Ha szeretted az első diabetikus házi ketchup receptemet, ezt imádni fogod: fűszeres házi ketchup! Benne van minden a jól megszokott ízvilágból, mégis sokkal egészségesebb, mert nincs benne semmi oda nem illő műanyag vacak, se ízfokozó, se tonnányi cukor, se mesterséges színezék. Csak 100%-os természetes íz! Az egész adag össz-vissz 1 teáskanálnyi nyírfacukrot tartalmaz, de a szegfűszeg és a fahéj édességének köszönhetően nincs is többre szükség! Gyermekeknek is nagy kedvence lehet, végre egészséges verzióban! :-) Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.

ISTENI FŰSZERES HÁZI KETCHUP

 

cukormentes házi fűszeres ketchup szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom összevágva
  • 10 dkg vöröshagyma apróra kockázva
  • 3 buci gerezd fokhagyma
  • 2 tk. só (én Himalayat használtam, ami kevésbé sós)
  • 3 szál zellerzöld
  • 10 nagyobb bazsalikomlevél
  • 3 szem szegfűszeg + 2 körömnyi fahéj teatojásban
  • 1 tk. nyírfacukor
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 tk. őrölt bors

 

cukormentes házi fűszeres ketchup szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • A paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát összerottyantjuk a sóval, a zellerzölddel, a bazsalikommal, belelógatjuk a szegfűszeges-fahéjas teatojást, és kb. 30 percig főzzük.
  • Kivesszük a zellerzöldet és a teatojást, és az egészet jó alaposan megmixeljük.
  • Levesszűrőn (hálós) átszűrjük, és egy fakanállal a sűrűjét is megpróbáljuk áttörni (lehetőleg csak a paradicsom héja és a magja maradjanak fent).
  • Elkezdjük beforralni, és amikor már úgy érezzük, hogy elérte a kellő sűrűséget (ez paradicsomfüggő is, ezért nem írok időt), akkor belekeverjük a nyírfacukrot, a balzsamecetet és a borsot.
  • Egyet még forralunk rajta, gyorsan üvegekbe töltjük, lezárjuk, megfordítjuk 5 percre.
  • Visszafordítjuk, becsomagoljuk újságpapírba és takaróba, majd hagyjuk őket szép lassan kihűlni (ez a dunsztolás).

A számok:

  • 10 dkg házi ketchupban 10,91 g ch lesz.
  • Nekem a fenti adagból kb. 8 dl ketchupom lett.

Megjegyzés: Mivel főzés és passzírozás történt, ezért a ketchup gyorsan felszívódó szénhidráttá vált. Ha cukorbeteg vagy IR-es vagy, ezt vedd figyelembe!

Jó étvágyat! :-)

Cukorbeteg vagy IR-es vagy? Esetleg életmódot váltanál?

Szerezz szuper őszi recepteken keresztül bombabiztos szénhidrát diétás alapokat! INDULÁS: 2019.09.23. HÉTFŐ.

Az őszi szénhidrát diétás tanfolyamaim szeptember 23-án indulnak, az alábbi képekre vagy a fenti menüsorban a diétás tanfolyamokra kattintva találod meg a részleteket.

Tarts velünk Te is, jelentkezz még ma, és csapj le a sok-sok ajándékkal megpakolt csomagokra!

Napi posztjaimat és videós bejelentkezéseimet

kövesd INSTAGRAMON  és YOUTUBE-on is!

 

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram