Ha a rukkolás-sajtos csigákat szeretted, ne hagyd ki a rukkolás diós kifliket sem. Ha van időm és energiám, nagyon szeretek kifliket, zsemléket, stanglikat sütni. Amikor összeállítom a tésztát, az elején szinte el sem hiszem, hogy ebből valami klassz fog kisülni, de aztán pár perc múlva, ahogy a hozzávalók hatnak egymásra, megszületik a csoda, az a kis rugalmas tésztagombóc, és megnyugszom. Kevertem bele apróra vágott rukkolát, és diódarabokat ültettem a kiflik tetejére. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, ha pedig szimplán csak egészségtudatos vagy, próbáld ki Te is!
HÁZI RUKKOLÁS-DIÓS CSAVART KIFLI

Hozzávalók:
- 32 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 8 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olaj
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 5 dkg rukkola apróra vágva
- 2 dkg pirított dió durvára vágva

Elkészítése:
- Az élesztőt elhabarjuk a tejszínnel és a langyos vízzel. Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat és az élesztős keveréket.
- 5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), 2 perc alatt hozzádolgozzuk az apróra vágott rukkolát, és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük (vagy a langyos sütőben 30 percig).
- Kicsit megdögönyözzük, 10 egyforma részre osztjuk.

- 1 gombócot elfelezünk, és 2 db kb. 18-20 cm-es rudacskát sodrunk, egymás mellé helyezünk. Az egyik oldali végüket összetapasztjuk, majd a kettőt összefonjuk, egy sütőpapíros tepsire helyezzük. Így járunk el a maradék 9 gombóccal is, majd lefedjük egy sütőpapírral, és még 30 percet kelesztjük.
- Ha megkelt, szobahőmérsékletű, elhabart tojással óvatosan lekenjük, megszórjuk a dióval és durva szemű sóval (elhagyható), és 180 fokra előmelegített sütőben 22-23 perc alatt enyhén aranyszínűre sütjük. Én 18 percnél megfordítottam, hogy egyenletesebben süljenek. Ha kihűlt, ehetjük is!
Tipp: Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le mielőbb, így mindig frisset tudunk enni.

A számok:
- 10 dkg-ban 29,25 g ch van.
- 1 db kifliben 24,57 g ch van.
Jó étvágyat!
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
