Végérvényesen itt az ősz, és végre tényleg jól esik begyújtani a sütőt. Ilyenkor kifejezetten élvezem, hogy a házat megtölti a kelt tészta otthonos, pihe-puha, édeskés illata. Apai nagymamám egyik ikonikus sütije volt a darázsfészek, praktikusan mindig volt, ha mentünk hozzájuk, és mostanában erős nosztalgiával gondolok rá. Persze ez a változat most már figyelembe veszi, hogy szénhidrát diétát tartok.

Ez a fahéjas-diós darázsfészek már sütés közben melengeti a házat és szíveket. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet. A család pedig imádni fogja! 🙂

 

Fahéjas-diós darázsfészek

 

fahéj dió darázsfészek szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia
 

Hozzávalók (12-16 darabhoz):

  • 22 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dkg búzasikér
  • 1 dkg steviás eritrit
  • 1 csipet só
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
  • 1,75 dkg élesztő
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1,1 dl langyos víz

A töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg nyírfacukor/6,5 dkg eritrit
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1 dl natúr mandulatej
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
fahéj dió darázsfészek szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

 

Elkészítése:

  1. A tészta száraz összetevőit összekeverjük, a közepére csurgatjuk az olvasztott vajat.
  2. Elhabarjuk az élesztőt a vízzel és a tejszínnel, és a lisztes keverékkel az egészet egy dagasztókaros robotgép segítségével 5-6 perc alatt kidagasztjuk.
  3. Lefedjük, duplájára kelesztjük, majd egy enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonos lapon kb. 3 mm 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  4. Az olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, megszórjuk az édesítővel és fahéjjal elkevert dióval, és óvatosan, de nem túl szorosan feltekerjük.
  5. Egy recés kiskéssel 12 vagy 16 szeletre fűrészeljük, és a csigákat kivajazott-kilisztezett kapcsos tortaformába helyezzük egymástól 1-2 centire. Lefedjük egy sütőpapírral, és egy félórát hagyjuk pihenni.
  6. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 perc után meglocsoljuk a vaníliás mandulatejjel, és még 8-10 perc alatt készre sütjük.
fahéj dió darázsfészek szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A számok:

  • A teljes adagban (készen 75 dkg) 275,32 g szénhidrát van.
  • 1 db csigában, ha nyírfacukros töltelékkel készült – feltételezve, hogy 16 db egyforma csigánk lett – 21,64 g ch van. Ha 12 db lett, 28,84 g ch lesz egy csigában.
  • 1 db csigában, ha eritrites töltelékkel készült – feltételezve, hogy 16 db egyforma csigánk lett – 14,85 g ch van. Ha 12 db lett, 19,8 g ch lesz egy csigában.

Tipp: Puhább lesz a csiga, ha egy tál vizet is teszel a sütőbe sütéskor.

Ha elkészítetted, írd meg nekem kommentben, hogy sikerült. Ha van kedved, küldd el a fotódat is róla. 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Napi posztjaimat és videós bejelentkezéseimet

kövesd INSTAGRAMON is!

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! 🙂

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"