Ha régebb óta olvasol, tudhatod, hogy szeretek tanulni, kifejezetten szenvedélyesen tanulok a cukorbetegségről, az inzulinrezisztenciáról, dietetikáról, és arról is, hogy kisgyermekes anyaként hogyan tudok hatékony és eredményes vállalkozó lenni. De néha én is vágyom plusz feltöltődésre, más impulzusokra és mást tanulni. A szülinapomra pedig a családom meglepett egy olyan amerikai programcsomaggal, aminek köszönhetően már el is végeztem egy online mesterkurzust Bobbi Brown sminkmesterrel, most pedig Thomas Keller séfatyaúristentől tanulok konyhatechnikákat. Hogy mondjam? Nagyon élvezem, borzasztóan inspiráló, amit én is tudok hasznosítani mind magánemberként, mind alaposabb, profibb tudást adhatok a tanítványaimnak.

Az egyik első recept, amit tanultam, az egy amerikai palacsinta volt. Most a home office-ban viszonylag gyakrabban is sütöm, mert maceramentes, összekeverem, kisütöm, és mindenki boldog. Bevallom, próbálkoztam én már régebben is vele, de valahogy nem volt az igazi. Most viszont, amikor pár hete felfedeztem, hogy 8 lekvár is nyitva van a hűtőnkben (Mikor történt ez???), és kaptam az egyik kurzuson egy alapreceptet, úgy éreztem, égi jel! 😊  A bökkenő, hogy fehérlisztes-cukros verzió volt, így addig variáltam, míg sikerült megalkotnom egy szuper állagú, könnyed diétás amerikai palacsinta receptet, ami cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet, és alacsonyabb is a szénhidráttartalma, mint az eredetinek. Ha garantáltan gluténmentes zabpehelylisztet használsz, akkor még gluténérzékenység esetén is fogyaszthatod. 

 

Diétás amerikai palacsinta

gluténmentes zabpehelyliszttel

 

 

amerika palacsinta diétás palacsinta gluténmentes zabpehelyliszttel szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

A DIÉTÁS PALACSINTA HOZZÁVALÓi

A tésztához

  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dkg steviás eritrit
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 2,2 dl víz
  • 1/2 tk vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj  vagy olaj

 

amerika palacsinta diétás palacsinta gluténmentes zabpehelyliszttel szénhidrát diéta cukorbetegség inzulinrezisztencia

Elkészítése:

  • Összekeverjük a lisztet, az édesítőt, a sót és a sütőport, majd egy másik edényben elhabarjuk a habtejszínt, a vizet, a vaníliát, a tojásokat és az olvasztott vajat.
  • Egy habverő segítségével sima állagúra keverjük a száraz és nedves hozzávalókat, és feltesszük a tapadásmentes serpenyőnket forrósodni.
  • A serpenyő közepére a sűrű masszából kb. egy fél merőkanálnyit csurgatunk, addig sütjük, míg elkezd finoman bugyborékozni, a széle pedig éppenhogy szilárdulni. Ekkor megfordítjuk, és még kb. fél-1 percet sütjük.

A SZÁMOK:

  • Ebből az adagból 28 tenyérnyi palacsintám lett.
  • 1 db palacsintába 6,32 g ch van.
  • 10 dkg palacsintában 26,33 g ch van.
  • 1 dkg palacsintában 2,63 g ch van. Ha nem lennének egyformák, így könnyebb számolnod, mérned.

Megjegyzések, tippek:

  • Akkor működik jól a recept, ha a hozzávalók szobahőmérsékletűek, de kézmelegnél semmiképp nem melegebbek, és nem is hűtőhidegek.
  • A sűrű massza azonnal süthető, nem kell pihentetni.
  • Fordítás után nem kell lelapogatni, akkor elveszti a habos, könnyed állagát.
  • Ha vadiúj, szuper tapadásmentes serpenyőd van, nem szükséges aláolajozni. Ha kicsit már régibb, esetleg picit sérült, egy ecsettel nagyon vékonyan kend ki kókuszolajjal.
  • Ha van több serpenyőd, cserébe kevés időd, vesd be őket, süsd párhuzamosan őket, így időt spórolhatsz.
  • Nem kell megvárni, míg totál szilárd lesz a teteje, érdemes alákukkantani és hamarabb megfordítani.
  • Én 9 hőfokozatú tűzhelyen sütöttem a 6-7-es fokozaton.
  • Sokszor kérdezik, hogy milyen cukormentes habtejszínt használok. Többnyire Lidl sajátmárkását, vagy Millit, de jól használható az Aldié és a MagicMilk. Ne ijedj meg, ha a hátulján cukortartalmat látsz, az a fontos, hogy az összetevőknél ne legyen cukor feltüntetve, mert akkor az hozzáadott cukor. Illetve minimum 30-35%-os legyen, a főzőtejszín – amúgy se, de itt pláne nem jó!

 

Hajrá, jó étvágyat! 😊

Lipták Nóra, diétás tanfolyamvezető, étrendíró és gasztroblogger vagyok.

Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)

Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészítik azt.

Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Please follow and like us:
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram