Ahogy a minap írtam, ezentúl én csomagolom Lilinek a tízórait és az uzsonnát, és talán neked is jól jönne pár tipp és olyan recept, amit nem csak te tudsz kisétkezéskor enni, hanem akár a gyerkőcödnek is jó lesz tízóraira vagy uzsonnára.
Törekszem arra, hogy a kisétkezés ne jelentsen egyértelműen egyet a nassolással és az édességgel. Azt hiszem, csigaformában kb. bármit el lehet adni a gyerekeknek. Ez a sonkás-aszalt paradicsomos csiga félig-meddig olyan, mintha egy teljes kiőrlésű szendvicset enne, mégis egyszerűbb móka, mert ebből előre el tudok készíteni egy nagyobb adagot, és mehet is a fagyasztóba. Ezt mindannyian szeretjük, egyszerű, „dolgozószülőbarát” recept, és nagyon jól variálható, ráadásul cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.
Sonkás-aszalt paradicsomos csiga

Hozzávalók (16 darabhoz):
- 22 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 8 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 dkg búzasikér
- 1 tk. só
- 1,25 dkg élesztő
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 1,5 dl langyos víz
- 2 ek. olívaolaj
A töltelékhez:
- 15 dkg sonka kockára vágva
- 20 dkg reszelt sajt
- 5 dkg aszalt paradicsom

Elkészítése:
- Az aszalt paradicsomot langyos vízbe beáztatjuk.
- A tészta száraz összetevőit összekeverjük, elhabarjuk az élesztőt a vízzel és a tejszínnel.
- A lisztes keverék közepére csurgatjuk az olajat és az élesztős-tejszínes vizet, és az egészet egy dagasztókaros robotgép segítségével 5-6 perc alatt kidagasztjuk.
- Lefedjük, duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc), és enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonos lapon kb. 3 mm vékony 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- A sonkát rátépkedjük a tésztára, egyenletesen elosztva megszórjuk a sajttal, a bazsalikommal és a lecsöpögtetett, kis falatokra vágott aszalt paradicsommal.
- Óvatosan felgöngyölgetjük a rövidebb oldalról indulva: hajtunk, picit lenyomjuk, hajtunk, picit lenyomjuk (néha érdemes a két szélénél tenyérrel befelé is terelgetni, hogy szabályos maradjon a hengerforma).
- Amikor kész a henger, egy kis éles, recés késsel finoman 16 szeletté fűrészelgetjük.
- A csigákat áthelyezzük egy nagy sütőpapíros tepsibe egymástól 3-4 cm-re, letakarjuk sütőpapírral, és kb. 30-40 percig pihenni hagyjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a csigákat 18-20 perc alatt illatosra sütjük (én az utolsó 2 percre rákapcsoltam a légkeverést, hogy szebb színe legyen), majd kiemeljük rácsra a csigákat, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.

A számok:
- A teljes adagban (készen 90 dkg) 226,87 g szénhidrát van.
- 10 dkg csigában 25,21 g ch van.
- 1 dkg csigában 2,52 g ch van.
- 1 db csigában – feltételezve, hogy egyformák lettek – 14,18 g ch van.

Tippek, megjegyzések:
- Nagyon jól fagyasztható, érdemes belőle nagyobb adaggal készíteni.
- Szitáld át a lisztet, szebben viselkedik.
Jó étvágyat! :)
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Kedves Nóri! Az lenne a kérdésem, hogy melyik fázisban fagyasztod a csigát? Köszi előre is!
Szia Dóra! Miután megsült és kihűlt, akkor fagyasztom a csigákat. :-)
Az aszalt paradicsomnak mennyi a ch-ja?
Köszi
Szia Natália!
Mindig az az irányadó, ami a csomagoláson fel van tüntetve, mert van olyan, ami csak simán szárított paradicsom, és van, amit olajban elrakva árulnak.