, mintha egy teljes kiőrlésű szendvicset enne, mégis egyszerűbb móka, mert ebből előre el tudok készíteni egy nagyobb adagot, és mehet is a fagyasztóba. Ezt mindannyian szeretjük, egyszerű, „dolgozószülőbarát” recept, és nagyon jól variálható, ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

Sonkás-aszalt paradicsomos csiga

 

Sonkás-aszalt paradicsomos csiga teljes kiőrlésű uzsonna tízórai szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (16 darabhoz):

  • 22 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dkg búzasikér
  • 1 tk. só
  • 1,25 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 ek. olívaolaj

 

A töltelékhez:

  • 15 dkg sonka kockára vágva
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg aszalt paradicsom

 

Sonkás-aszalt paradicsomos csiga teljes kiőrlésű uzsonna tízórai szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az aszalt paradicsomot langyos vízbe beáztatjuk.
  • A tészta száraz összetevőit összekeverjük, elhabarjuk az élesztőt a vízzel és a tejszínnel.
  • A lisztes keverék közepére csurgatjuk az olajat és az élesztős-tejszínes vizet, és az egészet egy dagasztókaros robotgép segítségével 5-6 perc alatt kidagasztjuk.
  • Lefedjük, duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc), és enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonos lapon kb. 3 mm vékony 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  • A sonkát rátépkedjük a tésztára, egyenletesen elosztva megszórjuk a sajttal, a bazsalikommal és a lecsöpögtetett, kis falatokra vágott aszalt paradicsommal.
  • Óvatosan felgöngyölgetjük a rövidebb oldalról indulva: hajtunk, picit lenyomjuk, hajtunk, picit lenyomjuk (néha érdemes a két szélénél tenyérrel befelé is terelgetni, hogy szabályos maradjon a hengerforma).
  • Amikor kész a henger, egy kis éles, recés késsel finoman 16 szeletté fűrészelgetjük.
  • A csigákat áthelyezzük egy nagy sütőpapíros tepsibe egymástól 3-4 cm-re, letakarjuk sütőpapírral, és kb. 30-40 percig pihenni hagyjuk.
  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a csigákat 18-20 perc alatt illatosra sütjük (én az utolsó 2 percre rákapcsoltam a légkeverést, hogy szebb színe legyen), majd kiemeljük rácsra a csigákat, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.

 

Sonkás-aszalt paradicsomos csiga teljes kiőrlésű uzsonna tízórai szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • A teljes adagban (készen 90 dkg) 226,87 g szénhidrát van.
  • 10 dkg csigában 25,21 g ch van.
  • 1 dkg csigában 2,52 g ch van.
  • 1 db csigában – feltételezve, hogy egyformák lettek – 14,18 g ch van.

Sonkás-aszalt paradicsomos csiga teljes kiőrlésű uzsonna tízórai szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Tippek, megjegyzések:

  • Nagyon jól fagyasztható, érdemes belőle nagyobb adaggal készíteni.
  • Szitáld át a lisztet, szebben viselkedik.

Jó étvágyat! :)

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Set Youtube Channel ID
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram