Ezt a kalácsot még valamikor márciusban készítettem, és annyira nagyon finom lett, hogy azóta is többször megsütöttem, mert a család teljesen odavolt tőle. Ehhez képest tényleg nem volt olyan óriási munka vele. Ok, nem villámrecept, mert kétszer is keleszteni kell, de igazán megéri a munkát. Cukormentes és javarészt teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

TELJES KIŐRLÉSŰ KAKAÓS KALÁCS

kakaós kalács teljes kiőrlésű cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók (24 szelethez):

  • 30 dkg teljes kiőrlésű durumliszt (cserélhető más teljes kiőrlésű lisztre)
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 13 dkg nyírfacukor/17,5 dkg eritrit
  • 1 csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 1/2 dl cukrozatlan habtejszín
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

 

kakaós kalács teljes kiőrlésű cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • A langyos vízben elkeverjük a tejszínt és az élesztőt.
  • Összekeverjük a liszteket a sikérrel, 5 dkg nyírfacukorral/6,5 dkg eritrittel, 1 csipet sóval, a vaníliával, és az élesztős keverékkel 5-6 perc alatt rugalmas tésztát gyúrunk belőlük.
  • Langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd enyhén durumlisztes deszkán nagyjából 40×40 cm négyzetté nyújtjuk, megszórjuk a maradék nyírfacukorral/eritrittel elkevert kakaóporral úgy, hogy a szélein kihagyunk 2-2 cm-t.
  • Óvatosan feltekerjük, áthelyezzük egy szilikonos vagy kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és lefedve még 1 órát kelesztjük.
  • Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, a sütőbe helyezünk egy vízzel töltött tálkát, és 10 percig sütjük a kalácsot, majd 20 percig alufóliát a tetejére helyezve (hogy ne égjen meg a teteje).
  • Ekkor kivesszük, gyorsan megkenjük a tetejét vízzel, majd fedetlenül még 5-6 percig sütjük. 10 perc után kiborítjuk a formából, rácsra téve kihűtjük, és már fogyaszthatjuk is.

 

kakaós kalács teljes kiőrlésű cukormentes szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • 1 szelet kalácsban, ha nyírfacukorral készült, 17,94 g ch van, ha eritrittel, úgy 12,53 g ch van.
  • Töltelék nélkül: ha nyírfacukorral készült, 14,50 g ch van, ha eritrittel, úgy 12,42 g ch van.
  • Elkészítési idő: 65 perc + 2×1 óra kelesztés

Jó étvágyat!

húsvéti receptek terhességi cukorbetegség gdm kismama szénhidrát diéta

Diéták & Álmok klub

havi tagsági díjas online program

CUKORBETEGEKNEK

INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)

ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Set Youtube Channel ID
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram