Azt hiszem, ennek a receptnek örülni fogsz, és ha nagyon őszinte akarok lenni magamhoz, ez a kalács tényleg bitang jól sikerült. Tuti, hogy még sokszor fogom elkészíteni, mert össz-vissz 20 dkg lisztet használtam fel hozzá, mégis 8 embert meg tudtam volna vele kínálni, ha a kiscsalád rá nem rabol annyira. Férjem szerint önmagában is nagyon jó egy kávé mellé, nagyszülőknek pedig lekvárral lett teljes az élmény. Gyanítom, hogy az ünnepi asztalon is jól mutatna mindenkinél, de vendégségben ajándékként sem utasítaná vissza senki. Nem villámrecept, de a nettó munka vele nincs több vele előkészítéssel, dagasztással, formázással együtt 20-25 percnél! Ja, és persze cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet. :-)

 

Puha, teljes kiőrlésű kalács egyszerűen

kalács teljes kiőrlésű pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (1 teljes kalácshoz, ami 8 db zsemlécskéből áll):

  • 15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt vagy tk. tönkölyliszt
  • 5 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2,5 dkg búzasikér
  • 3,5 dkg nyírfacukor/5 dkg eritrit
  • 1/2 tk. cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1,25 dl langyos víz
  • 1 csapott tk. őrölt fahéj
  • ½ kk. vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 1 tojássárgája 1 tk tejföllel elkeverve

 

kalács teljes kiőrlésű pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Az élesztőt és a tejszínt elhabarjuk langyos vízben. Összekeverjük a liszteket a sikérrel, a nyírfacukorral/eritrittel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat és az élesztős keveréket.
  • 6-7 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  • Kicsit megdögönyözzük, 8 egyforma részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük, és kör alakban 2-3 cm-re egymástól sütőpapíros tepsibe helyezzük, egy sütőpapírt ráhelyezve még 60 percet kelesztjük.

 

kalács teljes kiőrlésű pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

  • Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütés előtt közvetlenül egy ecset segítségével finoman megkenjük a tejfölös tojássárgájával, és 17-18 perc alatt készre sütjük (legyen szép aranybarna a teteje, tudjátok, olyan kalácsos színű). Ha kihűlt, ehetjük is!
  • Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni, bár még másnap is bőven puha lesz.

 

kalács teljes kiőrlésű pékáru szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • 1 kalácsbuciban, ha nyírfacukorral készült – feltételezve, hogy egyformák lettek – 24,04 g ch van, ha eritrittel készült, akkor 19,66 g ch van.
  • 1 kalácsbuciban, ha nem durumliszttel készült, hanem mondjuk teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, és nyírfacukorral készült, akkor 20,29 g ch van, ha eritrittel, akkor 15,91 g ch van.

Jó étvágyat!

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Set Youtube Channel ID
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram