Lassan itt a nyár vége, nálunk roskadoznak az érett paradicsomoktól a tövek, eljött a házi lecsó, a ketchup és mindenféle paradicsomos finomság befőzése. Házi fűszeres ketchupot már mutattam Neked, most jöjjön a lecsó, ami azért is jó, mert nem csak egészségesebb a bolti változatoknál, de télen és tavasszal is kb. 10 perc alatt ebédet vagy vacsorát rittyenthetsz belőle az asztalra. Szerintem minden háziasszonynak megváltás, és ráadásul hihetetlenül egyszerű megcsinálni befőzőgép nélkül is. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, így az érintetteknek is érdemes eltenni!
FŐZZ BE EGYSZERŰEN LECSÓT, ÉLVEZD TÉLEN IS!
HOZZÁVALÓK (10 DB 7 DL-ES ÜVEGHEZ):
- 5 kg paradicsom tisztítva, kockára vágva
- 3 kg zöldpaprika tisztítva, tetszőlegesre vágva (kockára, karikára, csíkozva)
- 1 kg padlizsán tisztítva, 2 cm-es darabokra vágva
- 3 tk. só
ELKÉSZÍTÉSE:
- A paradicsomot a sóval 20 percig főzzük, majd jó alaposan megmixeljük.
- Hozzáadjuk a padlizsánt, felforraljuk, majd belekeverjük a paprikát, és ismét felforraljuk.
- Még rotyogva forrón beletöltögetjük az üvegekbe, lezárjuk, és gyorsan fejjel lefelé fordítjuk 5-10 percre (ezzel sterilizáljuk az üvegben maradt levegőt).
- 5-10 perc után visszafordítjuk, becsomagoljuk újságpapírba, egy nagy takaróba bugyoláljuk őket, és hagyjuk így kihűlni az üveges lecsókat.
- Felhasználáskor először 1 ek. olajon pirítsunk alá egy kis hagymát (5-6 dkg), fokhagymát (2 gerezd), kolbászt (kb. 10 dkg), fűszerezzük ½ tk. borssal, és már kész is!
Ha most csak egy adag lecsót készítenél, itt egy klassz padlizsános lecsórecept, kattints az alábbi képre!
A SZÁMOK:
- 10 dkg eltett lecsóban 5,44 g ch lesz, egy 7 dl-es üvegben 38,1 g.
- Felhasználáskor ne felejtsük el hozzászámolni a hagyma szénhidráttartalmát (10 dkg = 9,3 g ch)!
Megjegyzés: Ha még nem vagyunk rutinos befőzők, akkor ezt az adagot inkább 2 részletben készítsük el, úgy kezelhetőbb.
Megjegyzés2: Nem kell megvárni, hogy a padlizsán és a paprika puhára főjön, mert a dunsztban ez megtörténik.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!