Az egész úgy kezdődött, hogy tegnap délelőtt a család felfedezett pár kókadozó almát a kosárban…Egy almás pitére kevés lett volna (és az ugye hosszabb előkészítést is igényel), de ebben a pillanatban felsejlett előttem, hogy van itthon darált mák, és mennyire jó lenne egy kis cukormentes, mákos amerikai palacsinta gluténmentes zabpehelyliszttel. Na, meg rajta egy fincsi almaszósszal! Óriási siker lett, és szerencsére pont olyan egyszerű és maceramentes elkészíteni, mint a sima diétás zabpehelylisztes amerikai palacsinta receptemet, úgyhogy ebéd utáni desszertnek vagy uzsonnának ez is tökéletes. Az sem hátrány, hogy sütéssel együtt 15-20 perc alatt megvan, ráadásul ez a diétás mákos palacsinta cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a szénhidrát diéta része lehet.
Diétás MÁKOS amerikai palacsinta
ALMASZÓSSZAL és gluténmentes zabpehelyliszttel
A DIÉTÁS MÁKOS PALACSINTA HOZZÁVALÓi
A tésztához
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg darált mák
- 2 dkg steviás eritrit
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 2,3 dl víz
- 1/2 tk vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj vagy olaj
A szószhoz:
- 50 dkg hámozott alma felkockázva
- 1 dkg steviás eritrit (ha szuper édes az almád, elhagyhatod)
- 1/2 citrom facsart leve
- kis késhegynyi őrölt fahéj
Elkészítése:
- Az almát összekeverjük a citromlével és az édesítővel 4-5 perc alatt puhára pároljuk, fűszerezzük a fahéjjal, és leturmixoljuk.
- Amíg párolódik az alma, összekeverjük a lisztet, az édesítőt, a sót és a sütőport, majd egy másik edényben elhabarjuk a habtejszínt, a vizet, a vaníliát, a tojásokat és az olvasztott vajat.
- Egy habverő segítségével sima állagúra keverjük a száraz és nedves hozzávalókat, és feltesszük a tapadásmentes serpenyőnket forrósodni.
- A serpenyő közepére a sűrű masszából kb. egy fél merőkanálnyit csurgatunk, addig sütjük, míg elkezd finoman bugyborékozni, a széle pedig éppenhogy szilárdulni. Ekkor megfordítjuk, és még kb. fél-1 percet sütjük.
A SZÁMOK:
- Ebből az adagból 28 tenyérnyi palacsintám lett.
- 1 db palacsintába 5,5 g ch van.
- 10 dkg palacsintában 23,61 g ch van.
- 1 dkg palacsintában 2,36 g ch van. Ha nem lennének egyformák, így könnyebb számolnod, mérned.
- 10 dkg almaszószban 6,54 g ch van.
- 1 dkg almaszószban 0,65 g ch van.
Megjegyzések, tippek:
- Akkor működik jól a recept, ha a hozzávalók szobahőmérsékletűek, de kézmelegnél semmiképp nem melegebbek, és nem is hűtőhidegek.
- A sűrű massza azonnal süthető, nem kell pihentetni.
- Fordítás után nem kell lelapogatni, akkor elveszti a habos, könnyed állagát.
- Ha vadiúj, szuper tapadásmentes serpenyőd van, nem szükséges aláolajozni. Ha kicsit már régibb, esetleg picit sérült, egy ecsettel nagyon vékonyan kend ki kókuszolajjal.
- Ha van több serpenyőd, cserébe kevés időd, vesd be őket, süsd párhuzamosan őket, így időt spórolhatsz.
- Nem kell megvárni, míg totál szilárd lesz a teteje, érdemes alákukkantani és hamarabb megfordítani.
- Én 9 hőfokozatú tűzhelyen sütöttem a 6-7-es fokozaton.
- Sokszor kérdezik, hogy milyen cukormentes habtejszínt használok. Többnyire Lidl sajátmárkását, vagy Millit, de jól használható az Aldié és a MagicMilk. Ne ijedj meg, ha a hátulján cukortartalmat látsz, az a fontos, hogy az összetevőknél ne legyen cukor feltüntetve, mert akkor az hozzáadott cukor. Illetve minimum 30-35%-os legyen, a főzőtejszín – amúgy se, de itt pláne nem jó!
Hajrá, jó étvágyat, majd írd meg, hogy sikerült! 😊
Diéták & Álmok klub
havi tagsági díjas online program
CUKORBETEGEKNEK
INZULINREZISZTENSEKNEK (IR)
ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Lipták Nóra, diétás tanfolyam fejlesztő-vezető, étrendíró és életmódváltást segítő, megoldásfókuszú mentor-coach vagyok.
Egykori terhességi cukorbetegként kezdtem el írni 2014-ben a Diéták & Álmok blogot, majd inzulin-rezisztensként folytattam. 2015-ben hoztam létre a Diéták & Álmok honlapot elsősorban azért, hogy minél hitelesebb információval, gyakorlati útmutatóval és receptekkel tudjam segíteni a sorstársakat. Küldetésemnek tekintem segíteni cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak a szakember által előírt szénhidrát diétájukban való elindulást, illetve régóta diétázóknak új lendületet adni. Hiszem, hogy igenis lehet jóízűen diétázni! :-)
Kérdésed van a szénhidrát diétás tanfolyamokkal kapcsolatban? Írj nekem a nori@dietakesalmok.hu címre, igyekszem mihamarabb válaszolni!
Az e-mail tanfolyamok és az étrendek nem helyettesítik a diabetológiai, endokrinológiai és dietetikusi tanácsadást, hanem hatékonyan kiegészíthetik azt.
Aktuális tanfolyamaimról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!