Ha szeretted a klasszikus madártejemet sült habbal, ezt ha csokiimádó vagy is imádni fogod. 81%-os csokoládét használtam hozzá, és mivel szerintem a hagyományos receptek hajlamosak túlédesíteni a desszerteket, lefeleztem az adagot és nyírfacukorral készítettem. Így nem lett cuppanósan édes, hanem selymesen harmonikus és lágy, és jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz. :-) Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

ISTENI SÜLT HABOS CSOKIS MADÁRTEJ

sült habos csokis madártej desszert cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

HOZZÁVALÓK (8 SZEMÉLYRE)

  • 1 liter tej
  • 6+4 dkg nyírfacukor (xilit)/eritrit porrá őrölve
  • 4 tojás szétválasztva
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai (a tejes részbe főzzük a rudat is)
  • 10 dkg 81 %-os étcsokoládé (minimum 70%-os)

 

sült habos csokis madártej desszert cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

ELKÉSZÍTÉSE:

  • Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és egy tepsibe sütőpapírt teszünk.
  • A tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd 4 dkg őrölt nyírfacukorral/eritrittel kemény habot készítünk belőle.
  • A habból kanállal vagy habzsákkal kis labdacsokat készítünk a tepsibe (nyugodtan rakhatjuk egymás közelébe, nem fog terülni), és kb. 6-7 perc alatt megsütjük őket. Akkor jó, ha lesz egy icipici színe, de tényleg csak egy kicsi.
  • Míg sül a hab, elkeverjük egy lábasban a tojássárgákat, a maradék cukrot, a tejet, és hozzáadjuk a vaníliát.
  • Lassú tűzön kb. 10 percig habverővel folyamatosan kevergetjük, és hagyjuk, hogy egyszer épphogy felforrjon, utána már vehetjük is le a tűzről.
  • A csokoládét hozzáadva tovább kevergetjük, amíg szép sima nem lesz.
  • Töltsük át a szószt egy tálba, egy széles pengéjű kés vagy palacsintaforgató segítségével helyezzük bele a habokat, és hagyjuk kihűlni.
  • Tálalásig lefedve hűtőben tároljuk.

 

sült habos csokis madártej desszert cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A SZÁMOK:

  • Ha nyírfacukorral készül: 10 dkg-ban 12,41 g ch lesz, 1 adagban (a teljes adag 1/8-a) pedig 18,62 g ch lesz.
  • Ha eritrittel készül: 10 dkg-ban 5,27 g ch lesz, 1 adagban (a teljes adag 1/6-a) pedig 7,91 g ch lesz.
  • Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Jó étvágyat!

Diéták & Álmok 365

1 éves MENTORPROGRAM

cukorbetegeknek

inzulin-rezisztenseknek

életmódváltóknak

KORÁNKELŐ KEDVEZMÉNNYEL!

Kattints a számodra megfelelő programra!

cukorbetegség szénhidrát diéta tanfolyam

Mentorprogram cukorbetegeknek

Indulás: 2020. január 20.

szénhidrát diéta tanfolyam inzulin-rezisztencia

Mentorprogram IR-eseknek

Indulás: 2020. január 20.

szénhidrát diéta tanfolyam életmódváltás

Mentorprogram életmódváltóknak

Indulás: 2020. január 20.

Terhességi cukorbeteg kismama vagy? Esetleg ismerősödet érinti?

AKKOR EZ NEKED SZÓL!

Kattints IDE vagy az alábbi képre, és töltsd le ajándék receptgyűjteményemet!

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram